GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Rad na donošenju najvišeg pravnog akta Srbije počinje danas

Dogovor ili nova maskarada

Vučić: Tadić ne želi novi ustav i neće popustiti jer bi onda morao na izbore na svim nivoima. Aligrudić: Ustav za tri meseca, ako DS ne bude komplikovao. Šutanovac: Hoćemo odmah izbore za ustavotvornu skupštinu

BEOGRAD: Tadićeva i Koštuničina struja, ni danas kada počinje rad na Ustavu, ne mogu da se uzdrže od međusobnih optužbi ko je kriv što Srbija tako dugo čeka najviši pravni akt, kao i od zloupotreba ustavnog pitanja zarad lične političke promocije. Za Srbiju je ipak najvažnije što i dalje nema velikih izgleda da se reši sukob Tadića i Koštunice oko načina na koji će doneti Ustav jer obojica nastoje da im taj način ubuduće osigura vlast.

I šef države i vlada najavili su da u današnje razgovore ulaze puni želje da se što pre usvoji ustavni predlog, ali su isto tako još jednom istakli svoje suprotne stavove od kojih neće odustati. U DS-u insistiraju da se "stvar ubrza i da se ide na izbore za Ustavotvornu skupštinu"optužujući Koštunicu da Ustav "gura pod tepih" kako bi osigurao fotelju makar još na jedan dan. DSS pere ruke pred biračkim telom i govoreći o Ustavu ne zaboravlja da pomene kako je "DS jedini do sada opstruirao"ovaj važan državni dokument.

Dok se dvoje svađaju treći se raduje- radikali skupljaju poene jer iako su napustili sve skupštinske odbore ipak rade na Ustavu, a obećali su da će narod obaveštavati o neozbiljnom radu DS-a i DSS-a. Aleksandar Vučić je ocenio da će i današnji sastanak biti maskarada i da neće dati ozbiljnije rezultate.

- Ne verujem da će se postići bilo kakav dogovor. Tadić ne želi novi ustav i neće popustiti jer bi onda morao na izbore na svim nivoima. On ne želi da izađe na izbore za predsednika države, pokrajinske i gradske, već samo parlamentarne, objašnjava Vučić. Prema njegovim rečima, i prvi radni dan na ustavu neće rezultirati dogovorom nego međusobnim optužbama DS-a i DSS-a i prebacivanjem odgovornosti za (do)sadašnji nerad.

U tom kontekstu je i izjava šefa poslaničke grupe DSS-a Miloša Aligrudića da će Srbija dobiti ustav veoma brzo, ako "DS ne bude komplikovao".
- Očekujem da danas postignemo poslednji dogovor i da zatim brzo donesemo ustav. To ne bi trebalo da bude teško sada kada se radu na ustavu priključila DS kao jedina stranka koja ga je opstruirala. Ceo posao može da bude gotov za tri meseca, a ako DS počne da komplikuje može potrajati i duplo duže, kaže Aligrudić. Prema njegovim rečima, tekst ustava ne predstavlja problem, ali DSS odbija da veže pitanje ustava za izbore.

- Izbori su odvojena tema. Bilo bi u redu da se oni održe na svim nivoima, ako za to postoji politička volja, a u DSS postoji. Prvo treba doneti novi ustav, a logično je da posle raspišemo izbore, kaže Aligrudić i dodaje da je ta stranka spremna na dogovor, ali mu se "čini da na Tadićevoj strani postoji unutrašnji problem".

U DS-u poručuju da je problem napravio Koštunica kada je na početku priprema za ustav rekao: "Hajde sada da utvrdimo ko je kriv što se čekalo". Prema rečima Dragana Šutanovca, vlada nije promenila političku taktiku odugovlačenja bavljenjem sporednim stvarima.

- Ako DSS nastavi da probleme gura pod tepih i nastavi da odugovlači tako što će i dalje tražiti nekakvog krivca, onda ni danas nećemo ništa uraditi, kaže Šutanovac i dodaje da je "vlada kriva što do sada nismo imali ustav". Mi hoćemo da ubrzamo proces i da odmah idemo na izbore za ustavotvornu skupštinu, kaže Šutanovac i dalje ne pominjući izbore na svim nivoima.

D. M.


vesti po rubrikama

^politika

Rad na donošenju najvišeg pravnog akta Srbije počinje danas
Uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji
Rašković: O statusu Kosova i Metohije u julu u Beču
U Končulju letela glasačka kutija
 


     


FastCounter by LinkExchange