GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 11. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Crnotravsko mestašce Kalna drži rekord

Selo sa 20 vodovoda

CRNA TRAVA - Crnotravsko selo Kalna, koje se nalazi neposredno uz državnu granicu s Bugarskom, drži mali rekord jer je na tom prostoru, u raštrkanim mahalama i zaseocima, izgrađeno 20 mini-vodovoda za meštane, prenosi Tanjug.

Vodovode su izgradili meštani, na "svoju ruku", koristeći izdašne i zdrave izvore, popularne kladence, kojima je taj kraj bogat. Voda je čista kao suza jer je čitavo to planinsko područje daleko od fabričkih i sličnih potencijalnih zagađivača.

Građani su te izdane ili "toplike" pažljivo i znalački ukrotili, uredili minijaturne bazene za deponovanje vode, postavili vodovodne cevi, najčešće od plastičnih materijala, i druge instalacije. Zahvaljujući tome, voda je stigla u svaki dom vrednih Kalnjana.

Nekada je Kalna, jedno od najlepših sela u crnotravskom kraju, imala oko 150 domaćinstava, sa više od 800 stanovnika. Selo sačinjava veći broj mahala, među kojima su Arizanovi, Todorovi, Vidnjište, Lepojini, Kovačevje, Šainovi, Kovačevi, Terzijani i druge. Stanovništvo se, prema tradiciji, bavi građevinarstvom i zanatima, pa je potraga za poslom van Kalne jedan od bitnih razloga migracije meštana.


vesti po rubrikama

^vesti

Crnotravsko mestašce Kalna drži rekord
ZAGREB : Izložba diploma Nikole Tesle
JAGODINA : Padobranski kup