GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Retrospektiva Nuncija u muzeju savremene umetnosti

Retrospektivna izložba skulptura i crteža renomiranog italijanskog skulptora Stefana di Nuncija biće otvorena sutra u 13 časova u Muzeju Savremene umetnosti u Beogradu.

Prošlo je gotovo 20 godina od kada se Nuncio prvi put predstavio beogradskoj publici u Galeriji Studentskog kulturnog centra, tada kao perspektivan umetnik. Osvojivši prestižnu nagradu za najboljeg mladog umetnika na Bijenalu u Veneciji (1986), on je u to vreme tek skretao pažnju internacionalne umetničke javnosti na svoje ime i delo. Danas se Nuncio smatra jednim od najzanimljivijih protagonista generacije umetnika, čija se aktivnost razvila u okviru grupnog pokreta poznatog pod nazivom "Škola San Lorenza". NJegovim delima priznaje se idejna umetnička zrelost i konceptualan kvalitet. Čak se i radovima na papiru, crtežima za realizaciju skulptura, pridaje status umetničkih dela.

Čitav je niz potvrda Nuncijeve kreativnosti. Pored toga što je 1995. dobio počasnu povelju za najboljeg umetnika na Venecijanskom bijenalu, pored učešća na bijenalima u Parizu, Sidneju i Istanbulu, Nuncio je izlagao u brojnim muzejima i galerijama svetskog renomea, pozicioniranim u centrima savremene evropske i svetske umetnosti. Kao bitne tačke na putu njegove promocije kao kreativnog stvaralaca svetskog ranga našli su se Museum Moderner Kunst Stiftung Ludnjig (Beč)), Museu de Arte de S"o Paulo (Sao Paulo) Canadian Academy of Art (Toronto), Galleria Comunale d'Arte Moderna (Bolonja), Museo degli Uffizi (Firenca), Galleria Nazionale d'Arte Moderna (Rim) i čitav niz drugih.

Izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, koja će biti otvorena do 14. avgusta, deo je projekta "Perspektive jednog muzejskog modela" koji Rimski muzej savremene umetnosti "Makro", u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu priređuje u Beogradu kao specifičnu inicijativu predstavljanja aktuelne italijanske scene. Kustos izložbe je Dobrila Denegri, a izložba je realizovana pod pokroviteljstvom italijanske ambasade u Beogradu.

A. S. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Tamara Nikezić, operska pevačica, o prilagođavanju opere savremenim trendovima
Italijan režirao u Kragujevcu
Solisti Norveške opere u Beogradu
Kulturna diplomatija (3): Goran Paskaljević o plasmanu srpskog filma u svetu
Retrospektiva Nuncija u muzeju savremene umetnosti