GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 23. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"

Nini ostaje bez zrenjaninske fabrike

Celu privatizaciju "Jugoremedije" prate skandali i sumnja da je "posao namešten". Predrag Đorđević otkriva da je suvlasnik "Jake 80" kiparska of-šor firma "Demeno trejding", koja je pod okriljem advokatske kancelarije Tasosa Papadopulosa

ZRENJANIN - Akcijski fond, prvostepenom odlukom Trgovinskog suda u Beogradu, mora da raskine ugovor sklopljen pre četiri godine s makedonskom kompanijom "Jaka 80" iz Radoviša, čiji je vlasnik niški biznismen Jovica Stefanović Nini, o kupovini 42 odsto kapitala zrenjaninske Fabrike lekova "Jugoremedija". Predsednik Udruženja malih akcionara "Jugoremedija 2" Zdravko Deurić potvrdio je juče Glasu tu informaciju, napominjući da je pitanju prvostepena presuda, na koju "Jaka 80" ima pravo žalbe u roku od osam dana.

- Mali akcionari moraju biti svesni da ponovo imamo upravljački paket akcija, koji iznosi 58 odsto, i da samo prodajom celokupnog paketa nekom budućem kupcu možemo postići dobru cenu. Ostalih 42 odsto akcija zrenjaninske farmaceutske kuće, posle ove presude beogradskog Trgovinskog suda, u vlasništvu je države - naglasio je Deurić.

Prema njegovim rečima, još pre dve godine Ministarstvo privrede naložilo je Akcijskom fondu da, zbog niza nepravilnosti u poslovanju "Jugoremedije", od kada se našla u rukama Ninija, raskine ugovor s makedonskim preduzećem. Prvostepenu presudu konačno je 31. maja donela sudija Natalija Pejić-Kordić, a ona je juče prosleđena i malim akcionarima u Zrenjaninu. "Jaka 80" najverovatnije će uložiti žalbu, posle čega će slučaj biti prosleđen Višem trgovinskom sudu u Beogradu, koji će doneti i definitivnu presudu.

- Tokom sudskog procesa, koji se odugovlačio, "Jaka 80" je predložila da se raskine ugovor o dokapitalizaciji, posle čega je postala većinski vlasnik "Jugoremedije", ali da u njenom vlasništvu ostane 42 odsto akcija, što je odbijeno. Sud je naložio da se ugovor o kupovini u potpunosti raskine. Konačno se pokazalo ko je svih ovih godina govorio istinu - naveo je Deurić.

KAKO JE "JAKA 80" DOŠLA DO 62 ODSTO KAPITALA

Agencija za privatizaciju i Akcijski fond su kupoprodajnim ugovorom "Jaku 80", odnosno Ninija, obavezali i da u "Jugoremediju" investira 360 miliona dinara u roku od 30 meseci. Ugovorom je predviđeno da investicije moraju biti izvršene u gotovom novcu ili drugim materijalnim sredstvima u vidu plaćene dokapitalizacije, ali je to učinjeno kroz konverziju duga u akcije. Na taj način "Jaka 80" postala je vlasnik 62 odsto "Jugoremedije". "Jaka 80" nije dostavila bankarsku garanciju za investicije, iako je na to bila obavezna, pa je tako mogla da poveća vlasništvo jer država nije imala naplativu garanciju. Apsurdno je i to da nadležni državni organi nisu ovu spekulaciju isterali do kraja jer, kako tvrde, nisu imali oko 60.000 evra za taksu međunarodne arbitraže u Komori Srbije.

Glas podseća da je Savet za borbu protiv korupcije uz obilje dokaza i argumenata upozoravao da ponašanje države i kupca "Jugoremedije" ukazuje na moguću korupciju. Jovica Stefanović Nini bio je, kako su tvrdili akcionari ove fabrike, jedno vreme i na poternici Interpola. Nini je to demantovao, a čak je u ime "Jugoremedije" kupio još dva državna paketa akcija u "Luksolu" i "Medeli". A prema podacima iz prošle godine iz Trgovinskog suda u Štipu, u "Jaki 80" obični akcionari i Nini imaju 51,97 odsto, a preostalo je držao "Pio fond" i kiparska firma "Demeno trejding limited", koja je naknadno otkupila i akcije ovog državnog fonda. Inače, of-šor kompanija "Demeno trejding limitid" je osnovana na Kipru 1998. godine, a prema nalazima specijalizovane agencije, ova firma je 16. septembra 2002. godine, u isto vreme kada je "Jaka 80" kupila "Jugoremediju", imala samo tri zaposlena, pri čemu joj je kapital bio 1.000 dolara. Jedini akcionar "Jake 80" koji je eksponiran u Srbiji je Jovica Stefanović Nini.

Stvarne razloge sumnjivog preuzimanja "Jugoremedije" i skandala koji je potom usledio Predrag Đorđević, srpski biznismen koji 12 godina istražuje nestanak milijardi dolara iz Srbije, koje su iznete na Kipar, našao je u analizi porekla novca kojim je "Jaka 80" kupila "Jugoremediju". Uvidom u vlasničku strukturu "Jake 80" Đorđević je pronašao da je jedan od tri vlasnika i firma "Demeno trejding limitid" iz Nikozije, sa sedištem u ulici Sofouli 2 u advokatskoj kancelariji "Tasos Papadopoulos i ko", dakle iste advokatske kancelarije koja je odigrala ključnu ulogu u prikrivanju nestalih srpskih milijardi na Kipru. Uvidom u dokumentaciju te firme, koja je raspoloživa u birou za registraciju firmi na Kipru, uočljivo je, naglašava on, da su pravi vlasnici prikriveni i već ta činjenica daje pouzdano objašnjenje o čemu se tu radi. Direktori firme su Marios Elijades i Kristina Draku, oboje advokati advokatske kancelarije Tasosa Papadopulosa, aktuelnog predsednika Kipra. Ime Mariosa Elijadesa ukazuje na veoma značajno otkriće. Naime, ta osoba je takođe direktor firme "Anteksol trejd", glavne fantomske kompanije koja je bila i glavni kanal za ilegalno iznošenje novca iz Srbije. Dakle, ista osoba koja i danas kontroliše nestale srpske pare upravlja i parama kojima se kupovala "Jugoremedija".

Akcionari, kao i radnici, "Jugoremedije" na početku nisu imali ništa protiv da im Nini bude suvlasnik jer je javno na aukciji u Agenciji za privatizaciju 10. septembra 2002. godine kupio državni paket od 42 odsto akcija za 16 miliona evra, a bio je spreman da plati i dvostruko više. Ozbiljnije mu je konkurisao samo slovenački "Lek".

K. S. - G. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Trgovinski sud iz Beograda raskinuo ugovor sa "Jakom 80" o prodaji "Jugoremedije"
Delta ulaže 67 miliona u Crnu Goru
Inspekcija najavila rigoroznu kontrolu objekata koji pripremaju i prodaju hranu
Skandalozna izjava ministra za kapitalne investicije u Sečnju
Marković traži da Skupština određuje plate svojih zaposlenih
UPISNA GROZNICA: Osmaci polažu prijemni, studenti još danas predaju dokumenta
Profesori budućim studentima predstavljali Šumarski fakultet
Kredita sve više i pored oštrijih mera Narodne banke
Građevinari "umiru" bez Beške