GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Evropska unija najavila pomoć koja nije politički uslovljena

Lakše do evra iz Brisela

Miščević: Finansijska podrška ne podrazumeva nove donacije već brži pristup dodeljenom novcu. Mere nisu ni na koji način vezane za eventualnu političku trgovinu Kosovom. Milivojević: "Pozitivne mere" ne brišu hašku obavezu. Ren predložio plan za Mladića

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova EU najavili su da će," u okviru niza pozitivnih mera koje nisu vezane za politička uslovljavanja", Srbija ubuduće uživati ekonomsku i trgovinsku pomoć i vizne olakšice, a evropski komesar za proširenje Oli Ren je u istom paketu predložio akcioni plan pomoći u hapšenju Mladića kako bi se što pre nastavili pregovori o pridruživanju. Čelnici EU, svesni da je "ključna zemlja Balkana" nezadovoljna odlaganjem pregovora o pridruživanju, sprovođenjem referenduma u Crnoj Gori i neefikasnim razgovorima o Kosmetu, nameravaju da paketom mera odobrovolje Srbiju kako ne bi izgubila interesovanje za ulazak u evropsku porodicu. Obećana finansijska podrška, prema rečima Tanje Miščević, međutim, ne podrazumeva nove donacije već rešavanje najvećeg problema koji je Srbija imala pri korišćenju već odobrene pomoći, a to je brži pristup opredeljenim sredstvima.

- Treba zadržati interesovanje Srbije za ulazak u EU ne zato što smo odabrani narod već zbog političke karte koja bi bez Srbije imala rupu nasred Balkana i Evrope. Govorimo o pomoći od 140 do 160 miliona evra godišnje, koja će nam od sledeće godine biti brzo dostupna, što je do sada predstavljalo veliki problem u korišćenju tih sredstava. Formira se novi instrument pomoći za pripremu pristupanja u članstvo EU - IPA preko koga ćemo efikasnije dolaziti do novca koji nam treba onda kada nam treba - kazala je Miščevićeva i dodala da za sada nema informaciju da obećana "prikladna finansijska potpora" uključuje nove donacije. Ipak, kaže ona, od velikog je značaja to što će nam biti omogućeno da ono što nam treba dobijemo baš onda kada nam treba i što mere nisu ni na koji način vezane za eventualnu političku trgovinu Kosovom.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević ocenjuje da se politika EU prema Srbiji suštinski nije promenila jer "pozitivne mere" nisu prečica kojom se mogu nastaviti pregovori o pridruživanju pre nego što se ostvari puna saradnja sa Tribunalom. I evropski ministri su podsetili da je EU spremna da obnovi pregovore sa Srbijom tek kad bude ostvarena "puna i celovita saradnja sa Haškim sudom". Prema izvorima iz EU, evropski komesar je zato predložio dve ideje za pomoć Srbiji.

Prva bi bila stvaranje akcionog plana za uspostavljanje pune saradnje s Hagom, sličan onom koji je u slučaju Hrvatske doveo do hapšenja generala Anta Gotovine, a druga je da se ojača saradnja između tela EU - predsedništva, Komisije i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. Iako je sudbina Renovog predloga neizvesna (pojedini evropski ministri ga ne smatraju idealnim načinom da se pomogne Srbiji u ispunjenju haške obaveze), savetnik predsednika Srbije za haška pitanja Jovan Simić ocenio je predlog kao izuzetno pozitivan signal.

- Paket koji uključuje ekonomske mere i pomoć u hapšenju Mladića je bio očekivan. Međunarodna zajednica je prepoznala da mi zaista hoćemo da ga uhapsimo i isporučimo, ali da jednostavno ne možemo. Možda će ta pomoć biti i u kontekstu Kosova i Crne Gore pri čemu ne mislim ni na kakvu trgovinu teritorijom već na potrebu da se univelišu sve zemlje i što pre priključe EU - rekao je Simić. On je dodao da je priključenje Srbije značajno za Evropu "s pozicije bezbednosti i integracija".

D. M.


vesti po rubrikama

^politika

Evropska unija najavila pomoć koja nije politički uslovljena
Dobri signali iz ustavnog pododbora
U pitanju izbor Dulićeve
"Plavi" nisu imali vajde ni od bodrenja brojnih političara
U RS ne odustaju od održavanja referenduma
 


     


FastCounter by LinkExchange