GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 13. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Potrošači godišnje ukradu struju vrednu oko 40 miliona evra

Nova klopka za kradljivce struje

Novi merni uređaji biće postavljeni izvan kuća, u dvorištu i na kapijama, odnosno gde se završavaju privatni posedi potrošača što će olakšati kontrolu potrošnje

BEOGRAD - Kradljivce električne energije, ali i one koji to nameravaju da postanu, u narednim mesecima očekuje iznenađenje. Elektroprivreda Srbije planira da prilikom najavljene zamene starih brojila, koja bi trebalo da započne narednih meseci, nove merne uređaje postavlja izvan kuća, u dvorištu i na kapijama, odnosno gde se završavaju privatni posedi potrošača.

EPS HVATA, A SUD PUŠTA LOPOVE

U cilju smanjivanja krađe struje, Ministarstvo energetike je formiralo Koordinacioni tim, a EPS Stručni tim za smanjenje gubitaka. Ova tela formirala su Jedinstveni operativni plan za smanjivanje netehničkih gubitaka koji se primenjuje od sredine 2003. godine. Iako je u toku njegove primene od kontrolisanih 845.000 potrošača otkriveno oko 20.000 kradljivaca, krajnji efekat nije bio zadovoljavajući. EPS je ovim kradljivcima fakturisao ukradenu struju vrednu 1,3 milijarde dinara, ali zbog dugih sudskih procesa, oslobađajućih presuda ili "loših" sudskih odluka naplaćeno je samo oko 300 miliona dinara. Kontrola je u poslednje tri godine, pokazala da između 2,5 i tri odsto potrošača, od oko tri miliona, krade struju u Srbiji.

UKRADU MILIJARDU KILOVATA

Ukupni gubici struje Elektroprivrede u prošloj godini iznosili su čak 14,42 odsto od ukupne energije. U odnosu na 2004. godinu procenat je smanjen za oko jedan odsto što je, prema rečima Kujovića, dobar rezultat jer je EPS prošle godine i "preneo" više struje nego 2004. godine. Od ukupnog procenta, tehnički gubitak ili gubitak u prenosu energije je oko devet odsto, a ostatak otpada na krađu, ili milijardu kilovat/sati, i na neispravna brojila. Do devedesetih godina ukupni gubici EPS-a iznosili su oko devet odsto, što je na nivou razvijenih elektroprivreda, a na krađu je otpadalo samo 1,3 odsto.

Slobodan Kujović, predsednik Stručnog tima EPS-a, kaže da će se na ovakav način poboljšati kontrola mernih uređaja što će sigurno smanjiti neovlašćeno korišćenje struje.

Koliko je krađa veliki problem govori podatak da godišnje potrošači od EPS-a ukradu struju u vrednosti od oko 40 miliona evra. Kujović kaže da uprkos merama koje su preduzeli, procenat ukradene struje se ne smanjuje bitno jer ima dosta problema koji ne zavise od Elektroprivrede.

- Problemi su bespravno izgrađeni objekti, loša sudska praksa i nemogućnost kontrole potrošača. Procenjuje se da ima od 10.000 do 15.000 objekata čiji vlasnici nelegalno troše struju, a posle instrukcije Ministarstava za kapitalne investicije i energetike, kao i izmene Zakona o planiranju, manji broj ovih potrošača priključili smo na mrežu. Takođe, tražili smo od sudija da se jednako kažnjavaju svi kradljivci struje bez obzira na to u kom se delu Srbije to desi, ali nije bilo rezultata. Tako se dešava da potrošač za "neovlašćeno korišćenje struje" dobije malu novčanu kaznu u jednom gradu, u drugom mnogo veću, a u trećem bude oslobođen i čak posle tuži radnika EPS-a koji je otkrio krađu - žali se Kujović.

Protiv EPS-ovih kontrolora ilegalno priključeni potrošači koriste oružje, pse i fizički ih napadaju, kaže Kujović. "Zbog toga će izmeštanje brojila na granicu između privatnog i javnog poseda biti rešenje za efikasniju kontrolu. Kada to uradimo lakše ćemo kontrolisati brojila i sprečiti krađu jer sada potrošač neće moći da petlja oko brojila. Tako sada kradljivci izvuku kabl ispred brojila i tako izbegnu da se potrošnja evidentira na mernom uređaju. Zamena brojila je dobra prilika za primenu ove prakse, i to ćemo prvo raditi kod potrošača koji su ranije krali struju, kao i kod onih na koje sumnjamo da to rade", najavljuje Kujović.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Predsednik Kipra Tasos Papadopulos smenio ministra Jorgosa Jakovua
Premijer Vojislav Koštunica otvorio Bečki ekonomski forum
Naknade za odbranu po službenoj dužnosti niže od važećih
Studenti dobijaju novac 22. juna
Nezgoda u čekaonici internog odeljenja prokupačke bolnice "Toplica"
Samo u periodu od 1990. do 2000. godine u Srbiji je ugašeno 750.000 radnih mesta
AKCIJA GLASA - Zaustaviti nezakonito naplaćivanje reklama
Nova klopka za kradljivce struje
Velika previranja u Novostima
Državna zemlja daje se u zakup