GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U RS ne odustaju od održavanja referenduma

BEOGRAD - Oko dve hiljade uglavnom mladih ljudi koji su prekjuče učestvovali u protestnoj šetnji ulicama Banjaluke, tražeći referendum za samostalnost Republike Srpske, uputili su zahtev predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske i narodnim poslanicima Republike Srpske, u kome od njih očekuju da dele ideje i osećanja građana koji su ih birali, i pozivaju ih da iznad svega stave slobodu i volju naroda.

- Srbi, kao najbrojniji u regionu, ne mogu i ne smeju da izgube baš sve bitke u ovom vremenu. U tom smislu zahtevamo od narodnih poslanika da u Narodnoj skupštini Republike Srpske u najkraćem roku usvoje deklaraciju sledećeg sadržaja: Narodna skupština Republike Srpske donosi deklaraciju kojom se, u slučaju odluke o nezavisnosti Kosova, obavezuje da će raspisati plebiscit na kome će se građani Republike Srpske izjasniti o izdvajanju Republike Srpske iz BiH i proglašenju nezavisnosti RS - piše u saopštenju koje je juče pročitano u Banjaluci.

NVO "Zajedno do istine" još ranije je od vlasti Republike Srpske zatražila da prestanu da plaćaju rad zajedničkih organa, jer se u njima donose odluke na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

- Srpski narod treba da zna koje srpske političare u zajedničkim organima plaća i kakve odluke oni donose. Zbog štetnih odluka svojih predstavnika u zajedničkim organima, Republika Srpska je ostala bez nadležnosti koje je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je u Banjaluci predsednik ove NVO Dane Čanković. Prema njegovim rečima, potrebno je da se vrate izvorni principi Dejtona, a sve ostalo vodi izdvajanju Republike Srpske iz BiH.

- Očekujemo da će države koje su bile garant sporazuma, naročito Srbija i Crna Gora, tražiti zaštitu ovog dokumenta ili, ukoliko u tome ne uspeju, podržati želju srpskog naroda da se izdvoji iz BiH - istakao je on.

Protestnu šetnju organizovala je NVO "Izbor je naš" koja tvrdi da je prikupila više od 50.000 potpisa građana RS za plebiscit na kome bi se izjasnili za izdvajanje RS iz BiH. Ova ideja rodila se još prošle godine, a o njoj su obaveštene sve relevantne međunarodne institucije u BiH.

B. R.


vesti po rubrikama

^politika

Evropska unija najavila pomoć koja nije politički uslovljena
Dobri signali iz ustavnog pododbora
U pitanju izbor Dulićeve
"Plavi" nisu imali vajde ni od bodrenja brojnih političara
U RS ne odustaju od održavanja referenduma
 


     


FastCounter by LinkExchange