GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat državne zajednice traži zaštitu Ustavnog suda Srbije zbog diskriminacije

Uredba favorizuje funkcionere državne zajednice

BEOGRAD - Sindikat institucija državne zajednice i grupa zaposlenih u institucijama bivše države obratili su se Ustavnom sudu Srbije sa zahtevom za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladinih uredbi kojima se reguliše položaj institucija i službi bivše SCG i finansiranje nadležnosti koje su prešle na Republiku. Uz to su, kako javlja Tanjug, zatražili da Sud, do konačne odluke, donese privremenu meru kojom se obustavljaju pojedinačni akti ili radnje preduzete na osnovu tih uredbi.

U obrazloženju predloga i inicijative istaknuto je da su uredbe ne samo nezakonite, već i diskriminatorske, jer ne tretiraju na isti način zaposlene službenike i funkcionere.

Na zaposlene se primenjuju odredbe Zakona o radu, a na funkcionere Zakona o radnim odnosima u državnim organima, pa zato u Uredbi nije navedena obaveza preuzimanja zaposlenih, već samo izabranih i postavljenih lica Republike Srbije. Povreda načela jednakosti građana pred Ustavom i zakonom ogleda se i u tome što je za zaposlene predviđen prestanak radnog odnosa u roku od 45 dana od stupanja na snagu Uredbe i naknada u visini 60 odsto plate koju su primili u maju.

Funkcioneri, međutim, imaju pravo na puni iznos plate još šest, odnosno 12 meseci, u zavisnosti od toga da li će biti primenjen republički ili zakon bivše zajednice.

Predlagač osporava i odredbu prema kojoj Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donosi rešenja o pravu na naknadu plate zaposlenima, a da ih prethodno nisu preuzeli republički organi, odnosno nisu ni postali njihovi radnici.
Posebna manjkavost uredbi je, kako je istaknuto, što uopšte ne regulišu status zaposlenih koje republički organi ne preuzimaju, a koji odbiju otpremninu i praktično ostaju na ulici bez ikakve pravne zaštite.

Predlagač i podnosioci inicijative smatraju da Vlada Srbije nije imala pravo da pitanja regulisana zakonom uređuje Uredbom i ističu da su njene odredbe u suprotnosti sa članom 35 Ustava, prema kome zaposlenima može prestati radni odnos protiv njihove volje pod uslovima i na način utvrđen zakonom i kolektivnim ugovorom.
Pored toga, kako su naveli, spornim odredbama krši se Zakon o radnim odnosima u državnim organima, kao i Protokol broj 12, koji je uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ratifikovan novembra 2000. godine u Rimu.

Prema obrazloženju, autori su uredbe sročli u žurbi "na neprofesionalan i diletantski način" kako bi stupile na snagu pre novog Zakona o državnim službenicima.

Taj Zakon stupa na snagu 1. jula i u članu 135 propisuje da, u slučaju kada se jedan državni organ ukida, onda drugi državni organ preuzima poslove iz njegovog delokruga, ali i njegove državne službenike koji do donošenja novog Pravilnika o radu, nastavljaju da rade iste poslove, a platu ostvaruju prema rešenjima koja su dotad imali.


vesti po rubrikama

^tema

Rasim LJajić, lider Sandžačke demokratske partije i bivši ministar
Sindikat državne zajednice traži zaštitu Ustavnog suda Srbije zbog diskriminacije
Neki moćnici eksdržave SCG i dalje razvlače državnu imovinu
GLUVO DOBA : MIROSLAV TOHOLJ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange