GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 11. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tadić tvrdi da nije predložio novu platformu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da nije u Ujedinjenim nacijama predložio novu platformu o Kosovu, već samo promenu dinamike pregovaračkog procesa o budućem statusu pokrajine. Prema njegovim rečima, predložena je nova dinamika pregovora, ali na osnovu platforme koja je ranije usaglašena sa premijerom Vojislavom Koštunicom.

On je naglasio da je u razgovoru sa Ananom izrazio nezadovoljstvo sporim tempom pregovora o Kosovu i ponudio novu dinamiku pregovora koji bi se odvijali u okviru četiri panela: o bezbednosti, kulturnom nasleđu, ekonomiji i decentralizaciji, sa čim se i generalni sekretar UN složio

- Ovih dana smo pokrenuli inicijativu da se krene u pregovore o budućem statusu Kosova i da se oni vode u četiri pravca - decentralizacija, kulturno nasleđe, bezbednost i ekonomija - rekao je Tadić, dok njegov savetnik Dušan Bataković ističe da je potpuno siguran da je predsednikova izjava "loše interpretirana u javnosti".

- Jasno je bilo da predsednik nije imao rešenja koja su izlazila iz već dogovorenih okvira - rekao je Bataković koji juče nije mogao da komentariše predsednikovu izjavu vezanu za dinamiku pregovora, dok "prethodno ne kontaktira predsednika".

Da je reč o vrlo "simptomatičnoj izjavi koja je zbunila članove pregovaračkog tima" kaže Nenad Đurđević, savetnik ministra za ljudska i manjinska prava, zadužen za Kosovo
- S obzirom na to da je nedavno pregovarački tim koji čine i Tadićevi i Koštuničini ljudi izašao sa svojim predlogom koji nije predviđao ono o čemu je navodno Tadić pričao, bilo bi potpuno simptomatično da posle javnog obelodanjivanja plana predsednik ide sa drugom inicijativom jer bi to izazvalo nepotrebnu konfuziju - kaže Đurđević.

Pregovori o konačnom statusu Kosova i Metohije trebalo bi da rezultiraju potpisanim konkretnim rešenjima za poboljšanje života Srba u toj pokrajina, dodao je predsednik Tadić i istakao da pregovori gube kredibilitet, ukoliko se tokom njihovog održavanja ne vidi poboljšanje uslova života Srba.

T.U.


vesti po rubrikama

^politika

Aleksandar Vučić (SRS) o sukobu sa G17 plus, vladi, izborima...
Dinkić: Borimo se protiv govora mržnje
Dvojica ministara na mala vrata dopunila vladu Srbije
Tadić tvrdi da nije predložio novu platformu
 


     


FastCounter by LinkExchange