GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 09. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Krševica jedino selo u kome je reka za deset godina osam puta odnela mostove

Kad padnu kiše, odsečeni su od sveta

Krševička reka je običan seoski potok, koji se može i preskočiti, ali čim padnu obilnije kiše, dobija snagu kakvu je teško i zamisliti

BUJANOVAC - Meštani srpskog sela Krševice, u opštini Bujanovac, decenijama muku muče sa hirovitom Krševičkom rekom, koja u vreme kada nabuja, deo sela bukvalno odseče od sveta. Dva dela sela doskora je povezivao most napravljen kao privremeno rešenje, od vodopropusnih cevi, ali on je "odslužio svoje" u petak ujutru, kada ga je ogromna masa nabujale vode bukvalno odnela sa mesta. To je već osmi betonski most u poslednjih deset godina koji ova rečica odnosi u vreme obilnih padavina. Svakodnevno Krševička reka je običan seoski potok koji se u nedostatku mosta može i preskočiti. Međutim, čim padnu obilnije kiše, što se naravno dešava više puta godišnje, rečica se transformiše i dobija snagu kakvu je teško zamisliti. Tada nosi sve pred sobom - pa i mostove.

Reka starija od sela
- Reka je starija od našeg sela i zasada tera svoje. Prošle su generacije i generacije a dosad nijedna nije uspela da napravi most. Turci su ovde bili preko pet vekova ali njima ni na pamet nije padalo da prave most. Onda nam je došla Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, što nam je bilo prvo oslobođenje od janičarenja posle kosovskog boja, ali most niko da napravi. Izređaše se silne države, osvajači, kraljevi i predsednici, ali reka i dalje teče i plavi, a mi most nemamo - žali se pomalo pesnički raspoložen deda Stojko Manić.

NEVOLJE TRAJU GODINAMA

Nevolje zbog mosta traju godinama unazad, a obrazloženje je da nema para za izgradnju trajnog mosta, pa se već deset godina prave privremeni mostovi potvrđuje da ono što je jeftinije u stvari ispadne skuplje. Poslednji privremeni most, koji je reka pre pet dana, odnela koštao je opštinu Bujanovac 560.000 dinara, a i ostali "privremeni" mostovi koštali su sve zajedno više miliona dinara, i više nego dovoljno za izgradnju najmanje dva "prava" mosta.

On živi s druge strane reke, one koja je nekoliko dana bukvalno odsečena od sveta. Kaže da mu je život prošao u borbi s rekom, od toga da je decu prenosio na leđima kada je trebalo da idu u školu, do toga da ni sam ne zna koliko je puta učestvovao u izgradnji različitih drvenih privremenih mostića.

- Moju sam decu prenosio bos, nije u to vreme mogao svako da ima čizme. Ko je imao čizme, taj je bio gazda. Šta sve nismo radili da premostimo reku. Stavljali smo grede, topole, mnogi su sa takvih mostova padali i leti i zimi u reku. Mnogi iz moje mahale su umrli od boleština zato što su tu reku gazili bosi. Ali neka je to bilo kako je, važno da se bar sada nađe neko da taj most konačno napravi kako treba - kaže deda Stojko.

Traže bar privremeno rešenje
Problem sa mostom za Krševljane, koje reka deli od civilizacije, utiče na svaki mogući deo života. Deca ne mogu u školu, odnosno mogu ukoliko ih roditelji bukvalno prenose na rukama. Do posla, prodavnice, ambulante, može se samo sa dubokim gumenim čizmama. Ne daj bože da se neko, u vreme kada reka nabuja, venčava ili sahranjuje.

Srđan Stojilković, predsednik MZ "Krševica", tražio je od Direkcije za izgradnju u Bujanovcu da izađu na lice mesta i što pre odrede bar privremeno rešenje za srušeni most. Pored svih muka u nedelju je i slava, Krševljani slave Svete Trojice, a gosti mogu da dođu samo do reke.

- Preko reke se ne može ni kolima ni traktorom, ni za dobro ni za loše. Evo kola Hitne pomoći nisu mogla da pređu reku pa smo sedamdesetogodišnju Vericu Kostić, kojoj je pozlilo, jedva nekako preneli do reke. Zbog toga što je reku bilo skoro nemoguće preći oko 130 ljudi sa pravom glasa moglo je da izađe na izbore u nedelju samo ukoliko imaju duboke čizme i ako su potpuno zdravi. Mnogi naravno nisu ni glasali - kaže Stojilković.

Slađana Majdak


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Krševica jedino selo u kome je reka za deset godina osam puta odnela mostove
Kladovsko društvo "Nada" razbija predrasude
Radnici oštetili kabl, a stanari tri kuće već deset dana bez struje
Osam pregleda srca dnevno
U Kladovo stigla analiza iz kraljevačkog Veterinarskog instituta
Dve decenije rada porodične fabrike "Ilić tekstil" iz Velikog Drenovca kod Niša
   


     


FastCounter by LinkExchange