GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 04. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Polovična primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama

BEOGRAD - Primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i dalje je polovična, jer nisu svi organi vlasti voljni da poštuju njegove odredbe, pokazao je izveštaj o primeni tranzicionih zakona u Srbiji u periodu od januara do maja 2006. godine, koji je izradila Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ta NVO , prema Tanjugovom izveštaju, tvrdi da je poslala 13 zahteva na adrese 13 ministarstava Srbije, ali da je dobila samo devet odgovora. Na zahteve, kako je ukazano, nisu odgovorila ministarstva trgovine, turizma i usluga, zdravlja, pravde i kapitalnih investicija. U jednom od tih zahteva, koji je Inicijativa uputila Ministarstvu za kapitalne investicije, zatražen je spisak pet najvećih investicija u Srbiji tokom 2005. godine i u prva tri meseca ove godine. Resorno ministarstvo nije omogućilo pristup traženoj informaciji.

UPUĆENO 247 ZAHTEVA

Od 1. januara do 21. aprila upućeno je 247 zahteva za slobodan pristup informacijama na adrese 191 organa vlasti u Srbiji, a stigao je 151 odgovor.
"Na svaki podnet zahtev u zakonom propisanom roku odgovorilo je 96 organa javne vlasti. Ni na jedan poslati zahtev nije odgovorio 61 organ, na jedan od dva upućena zahteva nije odgovorilo 16, dok odgovori četiri organa nisu bili u skladu sa zakonom", navedeno je u izveštaju Inicijative mladih za ljudska prava.

Inicijativa je analizirala i da li su državni organi ispunili zakonsku obavezu izdavanja Informatora o radu javne vlasti i došla je do podatka da ga nije izradilo 46 od 154 testirana organa, odnosno 30 odsto, dok je 11 organa izradilo, ali "ne u skladu sa Zakonom i Uputstvom za objavljivanje informatora o radu državnog organa". Kako se tvrdi, ministarstva za kapitalne investicije i za kulture i medije su "najmarkantniji primeri kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama".

Svoje tvrdnje Inicijativa je obrazložila činjenicom da Ministarstvo kulture i medija do 6. aprila nije pokrenulo ni jedan postupak zbog kršenja zakona, iako je Poverenik za informacije od javnog značaja dostavio tom ministarstvu čak 222 prijave zbog nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Ministarstvu za kapitalne investicije zamera se što je jedini resor u Vladi Srbije koji nije dostavio Povereniku godišnji izveštaj o preduzetim radnjama u cilju primene zakona.


vesti po rubrikama

^tema

Istorija srpske diplomatije: Ko je sve kroz vekove pregovarao u ime srpskog naroda
Polovična primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama
Predsednica srpske dijaspore u SAD Jasmina Todorović-Bulanže
Buka i istina : Žarko Jokanović
 
 


     


FastCounter by LinkExchange