GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 13. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iran svetskim silama dao do znanja da nije spreman na kompromise

Teheran ne da "svoja prava"

Iako u potpunosti nisu odbili paket "šestorke", Iranci poručili da nema razgovora o odustajanju od obogaćivanja uranijuma

Iran je juče saopštio da neće praviti kompromise o svom pravu da obogaćuje uranijum, ali nije apsolutno odbio zahtev šest svetskih sila da suspenduje rad na nuklearnom gorivu u zamenu za paket stimulativnih mera, javlja Rojters.

- Stav Irana o proizvodnji nuklearnog goriva je poznat... ovladali smo ovom tehnologijom, to je naše očigledno pravo i nećemo pregovarati o našim očiglednim nuklearnim pravima - izjavio je portparol vlade u Teheranu Golamhosein Elam nekoliko časova uoči sastanka Saveta guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je juče počeo u Beču. Diplomate su nagovestile da neće biti usvojena nikakva rezolucija kako bi se Iranu ostavio prostor da razmotri predlog pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija) i Nemačke.

Američki ambasador u IAEA Gregori Šulti izjavio je uoči sastanka 35-članog Saveta guvernera da je lopta u iranskom dvorištu i da sledeći korak mora da dođe iz Teherana, a ne iz Beča. - SAD i druge članice Saveta guvernera IAEA nadaju se da će to biti odluka o suspenziji svih aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem, uključujući istraživanje i razvoj, i o davanju prednosti nebrojenim diplomatskim mogućnostima koje su pred Islamskom Republikom - rekao je Šulti novinarima.

Iranski izaslanik u IAEA Ali Ašgar Soltanije ranije je apelovao na to telo da izbegne "politički motivisane izjave koje bi mogle da pokvare uslove" za diplomatsko rešenje. Šest svetskih sila su u novi plan uključile niz ohrabrujućih mera za Iran pod uslovom da prestane da proizvodi nuklearno gorivo, što je Teheran u više navrata odbio, pa je tamošnji glavni pregovarač Ali Laridžani rekao da traži objašnjenje tog zahteva, pogotovu onog dela o prestanku obogaćivanja uranijuma, dok je iranski MIP najavilo da će uputiti svoj kontrapredlog sa izvesnim modifikacijama.

Iako Elamova izjava snažno nagoveštava da bi Iran mogao da odbije nov predlog međunarodne zajednice, vlada predsednika Mahmuda Ahmadinedžada još nije rekla svoju poslednju reč o tome. Vrhovni lider te zemlje Ajatolah Ali Hamnei prebacio je nuklearna pitanja u nadležnost Vrhovnog nacionalnog saveta bezbednosti i imenovao Laridžanija za glavnog pregovarača.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Iran svetskim silama dao do znanja da nije spreman na kompromise
Hag pokreće istragu o SRJ milionima
Izraelci prete Haniji smrću
 


     


FastCounter by LinkExchange