GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Posedovati imovinu u Crnoj Gori neće više biti tako jeftino

Posle predloga o dodatnom oporezivanju stranih državljana u nezavisnoj Crnoj Gori

Na pomolu poreski rat Srbije i Crne Gore

Sve zemlje nastoje da privuku investitore da grade u njihovoj zemlji, a odlukom o dodatnom oporezivanju Crna Gora će ih primorati da se odsele i prodaju nekretnine. Postoji rizik i da Srbija povuče sličan potez ka crnogorskim državljanima, upozorio je analitičar dr Miroslav Prokopijević

Predlog da se vikendice i kuće u Crnoj Gori u vlasništvu stranih državljana dodatno oporezuju naišao je na burna negodovanja vlasnika nekretnina iz Srbije. Naime, stručnjak Vlade Crne Gore profesor dr Rade Ratković sa Fakulteta za turizam u Baru smatra da bi nekretnine stranih državljana trebalo dodatno popisati i oporezovati stopom od najmanje tri odsto.

On je preporučio hitno usvajanje nove fiskalne politike u stambenoj oblasti na lokalnom nivou po kojoj bi nekretnine bile predmet posebnog, oštrog oporezivanja. Prema nekim podacima, državljani Srbije u Crnoj Gori poseduju najmanje 20.000 kuća i stanova. Neki od vlasnika kuća u Crnoj Gori napominju da su zapanjeni ovakvim predlozima, dodajući da se nadaju da je ipak samo reč o "predlogu, čije usvajanje nije nikome u interesu".

- Kada su čuli za nagoveštaj dodatnog oporezivanja svi su prvo pomislili na vikendice na Primorju, a veliki broj nekretnina državljana Srbije nalazi se i u planinskim delovima Crne Gore. Ja posedujem porodičnu kuću na Žabljaku, tamo sam rođen, ali godinama živim u Srbiji i sada ne samo što sam tamo postao stranac već ću, izgleda, morati i dodatno da plaćam to što sam nastanjen van Crne Gore. Ipak, verujem da se takva odluka neće doneti - rekao je jedan Beograđanin.

Ugroziće turizam

Da se taj predlog neće ozakoniti smatra i direktor Centra za ekonomska istraživanja u Institutu društvenih nauka u Beogradu dr Danilo Šuković koji ističe da se takvim rešenjima "samo politizira cela stvar".
- Nije realno očekivati izglasavanje te odluke. Ne verujem da će Crna Gora ići ka nepopularnim merama jer im je u interesu da se otvaraju, a ne da odbijaju investitore. Takav zakon bi više naneo štetu Podgorici nego Beogradu jer bi imao velikog uticaja na turizam, koji je Crnoj Gori prioritet. Ni jednima ni drugima nije u interesu postavljanje već rušenje barijera, a sumnjam da bi i Evropska unija na tako nešto gledala blagonaklono - kazao je Šuković.

Ekonomski analitičar dr Miroslav Prokopijević najavu pooštravanja poreske stope okarakterisao je kao pogrešan korak predlagača koji ima političku konotaciju.
- Sve zemlje nastoje da privuku investitore da grade u njihovoj zemlji, a odlukom o dodatnom oporezivanju Crna Gora će ih primorati da se odsele i prodaju nekretnine. U zemljama Evropske unije ne postoje takvi zakoni i samim tim je to pogrešan korak i sa stanovišta crnogorske integracije u Evropu. Postoji rizik i da Srbija povuče sličan potez ka crnogorskim državljanima i to bi onda izazvalo poresko-trgovinski rat dve zemlje, a to je poslednje što treba i Srbiji i Crnoj Gori - istakao je Prokopijević.

Srbofobična politika

Predsednik Narodne stranke Crne Gore diplomirani ekonomista Predrag Popović, takođe, smatra da bi, ukoliko se u crnogorskom parlamentu usvoji sporni predlog, Srbija mogla da povuče kontrapotez ka građanima Crne Gore.

- Sada se dešava ono na šta smo upozoravali pre referenduma, a to je da posle razdvajanja Srbije i Crne Gore više ništa neće biti isto. To je i poruka našoj braći iz Srbije da će se na njih primenjivati isti aršini kao i za strance. Ovim se dokazuje i da je na delu srbofobična politika režima i da se stvara privatna država Mila Đukanovića. Taj predlog jeste stigao od čoveka koji nije u vlasti, ali činjenica je da oni inače traže dodatna oporezivanja i mislim da se tako nešto ne bi ni iznosilo bez podrške režima. Ovim se u osvit turističke sezone, našim ljudima koji žive od turizma, poručuje šta mogu da očekuju ubuduće. Ali neka i oni koji su dali glas za takvu privatnu državu vide šta su uradili. Iako bi u slučaju usvajanja tog zakona Srbija imala puno pravo da učini slično, nadam se da do toga neće doći jer se ona nikada nije inatila. Upravo crnogorske vlasti rade ono za šta su godinama opptuživale Srbiju - govori Popović. nSiniša Dedeić

Bez diskriminacije stranaca

Koviljka Mihailović, pomoćnik crnogorskog ministra finansija, u martu ove godine, pre referenduma o nezavisnosti, izjavila je da će poreska politika biti ista i za strance i za državljane Crne Gore.
- Ne postoji diskriminacija građana Srbije prilikom eventualnog plaćanja dažbina za stan ili neku drugu nekretninu u nezavisnoj Crnoj Gori. Porez na nekretnine državljani Srbije plaćali bi Crnoj Gori kao i do sada. Za obračun ove dažbine uopšte nije važno odakle je obveznik već samo kolika je osnovica, odnosno vrednost nekretnine - rekla je tada Mihailovićeva.


vesti po rubrikama

^tema

Ministar Slobodan Vuksanović o školstvu, Crnogorcima...
Na pomolu poreski rat Srbije i Crne Gore
 
 


     


FastCounter by LinkExchange