GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 17. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Džordž Bubalo, srpski biznismen iz Australije o borbi za oslobađanje Vasiljkovića

Mediji u Hrvatskoj već osudili Kapetana

Verujemo u australijsko pravosuđe i ne verujemo da će ova zemlja dozvoliti izručenje svog državljanina u zemlju gde ne bi imaomogućnosti da mu se sudi pravedno

Danas je Dragan u zatvoru i čeka izručenje, a sutra je na redu već neko drugi. Ovo što Hrvati rade je nehumano i neljudski i dokaz da nastavljaju sa progonom Srba dok nas ne unište ako im to dozvolimo, kazao je za Glas Džordž Bubalo, koordinator grupe "Srbi za pravdu i istinu", srpskog lobija u Australiji, koji pokušava da pomogne Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, da dobije bitku za slobodu i protiv izručenja Hrvatskoj. Bubala su mnogi opisivali kao jataka Kapetana Dragana i čoveka koji ga je u Australiji skrivao, a on kaže da to nije tačno jer "Kapetan se nije nigde i ni od koga krio, pošto nije imao zato ni razloga", a hrvatski mediji su mu žestoko zamerili što je ponudio 50.000 dolara kao jemstvo da se Vasiljković brani sa slobode. Posle prekjučerašnje odluke Vrhovnog suda Australije da odbaci žalbu Vasiljkovićevog pravnog tima na rešenje o pritvoru, Kapetana Dragana čeka odlučujuća bitka 12. jula, kada će biti odlučeno da li će biti izručen Hrvatskoj.

Kako pravni tim koji zastupa Kapetana Dragana procenjuje njegove šanse da ne bude izručen Hrvatskoj?

Advokati i odbrana kapetana Dragana uložiće sve napore i iskoristiti sve moguće dozvoljene opcije koje imamo u ovoj zemlji na raspolaganju da ne dozvolimo izručenje. Mi u Australiji imamo najbolje i najsposobnije advokate, ali da bi odbrana bila uspešna, potrebna je i politička, kao i medijska pomoć koju mi Srbi nemamo.

Još od samog početka rata, Srbi su se osećali nedužnim i stvarno smo se nadali da će svet videti da Srbi nisu okupatori, zločinci, siledžije i da će istina pobediti.
Tu smo napravili velike greške. Naši političari nisu bili spremni ni sposobni da stanu u odbranu svog naroda i svoje nacije kroz diplomatsko lobiranje i borbu kroz svetske medije. E to nas danas košta, pošto sada mi plaćamo mnogo veću cenu da bismo dokazali da ono što je pisano o nama nije u stvari istina. Hapšenjem Kapetana Dragana i eventualnim izručenjem u Hrvatsku naši neprijatelji su mislili samo još da te laži i propagandu koja se širila protiv Srba i do kraja dovedu i kao samo da to potvrde. Srbi jesu naivni, ali su barem ovde u Australiji shvatili da se ovde ne radi o jednom Draganu i da je u stvari ovde u pitanju srpska nacija i njen ugled u svetu.

Koji su planovi naših organizacija u Australiji i šta se sve čini i šta je do sada učinjeno ne bi li se pomoglo Kapetanu Draganu?
Istog dana kada je došlo do hapšenja, Srbi Australije spontano i promišljeno su uzeli savet advokata i stali u odbranu Kapetana Dragana. Nismo počeli sa demonstracijama ili obračunima koji nisu dozvoljeni u ovoj zemlji i opet smo pokazali svetu da sve što smo radili i radimo radimo svesno i legalno. Naši neprijatelji upotrebljavaju na prljav način medije i na taj način nas dovode u situaciju da moramo dokazivati da smo nevini po celom svetu. Nevin si dok se ne dokaže da si kriv - ovo pravilo izgleda ne vredi za neprijatelje srpskog naroda.

Kakav je odziv naših organizacija u Australiji i kakva je saradnja sa srpskim organizacijama iz drugih zemalja na pomoći Kapetanu Draganu?
Videvši u kakvoj se situaciji momentalno nalazi Kapetan Dragan, Srbi, srpske organizacije, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu nisu imali druge opcije nego da se organizuju i pomognu legalnom timu da se spreči izručenje po svaku cenu.

Izjava Kapetana Dragana

Posle sudske odluke, izjavu za javnost dao je i Dragan Vasiljković iz Parklea zatvora u Novom Južnom Velsu u kom se nalazi.
- Pošto je donesena odluka visokog suda, osećam se slomljeno, pogotovo zato što bilo koji australijski državljanin može da bude uhapšen i zadržan u zatvoru godinama bez da mu je prethodno izrečena presuda, a sve zasnovano na slabim navodima vlade tlačilačke države - izjavio je Kapetan Dragan, a prenosi sajt njnjnj. medijskirat. com.

Saradnja srpskih organizacija je velika i uspešno do sada obavljamo sve zadatke koji su pred nama. Takođe, imamo za sada i podršku Srba iz Kanade, Amerike, Švedske, uključujući i Srbiju. Uglavnom je do sada saradnja sa ostalim Srbima sveta bila na bazi informisanja. Imali smo i finansijsku podršku.

Da li ste uspostavili neku vrstu saradnje sa državnim organima Srbije na ovom slučaju i ako jeste, kakva je ta saradnja?
Do sada nam nije poznato da su predstavnici i političari Srbije, uključujući i diplomatiju, sem moralne podrške, činili ili odradili bilo šta da bi sprečili izručenje jednog čoveka državljanina Srbije i Australije u zemlju gde ne bi imao pravnu zaštitu i gde je on već osuđen kroz medijsku propagandu. Izveštaj iz Helsinkija 2005/2006. očito ne veruje da je Hrvatska država do sada uspela da obezbedi Srbima zaštitu i da ih tretira normalno, kao i ostale državljane u svojoj zemlji.

Kakva će biti reakcija srpskih organizacija u Australiji ukoliko Kapetan Dragan bude izručen Hrvatskoj?
Ako dođe do izručenja Kapetana Dragana u Hrvatsku, Srpska zajednica očekuje da će srpska država, kao i Australija zaštiti svog državljanina koji u ovom slučaju, po internacionalnom pravu, ima pravo da traži tu zaštitu, a to su i obaveze zemalja da zaštite svog državljanina u slučajevima kao što je Kapetan Dragan. Takođe, samo izručenje može lako da prouzrokuje i reakcije i nemir između dve nacije koje su do sada uspele da održe kakve-takve pozitivne odnose u ovoj zemlji. Lobi "Srbi za pravdu i istinu" sa svim srpskim organizacijama u Australiji veruje u australijsko pravosuđe i ne veruje da će ova zemlja dozvoliti izručenje svog državljanina u zemlju gde ne bi imao mogućnosti da mu se sudi pravedno.

Nedeljko Čolić


vesti po rubrikama

^hronika

Džordž Bubalo, srpski biznismen iz Australije o borbi za oslobađanje Vasiljkovića
Suđenje za ratne zločine počinjene u Zvorniku u proleće 1992.
BIA prati i kretanje kriminalnih grupa na Kosmetu
Sumnjiva smrt Miloša Mitrovića (24), srpskog studenta u Moskvi
Medicinsku sestru tresnuo o štok vrata