GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 11. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dvojica ministara na mala vrata dopunila vladu Srbije

Vuk i Zoran na određeno vreme

Zoran Anđelković(SPS): Postigli smo dogovor da bi se uspostavio državni sistem. Srđan Srećković (SPO): Ne odustajemo od funkcije

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane i Ministarstvo inostranih poslova, na osnovu odluke Narodne skupštine da se nadležnosti sa SCG prenesu na Srbiju, u narednih mesec i po dana nalaziće se pri Vladi Srbije. Ipak, nakon 45 dana premijer Koštunica će pred poslanike u Skupštini Srbije morati da iznese predlog izmena Zakona o ministarstvima i Zakona o Vladi, kako bi ova dva ministarstva i zvanično bila uvrštena u rekonstruisanu vladu. Međutim, pitanje je da li će Zoran Stanković i Vuk Drašković ostati ministri nakon isteka ovog roka. Fotelja se naročito ljulja Vuku Draškoviću jer su socijalisti Koštunici jasno stavili do znanja da neće podržati njegov izbor na mesto ministra inostranih poslova u rekonstruisanoj vladi. Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a, za Glas je rekao da će ova stranka poštovati odluku Narodne skupštine i da se neće protiviti odluci da Vuk Drašković obavlja funkciju ministra inostranih poslova u narednih mesec i po dana.

- Nismo se iznenadili što je Vuk Drašković prisustvovao sednici Vlade Srbije u svojstvu ministra inostranih poslova. Sada je najbitnije da se uspostavi državni sistem i u skladu s tim je takav dogovor i postignut - kaže Anđelković. On ističe da postoji niz zakonskih akata koje je trenutno neophodno usvojiti i da SPS kao ozbiljna politička stranka, koja želi da Srbija postane ozbiljna država, to neće opstruisati.

SPREČAVANJE VAKUUMA

Odlukom Skupštine Srbije, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo inostranih poslova nekadašnje SCG mogu privremeno da funkcionišu kao ministarstva Srbije, ali vlada ima obavezu da u roku od 45 dana donese Zakon o ministarstvima kojim će nadležnosti ovih resora biti regulisane. Ova odluka Skupštine Srbije ima rang zakona, ali to nije formalno, a uredba Vlade Srbije, koja je privremena, predstavlja sprovođenje u delo odluke koju je donela Skupština. Parlament je odluku o prenosu nadležnosti sa SCG na Srbiju, a samim tim i preuzimanju ova dva ministarstva donela kako ne bi došlo do stvaranja pravnog vakuuma do donošenja novog zakona.

- Nakon donošenja zakona koji su trenutno neophodni i proglašenje nekih zakona iz državne zajednice nevažećim uslediće i izmena Zakona o ministarstvima i Zakona o Vladi. Skupština Srbije je obavezala Vladu Srbije da te zakone donese u roku od 45 dana - kaže Anđelković. On naglašava da je stav SPS-a, kada je izbor ministra inostranih poslova u pitanju jasan.

- Nismo za to da Vuk Drašković bude ministar inostranih poslova u rekonstruisanoj Vladi Srbije. Sa time je upoznat i premijer Koštunica, ali i Vuk Drašković, tako da mislim da on neće ni insistirati da ostane na toj funkciji. Ako ipak bude kandidovan, poslanici SPS-a u Skupštini Srbije to sigurno neće podržati - kaže Anđelković.

Srđan Srećković, potpredsednik SPO-a, za Glas međutim kaže da SPO nikada nije tražio niti će ikada tražiti podršku SPS-a.

- Mi očekujemo podršku demokratskog bloka i demokratske javnosti i naravno da nećemo odustati od ideje da Vuk Drašković bude ministar inostranih poslova - kaže Srećković. On ističe da je to dogovoreno i koalicionim sporazumom koji su potpisali DSS, SPO, G17 plus, i NS, kao i da se nada da će taj sporazum biti i u buduće poštovan.

B. V.


vesti po rubrikama

^politika

Aleksandar Vučić (SRS) o sukobu sa G17 plus, vladi, izborima...
Dinkić: Borimo se protiv govora mržnje
Dvojica ministara na mala vrata dopunila vladu Srbije
Tadić tvrdi da nije predložio novu platformu
 


     


FastCounter by LinkExchange