GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Učesnici Radničkih sportskih igara otrovali se hranom u hotelu "Zdravljak" u Soko Banji

Došli da se druže, "pokupili" salmonelu

Zbog težeg oblika trovanja, na lečenje u nišku Infektivnu kliniku upućeno 38 ljudi, dok je 31 radnik, posle ukazane lekarske pomoći u sokobanjskim zdravstvenim ustanovama, pušten kući

NIŠ - Skoro sedamdeset učesnika Radničkih sportskih igara, koje organizuje Samostalni sindikat Srbije, otrovalo se hranom u hotelu "Zdravljak" u Sokobanji. Trideset osmoro je zbog težeg oblika trovanja upućeno na lečenje u nišku Infektivnu kliniku, dok su ostali, posle ukazane lekarske pomoći u sokobanjskim zdravstvenim ustanovama, pušteni kućama. Prema preliminarnim rezultatima sanitarne kontrole, za trovanje je kriva bakterija salmonela, za koju se sumnja da je bila u piletini koja je sindikalcima poslužena za večeru u četvrtak.

KAZNA I DO MILION

Ukoliko se utvrdi da je odgovorno za zarazu, hotelsko turističko preduzeće "Zdravljak" moglo bi da plati novčanu kaznu i do milion dinara, zavisno da li će ovaj incident biti okarakterisan kao prekršaj ili privredni prestup.

- Prva pacijentkinja sa simptomima trovanja hranom stigla je u petak ujutro, u toku dana primili smo još 12 ljudi, a u noći između petka i subote još 25. Svi su imali simptome trovanja hranom u vidu povraćanja, dijareje i visoke temperature. Niko od njih nije životno ugrožen, pa ćemo neke od njih već danas pustiti kućama - rekao je dr Žarko Ranković, direktor niške Infektivne klinike.

U Infektivnoj klinici leče se Rada Kecojević i Fehira Ramić, obe radnice zemunske "Galenike".
- U Sokobanju smo stigli u sredu i trebalo je da provedemo tri dana na Radničkim sportskim igrama. Bilo je veoma lepo, niko se nije nadao da ćemo igre okončati u bolnici. Ja sam u petak oko pet ujutro osetila užasne bolove u želucu, posle čega je usledilo povraćanje, proliv i temperatura. Vrlo loše se i sada osećam, potpuno sam iznemogla. Pretpostavljam da smo se otrovali pohovanom piletinom jer sam iz razgovora sa drugim otrovanim ljudima zaključila da smo svi jeli isti obrok - kaže Kecojevićeva.

NJena koleginica sa posla Fehira Ramić takođe je jela piletinu.
- Osetila sam užasne grčeve u stomaku a zatim sam dobila proliv. Temperatura mi se pela i do 40 stepeni. Sve se to desilo nakon večere, tako da sumnjam da je za zarazu kriva piletina - kaže Ramićeva.

Aleksandra Makaj, pomoćnik ministra zdravlja, naglašava da su preduzete kompletne mere kako bi se sprečilo eventualno širenje trovanja.
- Odmah smo zatvorili hotelsku kuhinju, naložili vanredne sanitarne preglede svih radnika, dezinfekciju objekta i uzeli uzorke hrane i briseve radnih površina. U stolici otrovanih izolovana je bakterija salmonela, tako da sumnjamo da je ona odgovorna za zarazu, ali će se definitivni uzročnik znati posle okončanja svih kontrola - kaže Makaj.

Hotel "Zdravljak" i dalje radi i u njemu boravi oko 400 gostiju, ali se za njih hrana trenutno priprema u drugim ugostiteljskim objektima.

D. K.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Učesnici Radničkih sportskih igara otrovali se hranom u hotelu "Zdravljak" u Soko Banji
Uskoro Predlog zakona o Vojsci
Krupna čast za čelnog čoveka Privredne banke Radivoja Rašovića
U Hidroelektrani "Bajina Bašta" 40 godina ne može da se ugradi peti agregat
Herbert Preklik, komercijalni savetnik Ambasade Austrije o investicijama
Predlog zakona o trgovini ušao u skupštinsku proceduru
Turistički savez CG poziva turiste iz Srbije
Krivična prijava protiv rukovodstva "Simpa"
Škola za dizajn tekstila upisaće prvi put dizajnere odeće
Nagle promene temperatura utiču na zdravlje ljudi