GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 11. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Upis na fakultete i više škole postaje privilegija bogatih

Papreno je biti student

Gradivo koje deca uče u školi često nije dovoljno za polaganje prijemnih ispita, pa roditelji moraju da plaćaju dodatne časove

BEOGRAD - Studiranje u Srbiji sve više postaje privilegija bogatih. Osim visokih školarina, koje su poskupele i ove godine, za pripremu i polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete i više škole treba čitavo bogatstvo. Gradivo koje deca uče u školi često nije dovoljno za polaganje prijemnih ispita, pa roditelji moraju da plaćaju dodatne časove. Većina fakulteta organizovala je pripremu za polaganje prijemnih ispita koje koštaju od 5.000 do 20.000 dinara. Priprema na Arhitektonskom fakultetu je 177 evra, a na Elektrotehničkom 15.000 dinara. Farmaceutski fakultet organizuje pripremu iz matematike i hemije, a svaki kurs košta po 20.000 dinara. Najviše novca moraće da izdvoje budući studenti veterine jer za pripremu učenik mora pohađati 50 časova, a cena svakog časa je osam evra. Stomatološki fakultet ove godine priprema učenika za polaganje testova iz biologije i hemije, a jedan predmet košta 18.000 dinara.

NOVOSAĐANI NAPLAĆUJU I UPIS

Fakulteti na Novosadskom univerzitetu su odredili da, pored troškova polaganje prijemnih ispita, budući studenti plaćaju i upis. Brucoši koji dobiju indeks na Medicinskom fakultetu platiće 5.500 dinara za polaganje prijemnog ispita i 5.000 dinara za upis. Prijemni ispit na Pravnom fakultetu košta 5.500, a upis 3.600 dinara. Na Poljoprivrednom fakultetu polaganje prijemnog ispita je 5.400, a upis 4.800 dinara.

Nešto jeftinija pripremna nastava je na novosadskim fakultetima. Na Filozofskom fakultetu pripreme koštaju 5.000 dinara, a na Fakultetu tehničkih nauka 9.500 dinara. Priprema na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu je 6.000 dinara, a na Mašinskom u Kraljevu 8.000 dinara.

Prilikom prijavljivanja na fakultet učenici moraju doneti potvrdu o plaćenim troškovima polaganja prijemnog ispita. Na Univerzitetu u Beogradu cene polaganja prijemnih ispita su od 1.250 do 10.000 dinara. Najnižu cenu propisali su Hemijski i Biološki fakultet, čiji studenti će zajedno polagati prijemni ispit, a za troškove je potrebno samo 1.250 dinara. Budući studenti Pravoslavno-bogoslovskog i Filološkog fakulteta plaćaće 1.800 dinara, a na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu 3.500 dinara. Najskuplje je na Arhitektonskom fakultetu, gde ispit za proveru sklonosti i sposobnosti za studije arhitekture košta 10.000 dinara.

- Prijemni ispit na našem fakultetu je specifičan i predstavlja proveru sklonosti i sposobnosti. Nadoknada za polaganje obuhvata troškove za autorski rad komisije od 15 članova, materijal koji je potreban na ispitu i materijalne troškove - objašnjavaju u Upravi Arhitektonskog fakulteta.

Pojedini fakulteti su odredili da polaganje prijemnog ispita za strane studente košta 100 evra. Na umetničkim fakultetima u Beogradu najskuplji je prijemni ispit na Fakultetu primenjenih umetnosti i Fakultetu likovne umetnosti, gde je potrebno po 6.000 dinara.

Nešto jeftinije polaganje prijemnih ispita je na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu. Učenici koji budu polagali prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Nišu platiće 4.000 dinara, a za prijemni ispit na Pravnom fakultetu u Kragujevcu treba 3.500 dinara.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zbog poplava, kiša i malo zasejanih površina, pšenica će koštati 12 dinara za kilogram
Tadić: Više ulagati u selo
Nikola Fabris, ekonomista Centralne banke Crne Gore
Agencija za mirno rešavanje sporova ima sve više posla
Gradonačelnici štite prava dece
Upis na fakultete i više škole postaje privilegija bogatih
"Marketinško slepilo" uglavnom predstavlja osnovni problem domaćih preduzeća
Subotički "Dinamotransport" zabeležio rekordan rast cene
DDOR "Novi Sad" se prodaje po Dinkićevom zakonu - leks specijalis
Cena cigareta vrtoglavo raste