GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li će novi Zakon konačno zadati smrtonosni udarac pirateriji?

Kraj nelegalnim filmovima

Prednosti novih pravila igre su rešena pitanja nadležnosti inspekcija,široka ovlašćenja inspektorima i oštrija kaznena politika prema piratima

Skupština Srbije nedavno je usvojila Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine. Taj zakon je donet radi suzbijanja nelegalne prodaje i uvoza robe i usluga povezanih sa pravom intelektualne svojine. Iako je dosadašnja legislativa pružala određene mogućnosti državi da efikasno suzbije pirateriju, do nekog većeg rezultata nije došlo jer se sudstvo, iako mu je kao instrument bila na raspolaganju čak i zatvorska kazna, nije odlučivalo za oštriji pristup u kaznenoj politici. Najveći kvalitet novog Zakona je što rešava pitanje nadležnosti inspekcijskih službi, a predviđeno je da inspektori na osnovu lične procene o eventualnoj povredi prava intelektualne svojine mogu privremeno da oduzmu spornu robu ili izreknu privremenu zabranu obavljanja delatnosti. Ako je krivični postupak bio spor i vrlo često se završavao uslovnom ili blagom novčanom kaznom, novi Zakon omogućava inspekcijama (tržišnoj poreskoj, turističkoj, komunalnoj i drugima), svakoj u svom domenu rada, da se veoma brzo i efikasno obračunaju sa piraterijom u svakom obliku.

Što se srpske kinematografije tiče, ovaj zakon stiže u poslednji čas jer je većina bioskopskih sala pred zatvaranjem, 90 odsto producenata domaćih filmove ne mogu ni da sanjaju da povrate uloženi novac, video-klubovi se gase brže nego što su nicali krajem osamdesetih, a, evo, već stasava deseta generacija dece koja u ruku nisu uzela nijedan legalan produkt povezan sa filmom, niti su ušla u bioskopsku salu da na pravi način uživaju u filmu. Koliko god da je država tokom dugog niza godina nezainteresovano gledala svakodnevnu otimačinu i krađu imovine, filmski distributeri se nadaju da će se sada, konačno, na efikasan i brz način obračunati sa piraterijom. Ostaje samo da se verujemo da će se obistiniti reči ministra Parivodića, koji je rekao da usvajanje ovog zakona predstavlja veliki doprinos u zaštiti prava intelektualne svojine, koji bi Srbiju mogao da uvede u red civilizovanih zemalja.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Najnovija HP tehnologija uštedeće korisnicima milione
Da li će novi Zakon konačno zadati smrtonosni udarac pirateriji?
Postavljen novi direktor Samsung Electronics Austrija
 


     


FastCounter by LinkExchange