GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar Slobodan Vuksanović o školstvu, Crnogorcima...

Političari prolazni, đaci nisu

Studenti iz Crne Gore ne treba da trpe zbog političkih odluka. Sve spremno za upis u srednje škole. Ove godine više prvaka zbog "plodne" 2000. godine. Prosvetari imaju pravo da štrajkuju

- Studenti iz Crne Gore moći će i dalje da studiraju u Srbiji pod istim uslovima, a do kraja sedmice biće precizirani svi detalji o smeštaju i ishrani akademaca.

- Akademci iz Crne Gore imaće isti tretman kao i studenti iz ostalih bivših republika SFRJ. Oni su formalno-pravno stranci, ali ih mi ne posmatramo kao strance. To je preovlađujući i politički stav koji ima dalekosežni smisao. Odluka Vlade Srbije se razlikuje od onoga šta sam ja i ostali govorili pre referenduma. Studenti su nedužni i ta deca ne treba da trpe političke odluke. Političari su prolazni, ali je škola večna. Nismo imali kontakte sa crnogorskim vlastima, ali su oni najavili da se status naših studenata u Crnoj Gori neće promeniti - rekao je za Glas dr Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta, dodajući da je odluka vlade kristalno jasna.

U četvrtak i petak će se održati kvalifikacioni ispiti iz srpskog jezika i matematike. Da li je sve spremno za upis u srednje škole?
- Imamo dobru organizaciju i do sada sve teče po planu. To je jedna od najvažniji stvari u školskoj godini i ne sme da bude nikakvih problema. Testovi neće biti teški, a zbirke zadataka su oštampane 15. decembra i deca su imala dovoljno vremena za vežbanje. Hteli smo na taj način osmacima da olakšamo upis.

Upis u prvi razred osnovne škole je završen, a svake godine je sve manje prvaka. Da li ova podatak treba da nas zabrinjava?
- Ove godine imamo nešto više prvaka, a sledeće godine biće znatno veći broj jer je 2000. godina bila veoma plodna. Međutim, 2009/2010. godine će opet biti manji broj učenika. Generalno, natalitet opada u svim evropskim država, osim u dve, i to mnogo više nego kod nas. To nije samo problem prosvete već je opšti problem. Razumem da je to najočiglednije u prosveti jer su svake godine školske klupa praznije, ali ne smatram da prosveta treba da plati neku previsoku cenu. Nije skroz loše ako imamo manje dece - što je manje odeljenje, kvalitetnija je nastava.

NAS ČUVA SVETI SAVA JER NIKOME ZLO NE MISLIMO

Mnogi kritikuju rad Ministarstva prosvete.
- Svaka novina koja se uvodi prvi put ima otpor. Rekao sam da je u prosveti sve dozvoljeno osim eksperimenata nad decom. Geslo mog tima je: "Nas čuva Sveti Sava jer nikome zlo ne mislimo". Voleo bih kad bi Srbija bila kao Norveška ili Engleska, gde se na vlast dolazi i sa nje spada zbog obrazovanja. Najbolji primer za to je Toni Bler koji je rekao da će imati tri cilja: obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje.

PREDŠKOLSKI PROGRAM

Ove godine će prvi put deca pohađati obavezni pripremni predškolski period. Da li su rešeni problemi i otpori privatnih vrtića?
- Pripremni predškolski program je bio ideja prethodnog ministarstva, a mi smo ga realizovali. O deci iznad pet godina mogu brinuti samo ustanove i to su svetski standardi. U Ministarstvo prosvete svaki dan dolaze privatni servisi za čuvanje dece i uzimaju papire za ispunjavanje uslova. Oni koji kažu da neće da ispune ove uslove, školovaće samo decu do pet godina. Ništa se kod nas ne primenjuje što već nije priznato u drugim zemljama.

Kako napreduje racionalizacija školske mreže u Srbiji i da li se poštuju rokove koje je odredio MMF?
- Racionalizacija se sprovodi kako predlažu lokalne samouprave. Mi smo dobili podatke iz svih opština i imamo male korekcije prema njihovim predlozima. Sa racionalizacijom ćemo raditi polako jer nećemo da radimo protiv predloga lokalnih samouprava. Delegacija MMF će nas posetiti u petak i obećavamo da ćemo poštovati sve što smo se dogovorili. U saradnji sa Ministrom finansija, videćemo da li možemo da napravimo uštede i da ponovimo program otpremnina za nastavnike koji su na bolovanju, a imaju zamenu.

Pred početak školske godine sindikati obično najavljuju štrajk zbog malih plata. Ima li najava da će tako biti i ove godine?
- Ove školske godine u štrajku je bilo samo 1,5 odsto zaposlenih. Oni imaju pravo da štrajkuju. Sve odluke o povećanju plata predstavnici sindikata su ugovarali sa ministrom finansija. Uvek sam za povećanja plata, ali ja nisam vlasnik budžeta. Slažem se da su plate male, ali su male u svim službama koje su na budžetu. Tako je i u svetu, ali neću da tražim izgovor u tome. Trudimo se da napravimo štednju i utvrdimo koliko ima ukupno prosvetara jer nam pojedini direktori šalju veći broj zaposlenih. Tako država uplaćuje više plata nego što ima zaposlenih. Ako smanjimo njihov broj, onda će možda plate moći da se povećaju.

Ovu školske godine gradivo u osnovnim školama je smanjeno za oko 30 odsto. Da li Ministarstvo prosvete kontroliše kako nastavnici sprovode smanjenje nastavnih programa?
- Mi možemo da smanjimo gradivo, ali sve zavisi od nastavnika jer je on sa detetom u centru nastave. Mi smo mu pomogli tako što smo skratili programe jer nismo imali vremena da pišemo nove. Na svakom seminaru sam direktno rekao učiteljima da imaju slobodu, pravo i ovlašćenje da smanje programe. Besmisleno bi bilo da na silu decu bombarduju novim lekcijama kad ne mogu to da "svare". Deca treba da dobiju više vremena da se igraju, eksperimentišu i praktično primenjuju stečena znanja. Prosvetni inspektori redovno obilaze škole, ali njih ima vrlo malo i ne mogu svakog dana da budu u svim učionicama. Naredne školske godine sigurno će biti urađeni novi programi za peti razred, a novi udžbenici će ići u skladu s reformom nastavnih programa.

Pre mesec dana počeli su da rade Nacionalni prosvetni savet i Savet za visoko obrazovanje. Zahvaljujući radu ova dva tela, koliko će biti olakšan posao Ministarstva prosvete?
- Savet za visoko obrazovanje uveliko radi i veoma sam zadovoljan. Toliko su ozbiljno i odgovorno shvatili važnost posla da im se duboko klanjam. To uliva nadu da ćemo izgurati sve što u zakonu piše. Nacionalni prosvetni savet je veće telo. Rekao sam im da očekujem da poštuju rokove, a ja ću biti spreman da im pomognem.

M. JAKOVLJEVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

Ministar Slobodan Vuksanović o školstvu, Crnogorcima...
Na pomolu poreski rat Srbije i Crne Gore
 
 


     


FastCounter by LinkExchange