GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suđenje za ratne zločine počinjene u Zvorniku u proleće 1992.

Žuća odveo muslimane u smrt

Svedok pod pseudonimom Dva izjavio je juče da je 11 muslimana iz naselja Divič, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani kasnije, odveo Vučković Žuća, komandant paravojne jedinice "Žute ose"

BEOGRAD - U nastavku suđenja optuženima za ratne zločine počinjene u Zvorniku u proleće 1992. godine svedok pod pseudonimom Dva izjavio je juče da je 11 muslimana iz naselja Divič, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani kasnije, odveo Vojin Vučković Žuća, komandant paravojne jedinice "Žute ose". Prema rečima svedoka, Vučković je došao u zgradu preduzeća "Novi izvor", u kojoj su bila zatvorena 174 muslimana iz Diviča, i pozvao "dobrovoljce" da pomognu u pretresu kuća u Diviču.

- Obećao je da će sve biti u redu ako se prilikom pretresa kuća u njima ne nađe oružje. Ova grupa dobrovoljaca se nikada nije vratila. Kasnije smo čuli da su pokušali da pobegnu iz Tehničke škole, gde su bili zatvoreni i da su tom prilikom pobijeni. Tela desetorice kasnije su ekshumirana, dok jedanaesta žrtva još nije nađena - rekao je svedok Dva.

"ŽUTE OSE" NEGIRALE KRIVICU NA SUĐENJU

Suđenje "žutim osama" počelo je 28. novembra prošle godine. Optuženi Dragan Slavković (43), Ivan Korać (33) i Siniša Filipović (31) odbacili su krivicu za zločine u Čelopeku, dok se šestooptuženi Dragutin Dragičević (35) brani ćutanjem. Prvooptuženi predsednik opštinske "privremene vlade" Branko Grujić (61) i drugooptuženi komandant TO Branko Popović (alias Marko Pavlović) (57) negirali su da su znali za zločine počinjene u Čelopeku. Grujić i Pavlović su takođe izjavili da nisu krivi za organizovanje prisilnog proterivanja 1.822 muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. aprila 1992. godine.

On je ispričao da je prvooptuženi Branko Grujić u dva navrata dolazio u zgradu gde su bili zatočeni muslimani i da je, pošto mu je predočeno da je 11 zatvorenika odvedeno, rekao da mesto gde se trenutno nalaze nije sigurno i da je bolje da se preostali zatvorenici presele na neko drugo. Svedok je rekao da su zarobljene muslimane zatim prebacili u Čelopek i smestili u Dom kulture.

- Došao je kapetan Zoks (Ivan Korać), rekao da je u Vukovaru pobio hiljadu ustaša i zahtevao da među sobom skupimo 2.000 maraka. On je iz sale izveo Sulju Kapidžića, a kada mu je ovaj rekao da sačeka dok obuče cipele, Zoks mu je dobacio: "Neće ti trebati". Kapidžić je kasnije ekshumiran. Na dan Kurban bajrama, 10. juna, u salu su ušli Repić, Pufta i Lopov i rekli: "E, sad će te videti šta je krvavi Bajram". Neko od njih je naredio da se očevi i sinovi popnu na binu, a da ostali posedaju. Zatim su nasumice odvojili nekoliko parova starijih i mlađih muškaraca i uz pretnju oružjem ih primorali na međusobni oralni seks. Repić je tada uperio pušku u nas i počeo da puca. Nastala je strašna cika i vriska. Pufta i Lopov su povadili noževe i preklali dvojicu. Pufta je takođe naredio mome bratu da stavi ruke na binu, a zatim ih izbušio nožem - nastavio je svedok Dva.

Ispričao je da je tada i on ranjen u nogu i da je izgubio svest. Prema njegovom kazivanju sutradan su došli autobusi i odvezli preživele. Svedok Dva se osvestio u nekoj sobi gde je pored njega bilo još 18 ranjenika. Kasnije su i oni odvedeni na "rad" i nikada se nisu vratili. Svedok je izjavio da je u Čelopeku ubijeno 97 zatočenika. On je tokom jučerašnjeg suđenja prepoznao optužene Dragana Slavkovića, Ivana Koraća i Sinišu Filipovića, navodeći da su to iste osobe koje su tukle i na različite načine mučile zarobljenike u Čelopeku. Međutim, nije mogao da prepozna okrivljenog Dragutina Dragićevića, dok je za Grujića rekao da bi to mogao biti Grujić. Za drugooptuženog Branka Popovića posle premišljanja je procenio da to onda mora biti on.

B. Dodoš


vesti po rubrikama

^hronika

Džordž Bubalo, srpski biznismen iz Australije o borbi za oslobađanje Vasiljkovića
Suđenje za ratne zločine počinjene u Zvorniku u proleće 1992.
BIA prati i kretanje kriminalnih grupa na Kosmetu
Sumnjiva smrt Miloša Mitrovića (24), srpskog studenta u Moskvi
Medicinsku sestru tresnuo o štok vrata