GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 04. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predsednica srpske dijaspore u SAD Jasmina Todorović-Bulanže

Menjamo sliku Srbije u Americi

Naš narod je svuda zaboravljen kao stari prijatelji, a o nama se govore samo rđave reči. Kada razgovaramo o Kosmetu, potenciramo teme privatnog i crkvenog vlasništva, jer naša vlada ne sluša ako govorimo o politici

Jasmina Todorović-Bulanže, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja, rekla je za Glas da ova najveća organizacija raseljenih Srba u Americi ima misiju da popravi ime i ugled Srba u SAD i dijaspori. Kongres radi "pomalo, sitnim, ali neprekidnim koracima, u nadi da će kontinuirani rad doneti rezultate na duže staze".

SRPSKI DANI U VAŠINGTONU I DAN NIKOLE TESLE

- Oko Vidovdana, u Kongresu, organizujemo okupljanje na koje zovemo naše članove da dođu u Vašington i da kažu svojim poslanicima "mi ovde živimo, glasamo i prema tome, da mi vidimo kakve vi odnose imate prema Srbiji". Ta manifestacija je pobudila veliko interesovanje, pa ćemo je pretvoriti u tradiciju, a ove godine obeležavamo i 150 godina od rođenja Tesle. Napravili smo brošuru namenjenu poslanicima u kojoj smo predstavili ljude srpskog porekla koji su učestvovali u izgradnji Amerike, bilo kao naučnici, umetnici, sportisti ili vojnici. Ona je kratka jer smo svesni da političar neće ni pogledati ako mu date nešto obimnije.

- Tokom poslednjih petnaestak godina, Srbi su svuda zaboravljeni kao stari prijatelji. O nama se govore samo rđave reči, pa se u razgovoru sa poslanicima trudimo da ispričamo što više o dobrim stvarima koje su Srbi uradili. Pokušavamo i da utičemo na poslanike prilikom izglasavanja odluka koje su protiv srpskih interesa. Tako smo jednom prilikom sprečili da Kongres izglasa antisrpski predlog poslanika iz San Franciska. Aktivirali smo naše članove i srpski kokus u Kongresu, a to činimo svaki put kad poslanik Lantoš iznosi svoje predloge.

Kakva je saradnja vašeg udruženja sa srpskom vladom?
- Mi smo nepolitička organizacija. Ako imamo neku saradnju sa vladom, to je samo da probamo da joj pomognemo da sazna nešto više o tome kako se o Srbiji govori u Americi i šta smo mi čuli od naše američke vlade. U tom smislu možemo da utičemo da odnosi među našim vladama budu bolji. Nekada jedna vlada neće da sluša drugu, ali zato čovek kao pojedinac može da prenese informaciju.

A kakva je saradnja sa američkom vladom?
- Imamo vrlo dobru saradnju sa američkom vladom. To je moja vlada i moram sa njima da radim.

Da li ste upućivali pomoć u Srbiju?
- Borimo se da zaštitimo našu kulturnu i versku baštinu. To je ono što nama u inostranstvu daje izvestan identitet, a ta baština je sada ugrožena, naročito na Kosovu i Metohiji. Trudimo se da o tome što više informišemo Vašington i da skrenemo pažnju na crkvene probleme i sve ono što se srpskom narodu u južnoj srpskoj pokrajini dešava svakodnevno.

Kakve rezultate daje vaš napor da upoznate Vašington s teškim položajem Srba na Kosmetu?
- Vrlo male i spore. Kada našoj vladi govorimo o političkim stvarima, onda uvek moramo da pokažemo zašto je neki potez u interesu Amerike. Ako našim poslanicima govorimo o veri i pravima manjina, biće više zainteresovani za razgovor, nego ako pokušamo da govorimo o političkim temama koje su vezane za Kosovo. Za njih je bitno pravo pojedinca da ima svoje nekretnine i da sedi u svojoj kući kao čovek i pravo koje crkva polaže na svoja imanja. Potenciramo te teme, jer nas neće slušati ako budemo govorili o političkim problemima i Albancima.

Za Srbe u Americi je najvažnije da naše udruženje utiče na Vladu SAD da ne digne potpuno ruke od srpskih problema. Našim članovima je važno i da se jačaju veze sa maticom kako bi više mogli da pomognu svoj narod, a ne da od rođaka samo slušamo kako ništa nemaju.

Ekonomska podrška matici?
- U Čikagu organizujemo ekonomski forum na kome učestvuju srpska i američka preduzeća, razmenjuju ponude i sklapaju poslove. Prošle godine su na forumu bili prisutni i predstavnici Vlade Srbije i Privredne komore. Naša organizacija i jeste osnovana pre 16 godina, najviše zbog ekonomske saradnje i odnosa sa maticom.

Šta je Srbima u Americi najviše na srcu?
- Ako misle o Srbiji, to je onda agonija na Kosmetu, nekima i rezultat referenduma u Crnoj Gori, ali i to što vidimo da živite teško jer se sporo razvija vaša ekonomija - rekla je na kraju razgovora Jasmina Todorović-Bulanže, srpkinja rođena u Americi, u koju je emigrirao njen otac Sima Todorović, poručnik lične garde kralja Petra

Diana Milošević


vesti po rubrikama

^tema

Istorija srpske diplomatije: Ko je sve kroz vekove pregovarao u ime srpskog naroda
Polovična primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama
Predsednica srpske dijaspore u SAD Jasmina Todorović-Bulanže
Buka i istina : Žarko Jokanović
 
 


     


FastCounter by LinkExchange