GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta

Osnovci "preživeli" srpski, test bio lak

Kvalifikacioni ispit iz matematike danas takođe počinje u 10 sati, a učenici moraju poneti đačke knjižice, grafitne i hemijske olovke, lenjir i šestar, dok je upotreba mobilnih i digitrona je zabranjena

BEOGRAD - Kvalifikacioni ispit iz srpskog jezika nije bio težak - jednoglasno su juče rekli osmaci. Iako su test radili oko sat vremena, mnogo duže nego njihovi vršnjaci prošle godine, učenici smatraju da su zadaci bili prelaki.
- Skoro da nije bilo nijedno pitanje iz književnosti. Dobro sam uradio i mislim da ću imati 19 poena. Sada će sve zavisiti kako ću danas uraditi matematiku, ali očekujem da neće biti teško. Verovatno ću da upišem neku od gimnazija - kazao je Ilija Vesković, učenik OŠ "Skadarlija" u Beogradu.

MESTA VIŠE NEGO OSMAKA

Kombinaciju testa iz srpskog jezika koju su osmaci juče polagali izvukao je Slobodan Vuksanović, ministar prosvete.
- Želja Ministarstva prosvete bila je da rasteretimo decu od pritiska prilikom polaganja prijemnog ispita, pa su zbirke zadataka odštampane još 15. decembra, da bi đaci imali dovoljno vremena da, mirno i na vreme, pripreme kvalifikacioni ispit. Zadaci nisu teški jer smo se pre dve godine dogovorili da menjamo samo 20 odsto zadataka iz godine u godinu, da zbirke ne bi bile jednolične, ali i da ne bi bilo prevelikog tereta za osmake. U srednjim školama ima mesta i više nego što ima osmaka, a da bi svi upisali željenu školu za to treba da se izbore na ispitu-rekao je Vuksanović.

NJegove drugarice Selma i Milica slažu se da test iz srpskog jezika nije bio težak.
- Imali smo 20 pitanja i bilo je više gramatike nego književnosti. Mi bismo volele da upišemu neku od gimnazija, ali ćemo videti - pričaju Selma Halimović i Milica Breka.

Kvalifikacioni ispit polagalo je 68.373 učenika, što je 80,5 odsto od ukupnog broja osmaka. Test iz srpskog jezika počeo je u 10 sati, a učenici su imali dva sata da urade zadatke. Već oko 10,45 sati ispred škole počeli su da dolaze i roditelji.

- Moj sin je rekao da ni slučajno ne dolazim, ali morala sam. Ne znam zašto su se zadržali ovako dugo jer mi je jutros rekao da deca brže urade test iz srpskog jezika jer je teži, pa onda što znaju odmah popune. Možda im i nastavnici ne daju ranije da izađu - objašnjava Danilova majka.

- Ma spremni su oni za test, imali su zbirku, a još smo i privatne časove plaćali. U školi na času pitanje je da li će uraditi dva zadatka i da li oni uopšte to razumeju. Pa onda moramo da plaćamo časove - smatra druga majka.
Test iz matematike danas, takođe, počinje u 10 sati, a učenici moraju poneti đačke knjižice, grafitne i hemijske olovke, lenjir i šestar, dok je upotreba mobilnih telefona i digitrona je zabranjena. Izvlačenje kombinacije testa iz matematike i danas direktno će prenositi Prvi program Radio televizije Srbije i Prvi program Radio Beograda (88, 9 MHz, 95,3 MHz).

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške