GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Hokejašice na travi kluba "Sveti Đorđe" osvojile treće mesto na prvenstvu Evrope održanom početkom juna u Atini

"Svetice" sa polovnog terena uzele bronzu kradući cake od profesionalki

Ekipa "Sveti Đorđe" postigla je dosad najveći uspeh u istoriji našeg ženskog hokeja na travi, vrativši se sa Evropskog prvenstva okićena bronzanom medaljom. Uspeh im je utoliko draži, rekoše nam mlađane hokejašice, zato što su prvi put bile predstavljene kao ekipa iz Srbije.

- Na prvenstvo C grupe, koje se od 2. do 5. juna održavalo u Atini, otputovale smo kao državni prvaci i uspele da, u konkurenciji osam ekipa, osvojimo treće mesto. Na kraju smo u našem finalu izgubile od Francuskinja. Jer, u hokeju na travi se dodeljuju dva prva i dva treća mesta, nema drugog mesta, zato što prve dve ekipe idu u B grupu. Igralo se na Olimpijskom kompleksu, na fantastičnim terenima i već to je bio pravi doživljaj za nas - priča Radmila Stanojević, kapiten ekipe.

Raj za komarce
Najnezgodniji protivnik u takmičenju bile su im Švajcarkinje, koje na prvenstvu nisu izgubile nijednu utakmicu, jer je reč o timu koji igra zajedno čak 15 godina.

- Ma, kod njih svih 11 igračica igraju i izgledaju isto. Izgubile smo od njih, ali je za nas najbitnije bilo iskustvo. Da od svakog ukrademo po neku caku - dodaje kapiten.

A iskustvo im je bilo i te kako potrebno. Jer, na prvenstvu u Atini devojke su bile svojevrsna atrakcija, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da su tako daleko dogurale, a nemaju čak ni pravi teren. Malo igralište za hokej, smešteno u raju komaraca, na terenima u Pionirskom gradu, dobile su tek u aprilu ove godine. I to sa polovnom travom iz Nemačke. Veliki teren tek očekuju, a tokom priprema su odigrale samo dve utakmice sa subotičkim juniorima i to na pravoj travi. Ali, nadaju se da će biti bolje, jer već za leto najavljuju otvaranje škole hokeja za klince.

- Naš klub postoji samo četiri godine i za to vreme smo dvaput bile državne prvakinje. Ali, ženska liga ima samo četiri kluba, tako da nam vežba nedostaje. Mi smo tu još novi, iako je reč o jako starom sportu, koji je potekao iz Indije i Pakistana, a zatim prešao u Holandiju, Španiju, Ameriku... U Engleskoj je obavezan školski sport za devojke. Kod nas je počeo da se igra posle Drugog svetskog rata, a najstariji muški klubovi su BASK i "Čukarički" - priča Radmila i razbija iluzije, objašnjavajući da se hokej na travi, u stvari, uopšte ne igra na travi.

Nisi ni "i" od igrača
- Nekada se igrao na pravoj travi, ali je pre dvadesetak godina, zbog brzine igre, prešao na podlogu sa veštačkom travom. Većina devojaka su pre toga već nešto trenirale, a ovde nas je okupila želja da treniramo nešto malo drugačije, ekstremnije. Ovaj sport je težak jer se mnogo trči, traži mnogo saginjanja i dobru koordinaciju pokreta. Smatram da je hokej na travi jedan od najinteligentnijih sportova. A, najteže je savladati upravljanje palicom. To se vežba prvih godinu dana, jer, dok to ne savladaš, nisi ni "i" od igrača - objašnjava Olivera Ilić, koja je, zahvaljujući bratu hokejašu, inficirana ovim sportom od malena.

Priča i kako im je muška ekipa, koja je ove godine prvenstvo u Zagrebu završila na neslavnom sedmom mestu, priredila spektakularan doček, iako su pred put bili jako skeptični.

- Muški sport je nekako uvek prioritet, u njih se više ulaže, a na nama je da se dokazujemo - kaže Radmila i priča kako se, zbog vozača, koji im je na putu za Beograd "odvrnuo " klimu na minimum, pola devojaka porazboljevalo.

- Eto, vidite sad s kim ja imam posla - pola tima je bolesno, a pola sprema ispite. A, čeka nas finale prvenstvo države, koje je odloženo zbog Atine. Ma, šalim se, dao sam im malo slobodno, jer su zaslužile. Stvarno su dobre i požrtvovane - objašnjava trener Dragan Pavković činjenicu da je, od 20 devojaka iz ekipe, na trening stiglo samo njih sedam i već naređuje jednoj od igračica, koja je loptu silovitim udarcem hitnula u obližnju šumicu, da odmah trči po nju.

- Mora tako, jer je oprema jako skupa. Uglavnom je uvozimo preko Saveza, a dobro je ako potraje. Jer, kad pukne rukavica, možeš da je zakrpiš, ali kad pukne palica, možeš da se slikaš. Mada se snalazimo - kupujemo opremu kad odemo preko, na neko takmičenje, ili Subotičani donose iz Mađarske - pričaju "svetice".

A. Klarić-Žak


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

I ženske gaćice u znaku Mondijala
"Svetice" sa polovnog terena uzele bronzu kradući cake od profesionalki
Kako se snalaze u Majdanpeku gde već danima traju restrikcije vode