GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Treći kontingent "Zastavinog" automobila otišao put Egipta

Faraoni vole "osmicu"

KRAGUJEVAC - Novi i ujedno treći kontingent popularne "Zastavine" "osmice" transportovan je za Egipat. U poslednjoj isporuci je 480 lotova, odnosno "osmica" u rasklopljenom stanju. Sklapanje automobila pristiglih iz kragujevačke fabrike obaviće se u egipatskoj državnoj firmi "El Nasko". Vrednost isporuke je milion dolara.

Kragujevački automobil "zastava 128" na srpskom tržištu isporučuje se samo po specijalnim pojedinačnim narudžbinama. Sasvim neočekivano, na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Kairu, "osmica" je izazvala pravi bum i nezvanično proglašena "porodičnim automobilom". Vlasnik izvozničke firme "Jugo Misir trejd" je organizovao izvanrednu prezentaciju i već je u najavi sledeća isporuka od šest lotova, odnosno 2.680 automobila.

Za "Zastavu" to znači upošljavanje proizvodnih kapaciteta i slobodno se može reći "ekstraprofit" jer je i za ovdašnje prilike ovakva prodaja "osmice" bila pravo iznenađenje. Kragujevačka fabrika obezbeđuje 60 odsto delova za automobil koji se uspešno prodaje u Egiptu, a ostatak egipatski proizvođači. Iz Srbije ide i DMB-ov motor, a u Egiptu se proizvode gume, prednji i zadnji branici, šoferšajbna, stakla, kostur za sedišta.

Sami Egipćani "osmicu" vole jer je položila sve testove. Ne smetaju joj visoke temperature, prašina, suv vazduh... Za "Zastavin" automobil koji juri ulicama Kaira klima uređaji i ne trebaju. Vozač otvori prozor i rashladi se!

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^vesti

Treći kontingent "Zastavinog" automobila otišao put Egipta
NIKŠIĆ : Cepao "Istoriju Crne Gore"?
NIŠ : Vozom do Burgasa i Varne