GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLUVO DOBA-MIROSLAV TOHOLJ

Pogon za ludilo

Ima, kunem vam se, u Srbiji još normalnih ljudi. Do te, naoko jeftine, novosti doći će se na sasvim jednostavan način. Podrazumeva se zdrava logika, prosta računica i nešto iskustva.

U javnom životu ovih dana desio se takav slučaj da jedna skromna, i u normalnim okolnostima beznadežna, politička grupa čiji trenutni uticaj na birače doseže celih tri procenta, iz ovih ili onih razloga u koje nećemo zalaziti, inicira javnu peticiju i sudsku zabranu najbrojnije političke stranke kojoj predstojeći izbori stavljaju u izgled mogućnost da formira vladu po meri naroda, suprotno volji inostranih tutora suprotne strane.

Po profilu, uvozno smela i proamerički abnormalna, ideja o zabrani volje većinskog dela birača deluje suviše poznato, tek kao jedna u nizu isprobanih, onih što su s praga devedesetih do nedavno poticale iz uticajnih krugova Saveta bezbednosti. Ali ovoga puta je strast njene unutrašnje propovedi zaista ovdašnja. Strast, mada tačnije zvuči reč - ludilo, tim pre što se potpisnici peticije za zabranu predstavljaju kao "normalni građani" i, šta više, odista tako i deluju.

Zraknimo na tren u prirodu pomenute "normalnosti". Statistički, u svakom bogovetnom društvu naći će se koji postotak mentalno obolelih, opsednutih svakovrsnim demonima, lažnih mesija, suludo nastranih... U našem slučaju ovde bih ubrojao i profesionalno deformisane članove nevladinog ludila i kliničke slučajeve manihejskog pogleda na srpsku stvarnost. Tvrdim da to, u svakom slučaju, prevazila onih skromnih tri odsto potencijalno registrovanih peticijom.

Naoko, brojnijoj političkoj grupi pripada i veća kriška raspoložive torte "normalnosti". Ali nije tako. Zar bivši ministar za vojne satelite i viceguverner za kofere neproknjiženih evra - da uzmemo samo dvojicu, nisu čak više od deset procenata odlučjućeg članstva grupe rešene da politički preživi tako što će nadmoćnog političkog protivnika sudski umrtviti. U moralnom ili, ako hoćete, kriminalnom pogledu, pomenuta dvojica su čak osamdeset procenata ukupnog kredibiliteta "grmena iz kojega su izišli".

Konačno, vredi li tri odsto uticaja među biračima - blizu trideset odsto ključnih procenata u aktuelnoj vlasti?
Kurat miš - gospodar zečevima, veli poslovica.
Dalja računica, bojim se, suzila bi prostor istinske normalnosti u Srbiji i razodenula paradoks naše političke stvarnosti u kojoj je, kroz opisani pogon za ludilo, veliko pretvoreno u malo, većinsko u manjinsko, zdravo u bolesno, i tako redom i sve to na abarot.

Otuda nemam nadu da je dotičnu političku tuku moguće naterati da usrkne jaje koje je upravo snela time što će joj se dokazati da je jaje, po genetskom kodu njenih predaka, čist mućak.Otuda one "normalne" s peticijom za zabranu dovodim u neposrednu vezu sa "normalnima" što pazarnim danom krstare srpskom zabiti i, oprosti Bože, smeju se normalnom svetu oko sebe.

Otuda mislim da bi, svake uštede radi, takvima trebalo dati na upotrebu narod i državu od lego kockica, da u njoj provode partijski program, da sa svojih tri odsto formiraju vladu, labusaju ekonomiju, da je cepaju do bola i da je, konačno, bace u smeće.
Digresije radi, onomad je u istoj kužini skuvana, opet prema genetskoj matrici milih predaka, haška optužnica za verbalni delikt protiv lidera stranke na nišanu. NJegov zamenik optužen je kao četnički koljač. I nikom ništa. Sem što je, suprotno nameri i očekivanjima, optuženoj strani rejting zeru skočio.

Normalan čovek, dakle, ima normalnu potrebu da, makar nemo, drži stranu strani pod ludim vešalima.


vesti po rubrikama

^tema

Rasim LJajić, lider Sandžačke demokratske partije i bivši ministar
Sindikat državne zajednice traži zaštitu Ustavnog suda Srbije zbog diskriminacije
Neki moćnici eksdržave SCG i dalje razvlače državnu imovinu
GLUVO DOBA : MIROSLAV TOHOLJ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange