GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih

Više para za državne službenike

BEOGRAD - U Skupštini Srbije poslanici su se juče bavili amandmanima na predloženi zakon o platama državnih službenika i nameštenika, koji predviđa obračun njihovih zarada u zavisnosti od toga u kom platnom razredu će se naći (od ukupno osam) i u kojoj platnoj grupi (od 13). Zakon bi se primenjivao od januara 2007. godine i za njegovo sprovođenje bi bilo potrebno da se obezbedi dodatnih 4,36 milijarde dinara, ili 41 odsto sredstava više nego u ovoj godini.

Predsednik Skupštine Predrag Marković je podneo amandmane koji bi omogućili autonomno odlučivanje Skupštine o zaradama svojih službenika, kao i zaposlenih u Predsedništvu države, preko skupštinskog Administrativnog odbora, što je predstavnik Vlade Srbije, sekretar za zakonodavstvo Zoran Baranac, juče odbacio kao neustavna rešenja.

Marković je, naime, tvrdio da bi Skupština, kao najviši organ zakonodavne vlasti, trebalo da samostalno određuje radni status zaposlenih i utvrđuje osnovice njihovih plata, što bi bilo prelazno rešenje do donošenja posebnog zakona o Skupštini i njenom budžetu.
Balinovac je ocenio da Markovićev predlog predstavlja "cepanje države" i opasnije je od lažnog parlamentarizma. On je naveo da bi po toj logici bar još četiri organa vlasti (Ustavni i Vrhovni sud, Predsedništvo i vlada) mogli da traže autonomno odlučivanje o platama njihovih službenika, te da se po Ustavu ova materija uređuje zakonom jedinstveno za sve, a ne izdvojenim aktima.

Poslanici Srpske radikalne stranke predlažu, između ostalog, da raspon u koeficijentima plata službenika bude jedan prema tri i po (1:3,5) u odnosu između najnižeg i najvišeg, dok je vlada predložila raspon u odnosu jedna prema devet (1:9). Zalažu se i da službenicima bude plaćen svaki prekovremeni rad ili da dobiju pravo na slobodne dane. Ta odredba je u koliziji sa Zakonom o radu, koji predviđa da zaposleni mogu u jednoj godini da rade samo 384 sata prekovremeno, čime se radnici štite od samovolje poslodavaca, ali se odredba zloupotrebljava, pa se produženi rad preko 384 sata jednostavno ne plaća.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške