GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Građevinari "umiru" bez Beške

BEOGRAD - Nacionalni građevinski konzorcijum na čelu sa "Mostogradnjom" organizovao je juče javnu tribinu na temu "Izgradnja mosta preko Dunava kod Beške", na kojoj su stručnjaci, inženjeri, projektanti i profesori pokušavali da odgovore zašto naše firme ne mogu da dobiju posao vredan 52 miliona evra i zašto je ministar za kapitalne investicije izjavio da naši građevinari ne znaju da grade.

Savetnik generalnog direktora "Mostogradnje" Dragan Vukadinović istakao je da je cela priča počela kada su tenderske ponude otvorene i kada se videlo da je nacionalni konzorcijum dao najbolje tehničko rešenje uz najnižu cenu. Prema njegovim rečima, dve domaće i dve strane komisije su ocenjivale ponude, a i sama EBRD, koja finansira izgradnju novog mosta, u pretkvalifikacijama su ocenile ponudu domaćih neimara kao najbolju. Sada, kako Vukadinović kaže, odjednom EBRD ocenjuje poslovanje jedne firme, iako je to komercijalna banka koja pozajmljuje novac za kamatu. Članovi nacionalnog konzorcijuma jednoglasno predlažu da se odustane od kredita EBRD i najavljuju da će zahtevati od ministra Mlađana Dinkića da se iz milijardu evra namenjenih investicijama odvoji 38 miliona kao bi se most kod Beške gradio domaćim parama, a ne da EBRD diktira uslove. Vukadinović je izjavio da već sada strane multinacionalne kompanije pregovaraju sa "Mostogradnjom" da ova firma gradi ako oni prođu na tenderu.

Milan Korica, inženjer i vlasnik projekantske firme "Korni", koji je učestvovao na konkursu za idejno rešenje mosta kod Beške, čak je rekao da će naše građevinarstvo biti mrtvo ako domaći neimari ne budu dobili posao. On je dodao da je još 1. marta 2003. podnet izveštaj tadašnjoj Direkciji za puteve da stari most na Beškoj može da se sruši bez najave, ali da nadležni nisu ništa uradili.

M. O.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške