GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Italijan režirao u Kragujevcu

AU Teatru "Joakim Vujić", u Kragujevcu, večeras će (20 časova) premijerno biti izvedena predstava "Poslednje mene", po tekstu Furija Bordona (prevod Aleksandra Jovićević), u režiji gosta iz Italije Masima Lukonija, koji je i autor scenografije. Predstava je realizovana kao srpsko-italijanska koprodukcija u okviru projekta ERT-a (Fondacije pozorišta Emilije Romanje), a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Italije i Regije "Emilija Romanja".

- Kada mi je predloženo da postavim na scenu "Poslednje mene", bio sam zabrinut zato što sam morao da računam na grupu glumaca koji nisu samo tehnički nadareni već su i snažnog senzibiliteta, sposobni da pristupe sa dubinom i jednostavnošću jednom teškom tekstu, koji u nekim delovima deluje kao prava muzička partitura - tolika je, naime, preciznost koju zahteva ovako složen dramaturški mehanizam.

Moja zabrinutost prijatno se razrešila u susretu sa glumcima Teatra u Kragujevcu koji su sa entuzijazmom pristupili pozorišnom projektu koji zahteva ozbiljan rad, pre svega na planu iskazivanju emocija. Pri tome je trebalo posebno voditi računa da se ne skrene u nepotreban minimalizam, a sve u nameri da se uhvatimo u koštac sa dramatičnom temom, kao što je kraj jednog životnog puta. Koristili smo naizgled tihe tonove, ali, verujem, da će oni pogađati pravo u srce gledaoca - izjavio je Masimo Lukoni. U predstavi "Poslednje mene" igraju glumci kragujevačkog pozorišta Mirko Babić, Marina Perić-Stojanović i Miodrag Pejković. Beogradska premijera očekuje se 26. juna u Beogradskom dramskom pozorištu.

B. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Tamara Nikezić, operska pevačica, o prilagođavanju opere savremenim trendovima
Italijan režirao u Kragujevcu
Solisti Norveške opere u Beogradu
Kulturna diplomatija (3): Goran Paskaljević o plasmanu srpskog filma u svetu
Retrospektiva Nuncija u muzeju savremene umetnosti