GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke

Dug svakog zaposlenog 840 evra

U decembru prošle godine svi zaposleni radnici u Srbiji bili su dužni bankama 710 evra, a u međuvremenu dug se povećao za 130 evra

BEOGRAD - Prosečna zaduženost svakog stanovnika Srbije u bankama u aprilu ove godine iznosila je oko 210 evra. Kada se u obzir uzmu samo zaposleni, jer samo oni i mogu da dobiju pozajmicu od banke, dobija se računica da svaki zaposleni stanovnik duguje čak 840 evra, dok je u decembru prošle godine to iznosilo 710 evra. Iako su bankari isticali da srpsko stanovništvo nije mnogo zaduženo, čak i desetak puta manje nego na primer u Sloveniji ili Hrvatskoj, jasno je da će se mnoga domaćinstva naći pred bankrotom zbog velikih dugova prema bankama.

Prema podacima Narodne banke Srbije, poslovne banke su do maja sve ukupno plasirale nešto više od 154 milijardi dinara stanovništvu, ili oko 1,7 milijardi evra. Od decembra prošle godine, odobreni krediti su porasli za čak 23,57 odsto ili za oko 80 milijardi dinara. Banke su najviše davale potrošačke kredite, i to skoro 40 milijardi dinara, slede stambeni krediti u vrednosti od 31,8 milijardi dinara, a za poljoprivredu je izdvojeno skoro šest milijardi. Na sve ostale vrste kredita otpada 16,9 milijardi. Po roku dospeća, u 2006. godini prednjače dugoročni krediti sa 50,5 milijardi, dok je kratkoročnih pozajmica odobreno 30,25 milijardi dinara.

U vrtlog zaduživanja najčešće upadaju siromašni slojevi stanovništva, koji moraju da uzmu jedan kredit da bi vratili drugi. Tako se dešava da ljudi podignu kredit na tri godine da kupe kola, ali posle godinu-dve mesečna rata postane preteška, pa posegnu za drugim da bi vratili prvi, ali kod druge banke i na pet godina da bi bile manje rate. Tako optimisti koji poveruju da će auto otplatiti za tri godine, a na kraju "grcaju" pet i više godina.

Pozajmice za refinansiranje kredita kod drugih banaka postaju hit kod nas, pa ih čak i NBS preporučuje, kako bi građani, kada otkriju da su izabrali nepovoljne uslove, mogli da promene banku i potraže nešto povoljnije pozajmice. Komercijalna banka nudi kredite za refinansiranje u iznosu do 800.000 dinara s rokom otplate do 77 meseci i efektivnom kamatnom stopom od 13,84 odsto za klijente banke, odnosno 16,53 posto za ostale građane. Za ovaj kredit potrebna je menica sa jednim žirantom, overene administrativne zabrane zajmotražioca i žiranta, 20 odsto depozita i naknadu banci u iznosu od 1,5 odsto za "matične" klijente ili dva odsto za ostale. Vojvođanska banka takođe je počela da odobrava kredite za izmirenje obaveza po ranijim kreditima u drugoj banci, uz 20 odsto depozita i efektivnu kamatnu stopu od 12,58 odsto.

Krediti se odobravaju do 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na period do 72 meseca, dok se iznosi do 2.000 evra odobravaju na period do 36 meseci, a do 5.000 evra na rok do 60 meseci. Nacionalna banka Grčke takođe je u svoju ponudu uvrstila i refinansiranje obaveza prema drugim bankama i krediti se mogu isplaćivati u iznosu koji je i viši od potrebnog, na rok do 72 meseca i efektivnu kamatu od 12,69 odsto. Za odobravanje kredita do 3.500 evra nije uslov primanje plate preko NBG, niti je potreban žirant, mada je za iznose do 5.000 evra nužno prebaciti platu u ovu banku i imati jednog žiranta. Depozit od 20 odsto može da obezbedi ova banka, a na položeni depozit banka plaća kamatu od tri odsto. HVB banka takođe nudi kredite za refinansiranje, ali je neophodno da firma u kojoj zajmotražilac radi ima potpisan ugovor o prenosu zarada sa ovom bankom. Posle otvaranja tekućeg računa i prve uplate mesečne zarade klijent može podneti zahtev za refinansiranje keš-kredita.

Uprkos svemu tome, naši građani su i dalje poznati po tome da su redovne platiše jer manje od pet odsto ne vrati kredit. Tako je bar do sada bilo.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške