GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tanja Miščević, direktor vladine Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji

Novi mandat Srbiji i dalje neizvestan

O pravnoj proceduri više ćemo znati posle sastanka s Olijem Renom i Rajnhardom Pribeom. Jasno je da Savet ministara Evropske unije mora usvojiti odluku o novom mandatu, ali je još nepoznato da li jednoglasno. Otvoreno je pitanje da li će takav mandat, prihvatiti članice

Tanja Mišćević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji, u intervjuu za Glas kaže da je još nepoznanica kako će Brisel usvojiti izmenjeni mandat za Srbiju, kako bi bili nastavljeni pregovori o pridruživanju.

- Srbija je presedan i potpuna novina za EU, te od njih tek moramo čuti pravnu proceduru za usvajanje novog mandata. Jasno je da Savet ministara EU mora usvojiti odluku o novom mandatu, ali je još nepoznato da li jednoglasno. O pravnoj proceduri više ćemo znati posle sastanka s komesarom za proširenje Olijem Renom i direktorom Direkcije za zapadni Balkan Rajnhardom Pribeom, koji će sutra i prekosutra biti u Beogradu, a posebno posle sektorskog sastanka s našim kolegama 31. maja. Za Crnu Goru je potpuno jasno da kao nova država mora dobiti novi mandat i ta je procedura potpuno poznata.

Verujete li da će nam Savet ministara, jednoglasno, produžiti mandat, s obzirom na naše haške okolnosti?
- Potpuno je otvoreno pitanje da li će takav mandat, kada su nam pregovori odloženi, prihvatiti članice. To pitanje mora biti na dnevnom redu svake države EU posebno, i verujem da će one imati razumevanja za politiku Evropske komisije, a to je da se drži kurs uslovljavanja do ispunjavanja glavnog uslova za nastavak pregovora. Verujem da će se osloniti na tu politiku i da sada neće biti problem usvajanje mandata, u kojem će, kao uslov ili dodatno obrazloženje, pisati da će pregovori biti nastavljeni isporučenjem Ratka Mladića Hagu.

LABUS ME UBEDIO

Posle ostavke Miroljuba Labusa, izjavili ste da ćete, nakon razgovora s njim, odlučiti o svom ostanku na ovoj funkciji.
- Na sugestiju profesora Labusa, a i zbog potrebe kontinuiteta s onim što smo do sada radili, definitivno sam ovde, jer bi bilo loše ostaviti čitav proces bez dovoljno ljudi. Videćemo kako će se to dalje odvijati, ali sada kancelarija ostaje onakva kako jeste, sa mnom na čelu. Za rad smo odgovorni premijeru, ali nakon reorganizacije vlade, videćemo da li će se i tu nešto promeniti.

UBRZAVANJE PREGOVORA

Ako isporučimo Mladića, možemo li očekivati još brže pregovaranje?
- Volela bih da to bude moguće, ali o tome ćemo razgovarati tek kada bude doneta odluka o nastavku pregovora. Pošto nam je ostalo jako malo, imali smo plan da pregovaranje završimo do juna, odnosno do letnjeg raspusta Komisije. Bilo kako bilo, čak i onaj rok predviđen u prvom kalendaru Komisije, a to je da sporazum zaključimo do novembra, jeste nešto što nam daje mogućnost da ga primenjujemo od 1. januara sledeće godine. U tom smislu ćemo razgovarati s Komisijom o ubvrzavanju pregovaračkog procesa.

Od kojih država očekujete da lobiraju u našem interesu?
- Do sada smo imali veliku podršku svih članica, još od januara prošle godine, kada su sve države podržale početak pregovora. Čak nam je u tome puno pomogla tadašnji predsedavajući - Velika Britanija, a danas isto čini i Austrija, koja trenutno predsedava Unijom. Međutim, ako odluka treba da je jednoglasna, dovoljno je da se jedna država ne složi i da ostanemo bez mandata.

Koje nam države, zbog slučaja "Mladić", neće sada dati glas za mandat?
- Ne vidim da će, u ovom momentu, bilo koja država reći da može da se prenebregne haški uslov i da nastavimo pregovore, jer je to dogovor svih članica EU.

Da li to, ipak, znači da mi sada nećemo proći na Savetu?
- Dobijanje mandata je druga stvar, jer je reč o pravnoj proceduri i o tome ćemo mnogo više znati kada predstavnici Komisije dođu u Beograd.

Imali smo pregovore na dva koloseka, pa imamo li šta da delimo sa Crnom Gorom?
- Sve pregovarano, što se odnosilo na državnu zajednicu, usaglašeno je, te neće biti podela. Verovatno ćemo odvojeno proći ispregovarani tekst, posle čega ćemo, sigurna sam, mi reći da to prihvatamo. Pregovore ćemo obnoviti od mesta gde smo stali, a nismo otvarali poglavlja o saradnji u oblasti pravosuđa, slobode i bezbednosti, kao i institucionalne i završne odredbe. Ostaje nam i zaključivanje lista industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Zato sam sigurna da ćemo, kada opet započnemo pregovore, vrlo brzo da ih i završimo.

Unija je za ovu godinu planirala skoro 200 miliona evra pomoći SCG. Imamo li tu šta da delimo?
- Iz programa CARDS regulisano je koliko sredstava ide Srbiji, a koliko Crnoj Gori. Srbija dobija oko 150 miliona evra, a čini mi se Crna Gora oko 10 do 15 miliona evra, a jedan deo ide i za Kosovo.

Nema ništa na nivou državne zajednice?
- Ništa toliko veliko.

Iako su odloženi pregovori, da li vi i dalje jednako radite?
- Apsolutno. Sada je naša odgovornost mnogo veća nego ranije. Lepo je kada ste uspešni u ovom procesu, ali je mnogo izazovnije kada vam ne ide sve na ruku.

Ko je kandidat za novog šefa srpskog tima za pregovore s EU?

- To se još ne zna, jer će biti predmet razgovora kada se bude pregovaralo o rekonstrukciji vlade.

Postoji li mogućnost da postanete ministarstvo?
- Ne, zašto menjati nešto što dobro funkcioniše.

Jelena Jevremović


vesti po rubrikama

^tema

Gordana Đurović, ministar za evropske integracije u Vladi Crne Gore, govori za Glas
Referendum je presudio da su jači Crnogorci iz Crne Gore od Crnogoraca u Srbiji (4)
Tanja Miščević, direktor vladine Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji
 
 


     


FastCounter by LinkExchange