GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vojislav Koštunica danas u Londonu kod britanskog premijera

S Blerom za spas Kosmeta

Samardžić: Koštunica će predočiti predlog o suštinskoj autonomiji. Janjić: Nije sve izgubljeno, a mi se moramo predstaviti kao ozbiljan partner u pregovorima

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica danas će otputovati u dvodnevnu radnu posetu Velikoj Britaniji. Planirano je da se Koštunica sastane sa britanskim premijerom Tonijem Blerom i ministrom za Evropu Džefrijem Hunom.

Slobodan Samardžić, Koštuničin savetnik, za agenciju Beta je rekao da će srpski premijer svom kolegi Toniju Bleru predočiti da je predlog o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije u okviru Srbije najbolje rešenje za dugoročni mir i stabilnost u regionu. On je dodao i da će Kosovo i Metohija biti prioritetna tema razgovora srpskog premijera s Blerom, ministrom za Evropu Džefrijem Hunom i ostalim britanskim sagovornicima.

- Biće to još jedna prilika da predsednik vlade iznese naš stav o načinu rešavanja problema Kosova i Metohije, budući da se nalazimo pred pregovorima o budućem statusu i s obzirom na to da je naša strana iznela platformu - rekao je Samardžić. On je naglasio da će premijer Koštunica izložiti stav koji se sastoji u tome da će albanska većina na Kosovu i Metohiji moći da uživa potpunu samoupravu u svim oblastima života, dakle samoupravu u koju se Beograd neće direktno mešati, ali će suverenitet i teritorijalni integritet ostati čvrsto u nadležnosti Srbije.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, za Glas kaže da je poseta Londonu i Vašingtonu možda poslednja prilika da se Srbija pozicionira kao ozbiljan partner u pregovorima o budućem statusu Kosova.

- Posete Velikoj Britaniji i Americi predstavljaju korak napred i dobar znak u uspostavljanju odnosa sa dve najuticajnije zemlje u Kontakt grupi i Savetu bezbednosti. Međutim, da bi one imale onaj efekat koji je za nas najbolji, potrebno je da se Srbija predstavi kao zemlja koja zna šta hoće i koja ima jasan program i predlog kako rešiti neka od najznačajnih pitanja u rešavanju budućeg statusa Kosova - kaže Janjić. On ističe da je najbitinije koncentrisati se na tri stvari - ekonomiju i proces privatizacije na Kosovu, naročito privatizaciju rudnika i proizvodnju električne energije, zatim bezbednost i na kraju obnovu zahteva za decentralizaciju, ali ne po modelu entiteta.

- Ne treba ići tamo sa stavom da je sve rešeno i da će Kosovo biti nezavisno. Taj stav je prisutan među političarima, a to je skroz pogrešno - ističe Janjić. On naglašava i da je neko hteo nezavisno Kosovo to bi bilo rešeno 1999. godine.

- I samo odbijanje podele Kosova, na šta je Beograd izgubio godinu i po dana, govori u prilog tezi da EU i Međunarodna zajednica još nisu spremni za nezavisno Kosovo. To treba iskoristiti i predstaviti se kao ozbiljan i konstruktivan partner - kaže Janjić.

Ipak, razgovori premijera Koštunice u Londonu, poziv iz Vašingtona za susret sa Džordžom Bušom, kao i susreti komesara za proširenje EU Olija Rena sa najvišim američkim zvaničnicima za mnoge predstavljaju najavu angloameričke ofanzive, čiji je cilj da pitanje konačnog statusa Kosova i Metohije bude rešeno do kraja godine.

Ocene pojedinih analitičara i izvora bliskih britanskoj vladi i američkim diplomatama u Beogradu su da bi Koštunica u Londonu mogao da bude neprijatno iznenađen predlozima koje će mu saopštiti britanski premijer.

Međutim, ohrabruje i činjenica da se premijer Kosova Agim Čeku iz Vašingtona vratio bez podrške američke administracije za nezavisnost Kosova, koju su zatražile kosovske vlasti. Kako javlja Radio Slobodna Evropa američki zvaničnici od Albanaca očekuju da prvo osiguraju Srbima i drugim manjinama na Kosovu normalan život i zaštitu njihovih prava, pa se tek onda može pričati o nezavisnosti Kosova.

Ovo je potvrdio i sam Čeku, koji je izjavio da od američkih zvaničnika nije bilo nikakvih obećanja, već da su podneta dva glavna zahteva.
- Prvi zahtev je da zaštitimo kosovske manjine i drugi zahtev je da opet zaštitimo manjine - izjavio je Čeku po povratku iz Vašingtona. On je dodao da to znači da je neophodno da kosovske institucije stvore klimu za povratak manjina, obezbede njihovu bezbednosti i dostojanstven život

B. V.


vesti po rubrikama

^politika

Referendum o poverenju Ugljaninu u Novom Pazaru - drugi put
Neminovna koalicija u Medveđi
Vojislav Koštunica danas u Londonu kod britanskog premijera
Dinkić: Do Mladića uz pomoć EU i Amerike
 


     


FastCounter by LinkExchange