GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Referendum o poverenju Ugljaninu u Novom Pazaru - drugi put

Igre za zamajavanje naroda

LJajić: Građani su u maju, na referendumu, rekli ko su njihovi legitimni predstavnici. Bejtović: Na osnovu odluke vlade, referendum je legitiman

BEOGRAD - Građani Novog Pazara imali su priliku, kao retko ko do sada u Srbiji, da se juče, po drugi put za mesec i po dana, izjasne na referendumu o poverenju predsedniku opštine, u ovom slučaju Sulejmanu Ugljaninu. Prvo izjašnjavanje o poverenju novopazarskom gradonačelniku sprovedeno je 14. maja, kada su građani izašli na birališta na poziv Sandžačke demokratske partije, Rasima LJajića i Stranke za Sandžak, Fevzije Murića.

LJajićeva SDP, čiji su odbornici, zajedno sa članovima Stranke za Sandžak i SRS-om, imali većinu u lokalnom parlamentu, u maju su održali referendum prema čijim rezultatima je Ugljanin smenjen, mada je datum referenduma pomeren sa 14. maja na 24. jun, nekoliko dana pošto je Vlada Srbije uvela prinudnu upravu u ovu opštinu. U LJajićevoj stranci ova odluka Vlade Srbije ocenjena je kao nelegitimna, pogotovu što su privremeni organ opštine doneli rešenje kojim su imenovali novu izbornu komisiju, uz obrazloženje da "stara" ne odslikava volju građana Novog Pazara. Formiranje nove izborne komisije, LJajić je ocenio "politički i zakonski neobavezujućom odlukom", što je i bio glavni razlog da referendum bude održan 14. maja kako je prvobitno SO Novi Pazar i odlučila.

UGLJANIN PROGLASIO POBEDU NA REFERENDUMU

Predsednik opštine Novi Pazar i lider koalicije Lista za Sandžak Sulejman Ugljanin proglasio je sinoć pobedu na referendumu o njegovom opozivu."Danas smo svi pobedili. Poražen je jedino govor mržnje. Ja sam danas najsrećniji i najlegitimniji predsednik u zemlji", rekao je Ugljanin pred više stotina simpatizera koji su se okupili ispred zgrade opštine, ističući da je dobio podršku građana iz "svih delova grada, svih naroda i svih vera", koji žive u Novom Pazaru.
Opštinska izborna komisija Novog Pazara saopštila je sinoć da je od 68.723 upisanih birača poverenje Ugljaninu ukazalo 29.069 građana. "Ukupno je glasalo 30.007 građana. Za opoziv Ugljanina bilo je 805 glasova, ili 2,68 odsto, dok je protiv opoziva predsednika opštine glasalo 29.069 građana, što predstavlja 96,87 odsto od ukupno izašlih na referendum", saopštila je predsednica OIK Zejnepa Kavrajić, a prenosi Beta.

Rasim LJajić, predsednik SDP-a, koji je Ustavnom sudu Srbije podneo predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade Srbije o uvođenju prinudne uprave u Novom Pazaru jer je ostalo "nepoznato da li je odluka vlade opšti, ili pojedinačni pravni akt", ponavlja za Glas da je jasno da Vlada Srbije štiti Ugljanina jer njegova dva poslanika drže - vladu.

- Građani su, jasno, po broju izašlih na referendum u maju, rekli da smo mi njihovi legitimni predstavnici - ocenjuje LJajić, i dodaje da bi bilo dobro da Vlada Srbije shvati poruku i volju građana pokazanu na majskom referendumu.

Nervin Bejtović generalni sekretar Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina, međutim, tvrdi da je na osnovu Odluke Vlade Srbije referendum koji je juče održao jedini - legitiman.
Džemail Suljević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka, smatra da su oba referenduma igre Ugljanina i LJajića, čiji je cilj - zamajavanje naroda.

- Državi Srbiji su obojica potrebna, a to potvrđuje upravo činjenica da su obojici dopustili da održe referendum. Ugljanin će, kao i LJajić u maju, naravno reći da je pobedio. Ovakva prepucavanja ne idu, međutim, u prilog Bošnjacima, a njih dvojica ne brinu o našem nacionalnom interesu, već o svojim partijskim interesima, i interesima Beograda. Ne bi me iznenadilo i da se sve ovo dešava u dogovoru pomenute dvojice - kaže Suljević za Glas, dodajući da ne veruje da ovakva pitanja mogu da dovedu do incidenata.
- Sada ne, ali u budućnosti ko zna- zaključuje Suljević.

B.Ristić


vesti po rubrikama

^politika

Referendum o poverenju Ugljaninu u Novom Pazaru - drugi put
Neminovna koalicija u Medveđi
Vojislav Koštunica danas u Londonu kod britanskog premijera
Dinkić: Do Mladića uz pomoć EU i Amerike
 


     


FastCounter by LinkExchange