GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Valjevski kraj mogao bi da postane značajan centar vinogradarstva i lova

Prestonica vinopija i dobre kapljice

Poput Topole, valjevski kraj je pokazao da je pogodan za uzgoj vinove loze. Pionirski pokušaj Milijana Jelića posle tri godine dao odlične rezultate

VALJEVO - Zašto bi Valjevo bilo poznato samo po mleku ili malini! Čime upotpuniti asortiman poljoprivrednih proizvoda iz ovog kraja, kako koristi kapacitete i kako razbiti predrasude da je dovoljno što više proizvoditi, a ne obraćati pažnju na kvalitet? Odgovore na ova pitanja pokušali su predstavnici opštine Topola i vinskog podruma Aleksandrović iz Vinče kod ovog mesta. Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović i Boža Aleksandrović, vlasnik prestižnog područja "Aleksandrović", iz koga je izašlo vino "trijumf", kao jedan od najpoznatijih srpskih brendova, izneli su svoja iskustva u oživljavanju vinogradarstva i uzdizanju ovog mesta na tim osnovama.

- Napravili smo revoluciju u vinogradarstvu, kao onu koja je napravljena u Srbiji 2000. godine. Promenili smo svest ljudi tako što smo uspeli da razbijemo predrasude, kako je važno samo što više proizvoditi, a kvalitet nije bitan. Ukazali smo gde smo se to pogubili. U količinama, masovnosti, u niskim cenama, tu smo pogubili sami sebe - rekao je Aleksandrović, na skupu u valjevskom Lovačkom domu.

DA DRŽAVA PODSTAKNE VINARE

Državni sekretar za poljoprivredu u Vladi Srbije Danilo Golubović naveo je da je zbog podsticaja vinogradarstva i individualne proizvodnje, budžet za investicije ove godine tri puta uvećan i iznosi 23 milijardi dinara. Za podsticajna sredstva u razvoju poljoprivredu za sada je obrađeno oko sedam hiljada zahteva i isplaćeno blizu 28.000 kredita u vrednosti od 3,5 milijardi dinara. Novina je što se novac direktno daje korisnicima, a po prvi put naš seljak dobija i mogućnost da konkuriše za iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta.

Želja i vizija koju su ponudili svojim vinogradarima, prema njegovim rečima, bila je u tome da Topola na duže staze u spoju sa istorijskim i turističkim potencijalima, postane jedna turistička oaza u kojoj će se okupljati ljubitelji vina, vinogradarstva i svega onoga što ovaj kraj može da ponudi.

Ideja je potekla od činjenice da je pre Drugog svetskog rata Topola bila poznata po vinogradima. Isto važi i za valjevski kraj, gde se u pionirski poduhvat uzgajanja vinove loze pre tri godine upustio Valjevac Milijan Jelić. Na tri hektara imanja u selu Bujačić, koja je kupio po povratku iz Švedske, Jelić je uspeo da odgaji odlično grožđe, a ove godine iz njegovog vinskog podruma "Tamuz" izašla su i prva vina, po oceni mnogih, prvoklasnog kvaliteta. Jelićev vinski podrum za sada je jedini registrovan za proizvodnju vina u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu sa akcentom na kvalitetu, što podrazumeva i odgovarajuću cenu. Prema Jelićevim rečima, planirane godišnje količine su od 20.000 do 60.000 litara ovog božanskog pića, ali posle početnog uspeha, planira i proširenje vinograda za šest hektara površine.

Osim vinogradarstva, valjevski kraj, po oceni predstavnika Lovačkog saveza Srbije Zorana Živojinovića, velike perspektive ima i u lovnom turizmu. Savez je korisnik 90 odsto ukupne lovne površine od oko osam miliona hektara u Srbiji, a jedno od najvažnijih i najprestižnijih društava je Lovačko udruženje "Braća Nedić" iz Valjeva. "Srbija šume" gazduju sa preostalih 10 odsto ovih površina.

Branka Osmanović


vesti po rubrikama

^Srbija

Valjevski kraj mogao bi da postane značajan centar vinogradarstva i lova
Kako u Vrnjačkoj Banji oprobanim receptom privlače goste
Četvrti dan u mraku uprkos obećanju direktora Elektroprivrede Srbije
Svečano puštanje u rad gasovoda Preljina - Užice posvađalo Užičane
   
 


     


FastCounter by LinkExchange