GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 13. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Rad na novom najvišem aktu Srbije počeće za mesec dana

Ustav po ustaljenoj proceduri

Ako referendum ne uspe, onda bi morali biti raspisani izbori za ustavotvornu skupštinu

BEOGRAD - Članovi Pododbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije dogovorili su se juče da sve parlamentarne stranke do 16. juna imenuju ovlašćene stručnjake koji će sa predsednikom Skupštine Srbije Predragom Markovićem raditi na usaglašavanju odredbi dosadašnjih predloga za novi Ustav Srbije, a da rad na ustavu počne za mesec dana.

Ovlašćeni eksperti bi trebalo prvo da rade na usaglašavanju uvodnih odredbi i ustavnih načela koje je pododbor za ustavna pitanja već razmatrao. Takođe je dogovoreno da stručnjaci učestvuju u usaglašavanju svih odredbi predloga novog Ustava Srbije. Predloge novog ustava dali su Vlada Srbije i tim stručnjaka okupljen oko predsednika Srbije Borisa Tadića, a Odbor za ustavna pitanja već razmatra ove predloge. Inače predlog novog ustava Vlade Srbije prihvatile su sve stranke vladajuće koalicije, a SRS je iznela svoje primedbe.

VUČIĆ: IZBORI ODGOVARAJU DS

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, za Glas je rekao da se nada da će Srbija vrlo brzo dobiti novi ustav, ali i da očekuje da će pojedine stranke sigurno kočiti njegovo donošenje.
- Mislim da u ovom trenutku donošenje ustava i raspisivanje izbora na svim nivoima najmanje odgovara Demokratskoj stranci - rekao je Vučić.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović rekao je posle sednice, da bi ustav trebalo da bude donet po propisanoj proceduri - dvotrećinskom većinom u Skupštini Srbije, a potom na referendumu. Ako referendum ne uspe, onda bi morali biti raspisani izbori za Ustavotvornu skupštinu, izjavio je on novinarima u parlamentu.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović izjavio je da očekuje da o novom ustavu Srbije bude postignut kompromis svih relevantnih političkih faktora i dodao da ta stranka očekuje da će Srbija dobiti novi ustav veoma brzo. Mladenović je na konferenciji za novinare kazao da je ustav jedna od najvažnijih tema za sve i da je važno da se ubrza rad na njegovom donošenju, jer će najviši pravni akt Srbiji obezbediti političku stabilnost i nastavak evropskih integracija.

- Najprikladnije je da novi izbori, na svim nivoima, uslede posle donošenja novog ustava, čime bi se ispunio i zahtev opozicije - istakao je Mladenović i dodao da bi zatim trebalo vremena da se sa tim aktom usklade sistemski zakoni. Mladenović je naglasio da se razgovori o ključnim državnim problemima sa DS-om vode se na sednici Pododbora za ustavna pitanja i dodao da je najbolji način da se reši novonastala situacija, posle referenduma u Crnoj Gori, donošenje najvišeg pravnog akta Srbije, uz napomenu da je priznavanje nezavisnosti Crne Gore "tehničko pitanje".

B. V. D. M.


vesti po rubrikama

^politika

Oduzeti mandati "saveznim" poslanicima i sudijama Suda SCG
Soren Jesen-Petersen podneo ostavku
Radikali napuštaju rad u Skupštini
Rad na novom najvišem aktu Srbije počeće za mesec dana
Reforma Vojske se bazira na kopnenim snagama
 


     


FastCounter by LinkExchange