GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 13. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Oduzeti mandati "saveznim" poslanicima i sudijama Suda SCG

Primaće plate još šest meseci

Zoran Anđelković iz SPS-a zatražio da se odmah preuzmu automobili i druga dobra, kako ne bi došlo do "otuđenja imovine Srbije"

BEOGRAD - Skupština Srbije konstatovala je juče prestanak mandata 91 poslaniku Skupštine SCG, kao i trojci sudija Suda SCG i zameniku generalnog sekretara Skupštine SCG, koji su u Parlamentu državne zajednice bili predstavnici Srbije. NJima su mandati prestali retroaktivno, od 3. juna, kada je Crna Gora i zvanično proiglasila svoju nezavisnost, a svoja prava iz radnog odnosa moći će da koriste po zakonima države Srbije u narednih šest meseci. Svi oni imaju pravo da još pola godine primaju plate.

O mandatima je prethodno raspravljao Administrativni odbor srpskog parlamenta, koji je umalo, u paketu, uz poslaničke oduzeo i tri ministarska mandata - Zoranu Stankoviću, ministru odbrane, Vuku Dražkoviću, spoljnih poslova i Rasimu LJajiću, ministru za ljudska i manjinska prava. NJihovi resori su Uredbom Vlade Srbije od 9. juna već prebačeni u nadležnost Srbije, kojom je precizirano da će se o njima odlučivati u roku od 45 dana, do kada treba doneti novi zakon o ministarstvima Srbije.

PRVE MUKE ZBOG NADLEŽNOSTI

Sekretar Skupštine Srbije Marko Danilović rekao je novinarima da će do kraja meseca pripremiti sve akte o utvrđivanju prioriteta koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje parlamenta zbog pridodatih obaveza i nadležnosti koje su prenete sa Skupštine SCG. Danilović je rekao da se već suočava sa problemima koji se tiču međunarodnih obaveza jer je juče u poseti Beogradu bila delegacija Svekineskog kongresa, koju je pozvala Skupština državne zajednice, a sada su gosti Skupštine Srbije. On je dodao da se za sada, do donošenja nove odluke Republičke vlade, primenjuju samo one uredbe koje već postoje, a tiču se utvrđivanja imovnog stanja državne zajednice, čiju imovinu preuzima Srbija, i utvrđivanja svih drugih nadležnosti koje treba da pređu na Republiku Srbiju.

Za neke poslanike, Odbor je napravio još nekoliko pravnih "gafova". Za Dušana Petrovića iz DS-a postoji dilema kada "saveznim" poslanicima zapravo prestaje mandat - danom donošenja odluke o preuzimanju nadležnosti Srbije od SCG, današnjim danom ili nekim drugima datumom, a sporan je i period na koji oni imaju pravo nadoknade zarada. Prema srpskom zakonu, to pravo se ostvaruje šest meseci po prestanku funkcije, a prema Ustavnoj povelji još godinu dana. Postavilo se i pitanje u vezi statusa delegacije SCG u Savetu Evrope, ali je rečeno da se tu za sada ništa ne menja i da će Srbija i dalje imati svoje predstavnike.

Petrović je kritikovao odluku Administrativnog odbora kojom se ovlašćuje sekretar Skupštine Marko Danilović da sa predsednikom parlamenta Predragom Markovićem u potpunosti preuzme ovlašćenja Skupštine SCG.

- Tako će ubuduće Administrativni odbor, Danilović i Marković voditi spoljnu politiku Skupštine Srbije i određivati delegacije u parlamentarnim skupštinama - čudio se Petrović, dok je za Đorđa Mamulu (DSS) ova situacija normalna.

- To vam je isto kao kada čoveku amputiraju jednu nogu, a on ipak dugo posle toga ima osećaj da je ona još uvek tu - rekao je Mamula.
Zoran Anđelković iz SPS-a zatražio je da se pomenutim saveznim funkcionerima odmah oduzme pravo na korišćenje službenih vozila i obezbeđenja.

B. V. - M. D.


vesti po rubrikama

^politika

Oduzeti mandati "saveznim" poslanicima i sudijama Suda SCG
Soren Jesen-Petersen podneo ostavku
Radikali napuštaju rad u Skupštini
Rad na novom najvišem aktu Srbije počeće za mesec dana
Reforma Vojske se bazira na kopnenim snagama
 


     


FastCounter by LinkExchange