GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 04. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zaštićeni svedok na suđenju za ubistvo premijera Đinđića i odbegli član "zemunskog klana" nađeni juče mrtvi

Ubijeni Zoran Vukojević Vuk i Zoran Pović Pova

Vukojevićevo telo nađeno je spaljeno juče, oko 16 časova, u žbunju pored pumpe Zmaj, na autoputu Beograd-Zagreb. NJegovo telo bilo je bez odeće. Vukojević je nestao u petak uveče. Sumnja se da je otet iz kuće

BEOGRAD - Zoran Vukojević Vuk (31), zaštićeni svedok na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, nađen je juče oko 16 časova mrtav na autoputu kod fabrike "Zmaj", a njegov nestanak prijavljen je u petak uveče. Nekoliko sati posle njegovog nestanka, u Višegradskoj ulici je nađen mrtav Zoran Pović (42) zvani Pova, saradnik "zemunskog klana", u čijem džepu su nađena Vukojevićeva lična dokumenta.

Vukojević, bivši policajac i šef obezbeđenja Dušana Spasojevića Šiptara, poslednji put je viđen u petak oko 19 sati. NJegovo telo bilo je bez odeće, a gornji deo tela bio je spaljen. Policija nije saopštila da li je Pović, koji se nalazio na Interpolovoj poternici, na neki način umešan u eventualne otmicu i ubistvo Vukojevića. Vukojević je početkom ove godine izašao iz programa zaštite svedoka. Povićevo telo nađeno je oko 3,15 na asfaltu, 50 metara od Urgentnog centra i samo stotinak metara od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Fatalni metak Poviću je prošao kroz donji deo grudnog koša. Pola sata kasnije policajci su na parkingu kod hale "Limes" u Novom Beogradu našli zapaljeni automobil "audi". Tada su počele da se sklapaju kockice zločina jer je, između ostalog, sve ukazivalo na stari i već oprobani recept ubijanja poznat beogradskom kriminalnom podzemlju. Povićevo telo izbačeno je u Višegradskoj ulici, iz kola u pokretu. Ubica ili više njih, na taj način otarasili su se leša, a spaljivanjem kola i tragova koje bi našli čuvari reda. Na njegovom telu primećene su modrice, ali će tek obdukcijom biti utvrđeno da li su nastale prilikom pada, ili je Pović pre likvidacije bio mučen.

ADVOKAT O SMRTI POVIĆA SAZNAO IZ MEDIJA

Advokat Đorđe Kalanj, branilac ubijenog Zorana Povića, koga je angažovala Povićeva supruga, rekao je da ne zna detalje o ubistvu svog klijenta i da je za smrt saznao iz medija. Većina advokata optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića nisu juče želeli da komentarišu nestanak zaštićenog svedoka i likvidaciju jednog od članova "zemunskog klana". Vukojevićev mobilni juče je bio nedostupan, a patrole policije su već oko podneva "zaposele" kuću porodice Vukojević braneći svaki kontakt s njegovom porodicom.

OPERACIJA "VIHOR"

BEOGRAD - U operaciji pod nazivom "vihor", policija je juče kontrolisala vozila u gradu, a posebno na autoputu. Na autobuskoj stanici u Beogradu zaustavljala je saobraćaj ne dozvoljavajući autobusima polaske, a železnički most je takođe bio u blokadi. Prema rečima novinara Bete, i na Brankovom mostu, i sa beogradske i novobeogradske strane, nalazila se policija naoružana automatskim oružjem i pretresala automobile.
Nezvanično saznajemo da su pripadnici Interventne brigade SUP-a Beograd uhapsili četiri osobe koje su kolima bežale iz pravca Zemuna ka Beogradu. Za sada nije potvrđeno da se uhapšena četvorka dovodi u vezu sa ubistvima.

B. D.

POVIĆEV DOSIJE

Povićevo ime dovodi se u vezu sa ubistvom članova "zvezdarskog ganga" braće Sredoja i Zorana Šljukića, 27. septembra 2002. godine. Za ubistvo su optuženi Mile Luković Kum, Dejan Milenković Bagzi i Sretko Kalinić. Prema navodima optužnice specijalnog tužioca, Povićeva uloga bila je da uništi puške iz kojih su pucali Kalinić i Luković. Kalinić se i dalje nalazi u bekstvu. Luković je ubijen tokom policijske akcije Sablja, dok se Bagzi nalazi iza rešetaka Centralnog zatvora u Beogradu.

Na drugom kraju grada, dva sata kasnije, u blizini Šilerove ulice u Zemunu, prijavljen je Vukojevićev nestanak. U kući, u kojoj je Vukojević živeo sam, majka i brat primetili su da ga nema, a da su vrata kuće otvorena. Prema rečima advokata Ilije Radulovića, branioca Zorana Vukojevića s kojim je u petak nekoliko sati proveo zajedno, Vukojevićeva majka pozvala je Radulovića juče oko osam sati, u nadi da možda zna gde se nalazi njen sin.

- Pozvala me je sva uznemirena, i pitala da li znam gde je Zoran. Nisam znao, jer smo se nas dvojica rastali oko 16.45 sati. Nisam znao gde je, a posle sam čuo da je nađen mrtav u Višegradskoj, što se ispostavilo kao dezinformacija - izjavio je za Glas advokat Radulović. Kako je za Glas izjavio advokat Radulović, Vukojević je oko 17 sati ručao sa svojim roditeljima posle čega je otišao u svoj deo kuće.

- Dok smo nas dvojica razgovarali i nije mi delovao uznemireno. Pričali smo o službenim stvarima. Od 19 sati gubi mu se svaki trag, ostavljena su otvorena vrata od kuće, a sumnjivo je i to što mu je u dvorištu ostao parkiran džip, bez koga nigde nije išao. Takođe, sumnjivo je i to što su njegova dokumenta nađena kod ubijenog. Vukojević je bio veoma odgovoran čovek i nikuda ne bi išao bez dokumenata - izjavio je advokat Radulović i dodao da je Vukojevićev brat ujutru prijavio njegov nestanak policiji.

Inače, kako saznajemo, pripadnici policije patrolirali su juče rano ujutru oko Vukojevićeve kuće. Milorad Veljović načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije potvrdio je da je policija našla ličnu kartu i vozačku dozvolu na ime nestalog zaštićenog svedoka. Tada se najpre i pomislilo da je reč o Vukojeviću. Tu informaciju policija je ubrzo demantovala saopštenjem da je Zoran Pović nađen mrtav. Zbog dokumenata koja su pronađena kod Povića, ova dva ubistva dovedena su, prema nezvaničnim informacijama u vezu. Po toj verziji, Pović je sa saučesnicima ubio Vukojevića, uzeo njegova dokumenta, a zatim spalio leš. Potom je i on postao žrtva naručioca Vukojevićeve likvidacije.

Zoran Vukojević Vuk, optužio je na suđenju za ubistvo Đinđića Milorada Ulemeka Legiju i vođe "zemunskog klana". Vukojević nije imao neposrednih saznanja o ubistvu premijera, niti o tome ko je učestvovao u atentatu, ali je posvedočio da mu je vođa zemunskog klana Dušan Spasojević neposredno pre ubistva rekao da sa Legijom planira da ubije premijera Zorana Đinđića.

Pović je osoba sa debelim policijskim dosijeom. On je, sa članovima "zemunskog klana", optužen za napad na preduzeće "Difens roud" LJubiše Buhe Čumeta, u noći između 20. i 21. septembra 2002. godine u Zemun polju, tako što je toj grupi nabavio radio-stanicu. Ime Zorana Povića dovođeno je u vezu i sa bombaškim napadom na sedište Demokratske stranke Srbije u Beogradu, 28. februara 2002. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12 . marta 2003. godine, Pović se nalazio u bekstvu, a u procesu protiv "zemunskog klana" , suđeno mu je u odsustvu.

Ana Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Kuća porodice Dunjić u Prokuplju zavijena u crno zbog smrti dvoje članova
Konkurs za direktora policije
Uhapšen monstrum iz Smedereva
Zaštićeni svedok na suđenju za ubistvo premijera Đinđića i odbegli član "zemunskog klana" nađeni juče mrtvi
Sudiji prete zbog kazne izrečene pedofilu
Glavaš: Fehir laže, on je mali psihokriminalac