GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet

BEOGRAD - Profesori i asistenti na Šumarskom fakultetu prvi put su se direktno uključili u kampanju da privuku buduće studente. U glavnom holu fakulteta postavljen je video-bim na kome budući studenti mogu videti prezentaciju smera za preradu drveta, a uz sok i prijatnu muziku mogu porazgovarati sa profesorima i asistentima o nastavi.

- Bez ikakvog preterivanja, ali mi smo, valjda, jedina struka koje nema na birou zapošljavanja već godinama, jer naši studenti se direktno iz klupa zapošljavaju. Zato smo i osmislili ovu prezentaciju jer mladi o tome malo znaju. Takođe, mi smo jedini fakultet u Srbiji koji pokriva struku šumarstva, prerade drveta, zaštitu od erozije i pejzažnu arhitekturu. Naši inženjeri obično počinju da rade pre nego što diplomiraju. Ova struka broji oko 4.000 preduzeća u kojima je zaposleno oko 35.000 radnika i jedna je od privrednih grana koja ima najveću stopu rasta izvoza - objašnjava prof. dr Branko Glavonjić, prodekan za finansije.

Stariji profesori kažu da je ranijih godina bilo mnogo više zainteresovanih učenika. Pred upis pravili smo flajere i učestvovali na sajmovima obrazovanja kako bi privukli studente. Hoćemo da im objasnimo šta je uopšte prerada drveta i pokažemo radove naših studenata koji su u poslednje dve godine učestvovali na osam izložbi i osvojili tri nagrade - objašnjava asistent Jelena Matić.

Prijava kandidata za upis traje još danas, a Šumarski fakultet će ove godine upisati 395 studenata. Studenti koji završe Šumarski fakultet, a pogotovo na smeru prerade drveta, mogu da se bave velikim spektrom poslova.

Šumarski fakultet je nedavno reformisao sistem obrazovanja i prilagodio ga novom Zakonu o visokom obrazovanju.

- Naši nastavni programi su usaglašeni sa trendovima u svetu i okruženju. Osnovali smo specijalističke studije i imamo dobru saradnju sa stranim fakultetima. Dogovorili smo se da profesori sa stranih fakulteta dolaze kod nas i našim studentima drže predavanja. Već je dogovoreno da dođu profesori sa Kembridža i iz Beča - kaže prof. dr Ratko Kadović, dekan fakulteta.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške