GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pravilnik o uslovima u zdravstvu podrazumeva smanjenje broja bolničkih postelja

Samo pet kreveta na 1.000 stanovnika

U naredne tri godine broj ležajeva u bolnicama biće smanjen za skoro 4.000, a u resornom Ministarstvu tvrde da će i dalje moći da se leči isti broj pacijenata, ako se postelje budu racionalno koristile

Broj bolesničkih postelja u bolnicama i rehabilitacionim centrima biće smanjen za 9,2 odsto. Po pravilniku o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti, koji je stupio na snagu krajem maja, broj kreveta u naredne tri godine biće smanjen za skoro 4.000, odnosno sa 41.400 na 37.500, odnosno na 1.000 stanovnika planirano je pet postelja. Međutim, bez obzira na smanjenje postelja, u Ministarstvu zdravlja se nadaju da će u bolnicama moći da se leči isti broj pacijenata, ako se postelje budu racionalno koristile.
- Racionalnost podrazumeva da popunjenost bude 80 odsto, dužina boravka u opštim bolnicama 8,5 dana i 9,5 dana u klinikama, za dugoročnu hospitalizaciju u pulmologiji predviđeno je 45 dana, u psihijatriji 60 dana, dok je za rehabilitaciju planirano od 20 do 60 dana. Samo pod ovim uslovima, ako se bolnice budu pridržavale ovih planova, može se lečiti isti broj pacijenata kao do sada, čak i povećati za 15 odsto- kaže dr Predrag Jelača, iz Komisije za izradu standarda zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravlja.

On kaže da bi ovim standardima, o broju postelja, trebalo da se uradi ujednačavanje, što znači da će se u jednom okrugu smanjivati broj postelja, a u drugom povećavati. Tako recimo više kreveta će imati Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, kao i Kliničko- bolnički centar u Vojvodinu.

Osim bolnica i kliničkih centara, broj postelja i u rehabilitacionim centrima, koje plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje, biće drastično smanjen.
- U ranijoj uredbi o planiranju mreže, bilo je 4.800 kreveta koje je plaćao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, po novom pravilniku planirano je da se taj broj smanji na 3.300 postelja. Naravno, svi rehabilitacioni centri imaju mnogo više kapaciteta, ali će se višak kreveta koristiti u komercijalne svrhe- dodaje dr Jelača.
Ovim pravilnikom su prvi put, kao jedan od kriterijuma za planiranje kapaciteta u zdravstvu, uvedeni i normativi za rad zaposlenih, kojima se predviđa broj i vrsta usluga po lekaru. NJihovo veće angažovanje očekuje se u poliklinikama, dnevnim bolnicama, jednodnevnoj hirurgiji i dijagnostičkim kabinetima i službama.

Osim smanjenja postelja, ovaj pravilnik podrazumeva i obavezu bolnica da otvore odeljenja za gerijatriju, kao i za palijativno zbrinjavanje, odnosno negu neizlečivih pacijenata.

S. Tanasić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Pravilnik o uslovima u zdravstvu podrazumeva smanjenje broja bolničkih postelja
Klinički centar u Kragujevcu bez viška postelja
Opao promet trgovanja akcijama kompanija na Beogradskoj berzi
Goran Živkov, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Ove školske godine u privatne škole će se upisati oko 1.000 srednjoškolaca
Foks i Avala počeće da emituju program tek iduće godine