GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država toleriše divljanje i nasilje na sportskim terenima

Krvi do kolena, a niko nije kriv

Niko ne želi da se uhvati u koštac sa huliganima, dobro plaćeni funkcioneri podstiču sukobe, a policija sve više liči na posebnu, dobro opremljenu navijačku grupu

BEOGRAD - Brutalne scene viđene u četvrtak uveče, na tribinama hale "Pionir", tokom košarkaške utakmice između Partizana i Crvene zvezde, a još više reakcije posle utakmice, rečito ukazuju na rasulo u srpskom društvu i nedostatak bilo kakvog osećaja odgovornosti, morala i - zakona. Pukom srećom niko nije poginuo. Povređena je "samo" 21 osoba, jedna teže, ali i da je neko poginuo, (što se već dešavalo), verovatno se baš ništa ne bi promenilo. Po starom običaju, svi su krivi i niko nije kriv, a odgovorni su uvek "oni drugi". Zakon ostaje mrtvo slovo na papiru, a u najgorem slučaju poneki huligan "zaglavi" 60 dana u Padinskoj Skeli. Onda se sve zaboravi, dok opet neki navijač ne bude preklan nožem, policajcu kamenicom bude izbijeno oko, pobesneli žandarmi polome ruke i noge nekom klincu, digne se prašina dva-tri dana i - nikom ništa.

DSS OPTUŽILA DS ZA UČEŠĆE U NEREDIMA

Demokratska stranka Srbije osudila je juče nerede na utakmici Partizan - Crvena zvezda, ali i sve one koji huligansko ponašanje nekih navijača koriste za politizovanje čitavog događaja. U saopštenju se osuđuje "učešće viđenijih članova Demokratske stranke u neredima i huliganstvu". Optužujući funkcionere DS-a za lomljenje stolica na tribinama, DSS je ocenila da to jeste problem stranke, ali i da je "više od poražavajućeg to, što oni istovremeno i kao visoki funkcioneri sportskog kluba učestvuju u neredu".

DS TRAŽI ODGOVORNOST MINISTRA JOČIĆA

Demokratska stranka saopštila je juče da je apsolutno nedopustivo mešanje politike u incident koji se dogodio na utakmici između košarkaša Partizana i Crvene zvezde, kada je policija postupila na neprofesionalan način: "Ne postoji
nijedan izgovor koji opravdava vlast i Ministarstvo unutrašnjih poslova, imajući u vidu to da je proteklo dve i po godine od kako ovaj saziv parlamenta postoji", ocenila je DS.
"Demokratska stranka smatra da je stanje u bezbednosnom sektoru apsolutno haotično i podseća da već više od godinu dana traži smenu ministra Dragana Jočića", precizira se u saopštenju.

ZAKON NIKO I NE POMINJE

Ko u nameri da izazove nasilje, piše u Zakonu, uđe na sportski teren ili izazove nasilje, fizički napadne učesnike, unese ili baca na teren ili gledaoce predmete i pirotehnička sredstva, zapaljive supstance koji mogu da izazovu telesne povrede ili ugroze zdravlje ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi, kazniće se zatvorom od tri meseca do jedne godine.
Ko u grupi izvrši takvo krivično delo, kazniće se zatvorom od šest meseci do tri godine, a kolovođa grupe kazniće se zatvorom od jedne godine do pet godina.
Novčanom kaznom od 200.000 do 400.000 dinara kazniće se za prekršaj sportski savez, sportsko društvo, organizacija u oblasti sporta ili klub ili drugo pravno lice.

Članovi uprave oba kluba, treneri, razni funkcioneri, svojim neodmerenim izjavama i postupcima, samo podgrevaju strasti i izazivaju sukobe i krvoproliće. Naravno, u tučama nikada ne stradaju dobro plaćeni i nedodirljivi huškači iz lože, već klinci koji završavaju po bolnicama, zatvorima, a poneki i na groblju. Uprave klubova su se slizale s najekstremnijim navijačima za koje su puni opravdanja i nemaju ni trunke kritike, a javna je tajna da im upravo oni doturaju pirotehniku i plaćaju putovanja, štite ih od policije, maze i paze. To je postalo očigledno kada je u 113. derbiju, 30. oktobra 1999. godine poginuo navijač Zvezde, Aleksandar Radović iz Opova. Raketa koja je ispaljena sa južnog dela stadiona ubila je Radovića na severnoj tribini. Rakete je na južnu tribinu uneo ekonom FK "Partizan" Branko Vučićević, koji je kasnije i osuđen zbog toga.

Nije teško doći do zaključka kako su navijači Zvezde u četvrtak u "Pionir" uneli baklje i topovske udare koji su bačeni na navijače Partizana i policiju. Reakcije uprave i Zvezde i Partizana na tuče i nerede uvek su iste: žestoke osude suparnika i mlako ograđivanje od nekih, neimenovanih huligana u "sopstvenim redovima".

Postupak policije u četvrtak uveče je priča za sebe. Prilikom razbijanja grupe, policija bi morala da, kako piše u udžbenicima, ostavi prostor za izlaz jer je cilj da se masa raziđe, a ne poubija. Jedini izlaz navijačima bio je skok sa tribina. Policija je, sad tvrdi ministar policije, bila isprovocirana, ali postoji upotreba sile i prekomerna upotreba sile. Sukob u "Pioniru" je, u stvari, bila brutalna tuča dve grupe siledžija, a ne policijska intervencija.

Teško je naći reči opravdanja za policiju, ali sukob u "Pioniru" ima predistoriju. Kese pune mokraće bacane na policajce, nisu novost. Bivši načelnik resora javne bezbednosti Miroslav Milošević je jednom prilikom, kada mu je pokazana fotografija navijača Zvezde koji sa severne tribine urinira na žandarma izjavio da "ne vidi ništa". U pitanju nije bio samo poniženi žandarm, već je navijač urinirao po celoj policiji, sistemu, državi. Naravno da niko iz kluba nije osudio ovaj "nestašluk". Policajci, koje ni njihov načelnik nije tada uzeo u zaštitu, u četvrtak su sami uzeli pravdu u svoju ruke i poput osvetnika, što je nedopustivo, pendrecima uterivali pravdu. Ministar Jočić taj postupak nije osudio, a pozvao je medije da se bave "istraživačkim novinarstvom, vide gde se huligani sastaju i šta planiraju"!

Pred svaku utakmicu policija izdaje saopštenje da će se utakmica snimati. Do sada su ti snimci mogli da služe samo za spomenar jer se Zakon o izgredima na sportskim terenima ne primenjuje.
Ne treba izgubiti iz vida da su navijači i glasači i da svaka srpska stranka ima uporište među navijačkim grupama. Kada se zna šta su sve političari spremni da učine za koji glas više, nije ni čudo što niko nije ozbiljno "zagrizao" i počeo da šalje huligane na robiju. I tako do nove tuče, nove pogibije.

Miloš Ž. Lazić


vesti po rubrikama

^tema

Besparica u Institutu za sudsku medicinu preti da zaustavi obdukcije
Neraspoređeni iz savezne administracije ogorčeni zbog svog položaja i nebrige vlasti
Država toleriše divljanje i nasilje na sportskim terenima
 
 


     


FastCounter by LinkExchange