GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dobri signali iz ustavnog pododbora

BEOGRAD - Srbiji je potreban novi ustav i u političkoj javnosti o tome postoji saglasnost, a sve ozbiljnije učešće, gotovo svih političkih stranaka u izradi tog akta nagoveštava da bi Srbija uskoro mogla da dobije najviši pravni akt.

Na sednicama Pododbora za ustavna pitanja nastavljen je rad na novom ustavu, a spremnost da učestvuju u radu najavile su i dve najveće opozicione partije, Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka. Član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Gordana Pop-Lazić ističe da će SRS, predvođena Tomislavom Nikolićem, konstruktivno učestovati u radu na novom Ustavu Srbije i da je spremna na kompromise za koje oceni da ne ugrožavaju državu, dok je portparol DS-a Đorđe Todorović najavio da će DS učestvovati u radu Pododbora na najkooperativniji način i da je izvesno da će ovu stranku predvoditi profesor Dragor Hiber, član Odbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije.

Za savetnika predsednika Srbije Zorana Lutovca donošenje novog ustava znači "pokretanje budućnosti, podvlačenje crte i jednu vrstu diskontinuiteta ka prošlosti" ali da bi se do cilja (ustava) stiglo potrebno je da se usaglase svi akteri.

- S obzirom na činjenicu da su birani ljudi koji, pored toga što su "partijski ljudi", imaju i potrebno znanje, nadam se da to može biti indikator da se ustav stvarno donese. Na njima je samo da prionu na posao - kaže Lutovac i ipak podseća da je ustav često bio sredstvo, a ne stvarni cilj u političkoj bici. - Sve zavisi od političke volje onih koji predvode te političke grupe - dodao je naš sagovornik.

I dok će vladajuću koaliciju u izradi novog ustava predstavljati Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, socijalisti će raditi uz podršku profesora Ratka Markovića.
- Mi smo naš predlog gotovo završili i sada samo čekamo da i ostale političke grupacije iznesu svoje predloge kako bi iste usaglasili - ističe Milorad Vučelić, član ustavne podkomisije koji tvrdi da će socijalisti svojim predlogom uticati na nekoliko suštinskih izmena.

T. U.


vesti po rubrikama

^politika

Evropska unija najavila pomoć koja nije politički uslovljena
Dobri signali iz ustavnog pododbora
U pitanju izbor Dulićeve
"Plavi" nisu imali vajde ni od bodrenja brojnih političara
U RS ne odustaju od održavanja referenduma
 


     


FastCounter by LinkExchange