GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Savet bezbednosti utvrdio kada će zasedati o srpskoj pokrajini

Status Kosmeta 15. novembra

Pre ovog datuma, moraju biti održani vanredni izbori u Srbiji jer posle gubitka Kosova oni nikome nisu potrebni

BEOGRAD - Međunarodna zajednica je trenutno usaglašena da konačni status Kosova i Metohije bude proglašen na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 15. novembra ove godine, saznaje Glas iz diplomatskih izvora.

- Sve članice Saveta bezbednosti, a i Evropska unija, za sada su, kao najizvesniji datum za proglašenje konačnog statusa Kosova, odabrale 15. novembar. Pošto je odavno ugovoreno da do kraja ove godine bude zatvorena kosovska priča, a kako će u julu specijalni izaslanik UN-a za rešavanje državno-pravnog statusa Kosmeta Marti Ahtisari podneti izveštaj Savetu bezbednosti o dosadašnjem pregovaranju Beograda i Prištine, ovaj datum, prema sadašnjoj situaciji i preovlađujuće mišljenju u međunarodnoj zajednici, najviše odgovora - kaže naš sagovornik.

Vrlo je moguće, tvrdi naš sagovornik, da Kosovo i Metohija, toga 15. novembra, neće dobiti potpunu nezavisnost, sa svim obeležjima suverene države, ali će to biti tako upakovano da će ono faktički biti nezavisno. Međutim, doskorašnji šef Civilne misije UN-a na Kosovu Soren Jesen-Petersen opraštajući se od Prištine jasno je rekao da će Kosovo imati punu nezavisnost do kraja ove godine.

Takav scenario, s kojim je upoznat i vrh srpske vlasti, nateraće sve stranke da se ujedine i izađu na birališta pre pomenute sednice Saveta bezbednosti. Zato je i pokrenuta priča o donošenju novog ustava Srbije, a prema našim saznanjima Boris Tadić i Vojislav Koštunica već su postigli dogovor o novom najvišem pravnom aktu, te ne bi trebalo dugo čekati na njegovo usvajanje. Iako Tomislav Nikolić još nije rekao svoju poslednju, premijer Koštunica je uveren da će s njim lako izaći na kraj, kao što je to i do sada činio.

Zato treba i očekivati da stvari ubrzano krenu da se odigravaju jer, svega je nepunih pet meseci do ostvarivanja najcrnjih slutnji za Kosovo i Metohiju. Najpre, stručnjaci tvrde da je za usvajanje novog ustava potrebno oko dva meseca, a uz to će veliki problem biti obezbeđivanje natpolovične većine upisanih birača za njegovo usvajanje na referendumu, ako ga uopšte bude po novom dogovoru. Osim toga, od raspisivanja izbora, kako to zakon nalaže, do njihovog održavanja mora da prođe najmanje 90 dana. A ne budu li izbori pre gubitka Kosmeta, posle toga nikome nisu potrebni.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Savet bezbednosti utvrdio kada će zasedati o srpskoj pokrajini
Kosovo cena za lojalnost crnogorskih Albanaca
Ministar Lončar o novom najvišem pravnom aktu, glasanju, Hagu...
SPS se femka oko Ivane Dulić
 


     


FastCounter by LinkExchange