GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kulturna diplomatija (3): Goran Paskaljević o plasmanu srpskog filma u svetu

Filmovi ili žurke uz viski i šampanjac

Da je na Festivalu u Kanu prikazan bar jedan naš film, bila bi to neuporedivo bolja i veća prezentacija srpske kinematografije i naše zemlje od bilo kakvih štandova i prazne priče

Reditelj Goran Paskaljević jedan je od dva naša najprisutnija reditelja na velikim svetskim festivalima. Kada nema novi film, onda je član žirija. Posle Berlinskog festivala (član žirija za najbolji debitantski film) Goran Paskaljeić će biti predsednik žirija glavnog programa festivala u Karlovim Varima, koji počinje 30. juna. U programu festivala "Istok-zapad", koji će uveličati zvezde poput Suzan Sarandon, Lika Besona i Terija Gilijema, biće prikazan i film Olega Novkovića "Sutra ujutru". Biće to prvi srpski film ove godine na jednom velikom festivalu A kategorije.

- Da je na Festivalu u Kanu prikazan bar jedan srpski film, bila bi to neuporedivo bolja i veća prezentacija srpske kinematografije i naše zemlje od bilo kakvih štandova, praznih priča, žurki, viskija i šampanjca. Po definiciji, Filmski centar Srbije treba da se bavi predstavljanjem srpskog filma u svetu. Da li to rade i kako, e to ću vam reći pošto objave izveštaj sa konkretnim podacima. Bili su prisutni u Kanu, svratio sam tamo na štand na pola sata - a šta su uradili i postigli treba njih da ih pitate. Znam samo da je mnogo koštalo, a šta su konkretni rezultati, da li ima konkretnih ugovora - to ne znamo!

NIKO JOŠ NE ZNA KOLIKO JE SVE TO KOŠTALO !?

Filmski centar Srbije sazvao je mesec dana posle Kanskog festivala konferenciju za novinare na kojoj je medije obavestio o svom nastupu na festivalu.
U izveštaju FCS-a iz Kana kaže se da su "brojne svetske produkcije iz SAD, Velike Britanije, Nemačke pokazale zainteresovanost i konkretnu nameru za razvijanje koprodukcionih projekata u Srbiji", da je bogato opremljen katalog i produkcioni vodič kroz srpsku kinematorafiju bio najbolji promotivni materijal na Festivalu, da su nastupi orkestra Bobana Markovića privukli 500 gostiju...
Međutim, mesec dana nije dovoljno dug vremenski period da se izračuna koliko je koštala prezentacija, pa su novinari ostali uskraćeni za odgovor. Direktor Đorđe Milićević je rekao da račun još uvek nije gotov, ali da će se sigurno u neko doba pojaviti na sajtu FSC, a novinarima je preporučio da redovno prate sajt. Inače, u filmskim krugovima kruži priča da je u Kanu potrošeno između 80 i 100.000 evra na prezentaciju, što spada u veću sumu kojom država podržava jedan film. Prostor koji je FCS za tu priliku zakupio u Kanu bio je preskup za Slovence i Hrvate, pa su ga podelili. Isto su uradili i Česi i Slovaci.

I prošle godine je Filmski centar Srbije bio prisutan u Kanu. Najavili su da stiže najmanje pet ili šest miliona evra u Srbiju, pa se sada pitam gde su te pare!? Imam pravo da sumnjam dok ne pokažu rezultate - rekao je Goran Paskaljević, napominjući da su ove godine snimljeni i od države podržani filmovi koji nisu pozvani na dva najveća svetska festivala, ni u Kan ni u Berlin.

Paskaljević, čiji je nedavno završeni film "Optimist" pozvan na dva velika festivala u zvanični program (jesen 2006), prošle godine je učestvovao na Festivalu srpskog filma u Parizu, oko čijeg se drugog izdanja podigla velika medijska prašina. Paskaljević kaže da su projekcije njegovih filmova bile prepune jer ga pariska publika kao autora dobro poznaje.

- Upoznao sam se prošle godine sa organizatorom Festivala Aleksandrom Todorovićem, mladim, ambicioznim čovekom, koji ima dobre namere i koji je sakupio dosta novca da nedelja našeg filma ili, uslovno rečeno, Festival ima dobar odjek. Koliko čujem, pojavile su se i neke nedopustive greške. Šta vrede kopije koje nisu titlovane. Jedni pišu sale pune, drugi da nema publike. Čak ni to nije bitno jer film Miše Radivojevića može da ima i deset gledalaca kao što ih ima u Srbiji i da ostavi dobar utisak. Dovoljno je da se pojavi jedna ili dve odlične kritike za taj film, pa smo već uspeli. Ali filmovi kao što je "Ivkova slava" morali bi da napune salu jer su pravljeni isključivo za publiku. Bojim se da takav film sa puno folklora Francuze ne zanima. Retrospektiva Žilnikovih filmova je savršen potez. Ali ako je bez titla...

Svaka inicijativa koja je okrenuta promociji našeg filma u svetu dobra je, ali mora biti perfektno organizovana, ne sme da se pretvori u svoju suprotnost - naglasio je Paskaljević.

- Državne institucije bi trebalo da podrže takve inicijative, da upotrebe zajedničke snage da bi sve to izgledalo bolje. Ali sve zavisi od toga šta imamo da ponudimo - sve zavisi od filmova. A mi nemamo filmove na velikim festivalima.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Tamara Nikezić, operska pevačica, o prilagođavanju opere savremenim trendovima
Italijan režirao u Kragujevcu
Solisti Norveške opere u Beogradu
Kulturna diplomatija (3): Goran Paskaljević o plasmanu srpskog filma u svetu
Retrospektiva Nuncija u muzeju savremene umetnosti