GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neraspoređeni iz savezne administracije ogorčeni zbog svog položaja i nebrige vlasti

Došlo je vreme gladi u Palati federacije

BEOGRAD - Zaposleni u državnoj upravi sada već bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora ostavljeni su, kako tvrde, na milost i nemilost republičkim organima, a ionako niske plate dobijaće narednih nekoliko meseci u umanjenom iznosu. Kako pričaju neki od njih, obraćali su se organima republičke državne uprave, pokušavali da pronađu zaposlenje shodno poslovima koje su do sada obavljali, ali osim sporadičnih obećanja sva je prilika, strahuju, ostaće na ulici.

PREKOBROJNI

- Totalno smo nezaštićeni - kažu nezadovoljni činovnici. - Nudili smo se, slali dopise sa spiskovima svih zaposlenih nadležnim službama u državnoj upravi, ali povratnu informaciju nismo dobili, osim što su iz Ministarstva za lokalnu upravu došli, pokupili naše dosijee i nisu se više javljali. Radnici smo sa dugogodišnjim iskustvom, niko nas ne poziva, a u republičkoj upravi se objavljuje konkurs za slične poslove, umesto da preuzmu nas. Najpozvanija služba za zaštitu naših prava je Služba za organizaciju i položaj, ali, njen načelnik je iz Crne Gore i iluzorno je očekivati da će se on zalagati za nas.

- Uredbom o položaju pojedinih institucija SCG odlučeno je da zaposleni koji ne prelaze u nadležnost republike imaju pravo na naknadu plate u visini 60 odsto plate za maj. Ako se zna da radnici sa srednjom školom dobijaju 12.000, a sa višom školom 13.000 onda je jasno šta nam se sprema. I te mizerne plate dobijamo iz dva dela. Dakle, koleginica koja ima platu 12.000, dobijaće sada 7.200 dinara, što znači da će svakih 15 dana primati po 3.600 dinara. Izgleda da je za nas došlo vreme gladi. Nudi nam se otpremnina od pet plata, koja će se obračunati tako što će kao osnovica biti uzete plate za maj, jun i jul. Ko prihvati otpremninu neće imati prava da se u narednih godinu dana zaposli u bilo kom državnom organu. Ovo je više od haosa! Države se spajaju i razdvajaju, ali valjda postoji neko pravilo kako se to čini, a ne ovako, kaže jedan od ogorčenih radnika iz Palate federacije.

Prema nekim podacima, između 800 i 900 radnika nekadašnje savezne uprave ostaće nezbrinuto jer rade u službama čije nadležnosti nisu preuzeli republički organi. Radnici podsećaju da su pre tri godine njihove kolege koji su tada ostali bez posla imali priliku da dobiju 24 plate, ističući da je logično da se i njima ponudi "makar isto".

- Nema nikakvog osnova da mi odemo na neki drugi način od onog koji je njima omogućen. Oko 1.300 naših kolega ostaće u organima koji se preuzimaju. Da li će u tom broju oni i ostati u tim institucijama ne zna se, ali i to je bolje od našeg položaja. Zaposleni u Palati su "pokošeni" i "urnisani" i u terminologiji ovog podneblja prosto nema izraza kojim bi se ovo stanje opisalo, ističe drugi zaposleni, koji dodaje i da je dugogodišnji radnik savezne administracije i da je za danonoćni rad nagrađen "otkazom bez kvadrata stambenog prostora".

S. Dedeić


vesti po rubrikama

^tema

Besparica u Institutu za sudsku medicinu preti da zaustavi obdukcije
Neraspoređeni iz savezne administracije ogorčeni zbog svog položaja i nebrige vlasti
Država toleriše divljanje i nasilje na sportskim terenima
 
 


     


FastCounter by LinkExchange