GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ivan Petković (24) preminuo posle ranjavanja na straži

Vojnici ginu kao na ratištu

Petorica vojnika koji nisu bili na dužnosti , među kojima i Petković, došli do osmatračnice da gledaju šta se dešava u selu. Stražar odložio pušku, jedan vojnik povukao obarač i pogodio Petkovića u butinu

ALEKSINAC - Ivan Petković (24), vojnik na odsluženju vojnog roka u kasarni "Deligrad" u Aleksincu, preminuo je u bolnici u tom gradu od posledica ranjavanja. Petković je ranjen preksinoć na stražarskom mestu preksinoć oko 20.40 sati, a istražni sudija Okružnog suda u Nišu Milan Nikolić naložio je obdukciju i pokretanje istrage. Kako kažu u Ministarstvu odbrane, vojnik Ivan Petković poginuo je nesrećnim slučajem.

- Petorica vojnika iz sastava straže, koji nisu bili na dužnosti, među kojima je bio i Petković, došli su u subotu oko 20.30 do stražarskog mesta na osmatračnici u izdvojenom objektu Leskovik, na kome je bio vojnik na dužnosti. Vojnici su, zajedno sa vojnikom na dužnosti, sa osmatračnice gledali šta se dešava u selu i slušali muziku koja je dopirala iz sela. Vojnici na osmatračnici nisu bili pijani ili drogirani, niti su se sukobljavali. Vojnik koji je bio na dužnosti stražara odložio je pušku pored sebe, a jedan od vojnika je povukao obarač i pogodio Petkovića u desnu butinu. Petković je prevezen na odeljenje hirurgije aleksinačkog Zdravstvenog centra, gde je, i pored nekoliko pokušaja reanimacije, preminuo od posledica ranjavanja u 21.15 sati - kažu u Ministarstvu odbrane.

Iskrvario do smrti

Ivan Petković je u Zdravstveni centar Aleksinac primljen nekoliko minuta posle 21 sat, bez znakova života.
- Odmah po prijemu pacijentu je urađena reanimacija. Međutim, on na nju nije odgovarao. Vojnik je primljen u teškom šoku, bez znakova cirkulacije i pulsa. Imao je veliku ulaznu ranu u preponskoj regiji butine i mnogo krvi izgubio je na licu mesta, od čega je i preminuo - rekao je za Glas lekar ZC Aleksinac koji je želeo da ostane anoniman.

PETORICA MRTVIH ZA TRI MESECA

U protekla tri meseca pet pripadnika Vojske izgubilo je život, što samoubistvima, što nesrećnim slučajevima. U aprilu su stradali vojnici Dalibor Vrcić (22) iz okoline Kruševca i Milan Rašeta (21) iz Karađorđeva. Vrcić se ubio za vreme redovnog odsustva, dok je Rašeta poginuo kad ga je udario automobil u centru Novog Sada, gde je služio vojni rok. U maju je u niškoj kasarni umro vojnik Bojan Jovanović (27), koji je iz Hanovera došao da odsluži vojsku u Nišu. Iako Jovanovićevi roditelji tvrde da je njihov sin u vojsku otišao zdrav, zvanično je utvrđeno da je umro prirodnom smrću. Tokom ovog meseca smrtno su nastradala dvojica vojnika po ugovoru. Prvo se desetar Obrad Šljivančanin (34) udavio, pošto je pao sa broda u Dunav, a samo nekoliko dana kasnije, u kancelariji strelišta subotičkog garnizona hicem iz pištolja ubio se Zoran Stojanović (26), rodom iz Paligoraca kod Niša.

Vojnik Petković je živeo sa roditeljima ocem Blagojem, majkom Ljiljanom i sestrom Ivanom.
- Ne znam šta nam se ovo dogodilo. Naš Ivan je bio vredan i povučen momak. Nije se žalio da je imao problema u vojsci. Čekali smo da oduži dug prema državi i da se po odsluženju vojske zaposli. U Beogradu ga je čekao posao elektroinstalatera - rekao je otac vojnika Blagoje Petković.

U Ministarstvu odbrane kažu i da je zastupnik načelnika generalštaba general Zdravko Ponoš formirao komisiju koja će ispitati okolnosti ovog događaja i utvrditi odgovornost vojne organizacije. Ova komisija bi trebalo da odgovori i na pitanje otkud metak u cevi u pušci stražara, kada je pravilima propisano da se puška puni samo prilikom zaustavljanja sumnjivih osoba, i to ukoliko ne stanu na prvo zaustavljanje.

Roditelji traže odgovornost

Roditelji vojnika Stankovića zahtevaju od generala Ponoša da se ne samo efikasno okonča istraga o okolnostima pod kojima je stradao njihov sin, nego i da se pokrenu rigorozne mere protiv njihovih neposrednih starešina, ukoliko su svojim nemarom ili nečinjenjem u organizaciji stražarske službe doprineli stradanju njihovog sina. Porodica je, kako Glas nezvanično saznaje, od njih tražila da Vojska zaustavi sve češća stradanja vojnika "koja se završavaju saopštenjima i istragama, bez posledica i za njihove neposredne starešine". Oni su izrazili bojazan da je smrt njihovog Ivana možda "rezultat opšteg moralnog i organizacionog rasula koje vlada u vojnim jedinicama, a nakon svega što se događalo i događa i sa Vojskom i sa državom u poslednje vreme".

- Kakva je to i kako organizovana straža ako se vojniku na dužnosti može pridružiti grupa od pet vojnika, među kojima je bio i njihov sin, a da bi, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, zajedno sa vojnikom na straži gledali šta se dešava u selu i slušali muziku koja je otuda dopirala - pitaju se roditelji. Vojnik Ivan Petković došao je na odsluženje vojnog roka prvog marta ove godine, u sastav 203. mešovite artiljerijske brigade.

D. K. - M. D. - N. Č.


vesti po rubrikama

^hronika

Pretukao majku zbog pedeset dinara
Još nije zakazan sudski proces za ubistvo generala Boška Buhe
Završne reči na suđenju Sarajliću
Ivan Petković (24) preminuo posle ranjavanja na straži
Danas nastavak suđenje optuženima za ubistvo Arkana