GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu

Za "prljave" kazna do tri miliona dinara

Prošlog meseca obavljeno 7.000 pregleda, sa posla odstranjeno 930 osoba i podneto 284 prekršajnih prijava

Posle trovanja hranom dece u kantini beogradske Osnovne škole "Kralj Petar Prvi", slovenačkih turista u skadarlijskom restoranu "Ima dana" u Beogradu, maturanata u paraćinskom hotelu "Petrus", učesnika Radničko-sportskih igara u hotelu "Zdravljak" u Sokobanji i učenika na rekreativnoj nastavi u odmaralištu "Javor" u Kušićima, sanitarna inspekcija pojačala je nadzor u svim objektima gde se priprema i prodaje hrana, ali se najavljuju i visoke novčane kazne za one koji ne poštuju zakon.

Poslodavac odgovoran
Doktor Svetlana Mijatović, načelnik Republičke sanitarne inspekcije, izjavila je da vlasnici restorana, hotela, moraju voditi računa o tome kakve namirnice i od koga nabavljaju, o uslovima transporta, o pripremanju i posluživanju.

- Samo u Beogradu u ugostiteljstvu, dnevno se pripremi 1.000 obroka tako da pozornost za one koji se bave ugostiteljstvom mora biti velika. Poslodavac odgovara za sve što se u objektu dešava, i gostima je potpuno zabranjeno bilo kakvo unošenje hrane ili pića u aranžmanima kakvi se obično sreću kod velikih proslava. Onda se dobija karakter epidemije trovanja hranom u javnim objektima kada je ona mogla da bude u kućnim uslovima - objašnjava dr Mijatović.

ZATVORENA KUHINJA ZBOG LOŠE HIGIJENE

LESKOVAC - Odeljenje Republičke sanitarne inspekcije u Leskovcu zatvorilo je juče kuhinju u Hotelu "Gejzer" u Sijarinskoj banji zbog nehigijenskih uslova. Načelnik Sanitarne inspekcije u Leskovcu Goran Stamenković rekao je agenciji Beta da je hotelska kuhinja privremeno zatvorena zbog nehigijenskih uslova, oštećenih termičkih uređaja i pribora i nedostatka tople vode.
Inspektori su, istovremeno, ustanovili mikrobiološku neispravnost sladoleda u devet prodajnih objekata na teritoriji opština Vlasotince, Leskovac, Bojnik i Medveđa.

Samo u maju sanitarna inspekcija je u takvoj vrsti objekata izvršila oko 7.000 pregleda. S posla je odstranjeno 930 osoba koji nisu imali uredne sanitarne preglede, kojima je on istekao ili ga u momentu pregleda nisu imali, a podneto je 284 prekršajne prijave. Što se tiče briseva ruku od 574 obavljene kontrole, čak 26 odsto je neispravno. Uzorci životnih namirnica, iako na oko izgledaju ispravno, pokazali su neispravnost u 6,2 odsto i preduzete su određene kaznene mere.

Privredni prestup
Zakon o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica podrazumeva da će novčanom kaznom od 300.000 do tri miliona dinara za privredni prestup biti kažnjeno preduzeće ili pravno lice koje se bavi proizvodnjom ili prometom namirnica, ako stavi u promet namirnice koje su higijenski neispravne ili se proizvode od neispravnih sirovina. Istom novčanom kaznom biće kažnjeni i oni koji prodaju namirnice kojima je istekao rok trajanja.

Novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako prodaje namirnice koje nisu u orginalnom pakovanju ili se prodaju u rinfuzi ako na ambalaži iz koje se prodaje nemaju podatke iz deklaracije, ako namirnice koje prodaju nemaju isprave da odgovaraju propisima o zdravstvenoj ispravnosti i ako prodaju nedeklarisanu robu.

Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predviđa kaznu od 200.000 do 500.000 dinara za prekršaj koji učini pravno lice ako zaposli, odnosno dozvoli da rade osobe koje nemaju sanitarnu knjižicu, i ako ne obezbedi zdravstvene preglede zaposlenima u propisanim rokovima i ako nemaju sanitarne knjižice kao dokaz o zdravstvenom stanju svojih zaposlenih.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške