GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Regionalna komora o trgovinskoj razmeni srednjeg Banata od početka godine

Izvozili grudnjake, uvozili vagone

Najveći izvoznici Brodogradilište "Begej", Industrija ulja "Dijamant", "Radijator", "Tegum", "Mideri", "Kolpa", "Proizvodnja Mile Dragić", iz Zrenjanina, zatim "Van Drunen farms" iz Banatskog Karađorđeva, "Polet" i "Kluz - Tisa" iz Novog Bečej, koji su ostvarili su uvoz u vrednosti od deset miliona evra

ZRENJANIN - Ukupna robna razmena preduzeća iz Srednjobanatskog okruga u periodu od januara do marta ove godine iznosila je preko 33 miliona dolara, pokazuju podaci Regionalne privredne komore u Zrenjaninu. U informaciji RPK o spoljnotrgovinskoj razmeni srednjeg Banata u prva tri meseca navodi se da je privreda našeg regiona u tom periodu izvezla na inostrana tržišta proizvode u vrednosti od 17.542.737 dolara, dok je ostvareni uvoz bio 15.853.397 dolara.

EVROPA NA PRVOM MESTU

Struktura izvoza po tržištima kazuje da je roba u najvećoj vrednosti plasirana u Holandiji, potom Italiji, Nemačkoj, Kini, Španiji, Mađarskoj, Austriji i bivšim jugoslovenskim republikama, a kod uvoza na prvom mestu su zemlje Evropske unije i nekadašnje jugoslovenske republike.

Na spisku deset najvećih srednjobanatskih izvoznika našli su se Brodogradilište "Begej", Industrija ulja "Dijamant", "Radijator", "Tegum", "Mideri", "Kolpa", "Proizvodnja Mile Dragić", iz Zrenjanina, zatim "Van Drunen farms" iz Banatskog Karađorđeva, "Polet" i "Kluz - Tisa" iz Novog Bečeja. Nabrojani privredni kolektivi ostvarili su uvoz u vrednosti od deset miliona evra, što čini 75,12 odsto od ukupno ostvarenog izvoza za prva tri meseca 2006. godine.

Preduzeća iz srednjeg Banata na inostrano tržište isporučivala su plovila bez mehaničkog pogona, vredna gotovo 3,5 miliona dolara, pa kugle i slične proizvode za mlinove (1,53 miliona dolara) i tegljače (nešto više od milion dolara). Među isporučenom robom su i grudnjaci, trake i kaiševi od gume za transportne svrhe, suvo voće, hula-hop čarape od sintetike i tako dalje.

Kada je o uvozu reč, na listingu se, na prvom mestu, nalaze železnički vagoni, vrednosti 1,25 miliona dolara, posle čega slede i toplo valjane table, urea, palmino ulje, vunene tkanine...

Podsetimo da su po podacima zrenjaninske Regionalne privredne komore, preduzeća metalne i elektroindustrije sa ovdašnjeg regiona, uprkos brojnim poslovnim nedaćama, ostvarila značajne pomake u povećanju proizvodnje i izvoza u odnosu na prethodne godine. Preduzeća s najvećim učešćem u izvozu Srednjobanatskog regiona iz ovih grana, vidljivo je iz podataka za prošlu godinu koje predočava Regionalna privredna komora, su "Radijator", čije učešće u izvozu regiona iznosi 11,26 odsto, zatim Brodogradilište "Begej" sa 8,06 odsto i Fabrika opreme i pribora iz Novog Bečeja sa 4,4 odsto.

Među najznačajnijim proizvodima iz delatnosti tih preduzeća nalaze se kotlovi, radijatori, liveni delovi za šahtove, metalne konstrukcije, kontejneri za sakupljanje otpada, delovi i oprema za naftnu privredu, alatne mašine, termos posude, merni transformatori, elektronske komponente, oprema za distribuciju električne energije i slično.

K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Regionalna komora o trgovinskoj razmeni srednjeg Banata od početka godine
Pred žetvu pšenice seljaci, mlinari i pekari se preračunavaju
Obnova glavnog zrenjaninskog šetališta
Odluka gradonačelnice Novog Sada i Gradskog veća
 


     


FastCounter by LinkExchange