GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gordana Đurović, ministar za evropske integracije u Vladi Crne Gore, govori za Glas

Objavljivanje rezultata, pa pregovori

Već smo dobili jasan znak od Evropske komisije da ona ne vidi razloge da, po završetku referendumske procedure, ne idemo prema novom mandatu, nema potrebe za odlaganjem. Ne moramo da čekamo Generalnu skupštinu UN i međunarodno priznanje Crne Gore

Gordana Đurović, crnogorski ministar za evropske integracije, u intervjuu za Glas, kaže da očekuje da Crna Gora veoma brzo od Brisela dobije mandat za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

- Već na sastancima posle unapređenog stalnog dijaloga, 2. juna, u Podgorici, imaćemo priliku da razgovaramo o svim tehničkim aspektima za otvaranje procedure za novi mandat. Poći ćemo od konsolidovanog teksta sporazuma, o kojem se do sada pregovaralo. Već smo dobili jasan znak od Evropske komisije da ona ne vidi razloge da, po završetku referendumske procedure, ne idemo prema novom mandatu. Oni ne vide da je potrebno odlaganje. Procedura je relativno kratka i kreće od tog konsolidovanog teksta, na bazi koga će nam dati novi mandat, nakon čega mi dajemo pismenu saglasnost da se slažemo sa svim do sada ispregovaranim. Reći ćemo im i da imamo jasnu pregovarčku platformu i tim za nastavak pregovora, a potom ćemo ih najljubaznije zamoliti da to ubrzaju, kako bi proces bio što je moguće kraći. Za takvu jednu odluku, kada imate jasnu političku podršku, dovoljna je samo jedna sednica Saveta ministara EU.

VIDIMO SE U EVROPSKOJ UNIJI

Očekujete li da ćete prestići Srbiju u ovoj trci ka Evropi?
- Najbolje je da o tome sude rezultati. Jeste da sam ministar, ali ne bih se kladila. Hajde da se takmičimo. Ja sam uvek borac i volim da idemo, i jedni i drugi, brzo. Zašto da ne? Međutim, u ovom momentu to ne bih tako postavila. Hajde da vidimo rezultate i da jedni drugima čestitamo i nastavimo dalje. Vidimo se u Evropskoj uniji jednog dana!

Morate li da sačekate međunarodno priznanje Crne Gore, koje je nemoguće pre Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u septembru?
- Tokom svih dosadašnjih kontakata sa predstavnicima EU, rečeno nam je da to nije neophodno, jer nam daju mandat za pregovore.

Koliku pomoć dobijate od EU i da li će nešto biti izmenjeno tokom ove godine?
- Sada funkcionišemo zahvaljujući raspodeli evropskih fondova, koji prvenstveno idu kroz program CARDS i to preko nacionalnih komponenti, koje su bile i za Srbiju, i za Crnu Goru, i za državnu zajednicu. Udeo Crne Gore bio je 12 odsto, a značajno je povećan od kada je uveden "dvostruki kolosek". Postoji realna mogućnost da sredstva namenjena državnoj zajednici, koja nisu potrošena, podele Srbija i Crna Gora dogovorom i shodno prioritetima, koji su definisani.

Kolika su ta sredstva i koliko verujete da ćete vi dobiti?
- Ne znam tačno kolika su, ali prvenstveno govorim o sredstvima namenjenim za rad institucija. I Srbija i Crna Gora treba da naprave neke nove institucije, tako da su to iste aktivnosti kao sa nivoa državne zajednice, koje otprilike isto koštaju.

Kada očekujete potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?
- Posao možemo da završimo najranije do kraja oktobra, ako budemo išli dinamikom koju sada očekujemo. Znači, vrlo brzo da počnemo, da bi sve bilo spremno za potpisivanje, svakako, pre kraja godine.

Da li na putu ka EU možemo da budemo, u nekom momentu ili segmentu, i partneri?
- Mi smo uvek partneri. Sada ćemo imati sve uslove da izgradimo još bolje odnose. Nema razloga da ne budemo bliski i da ne podržavamo jedni druge.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^tema

Gordana Đurović, ministar za evropske integracije u Vladi Crne Gore, govori za Glas
Referendum je presudio da su jači Crnogorci iz Crne Gore od Crnogoraca u Srbiji (4)
Tanja Miščević, direktor vladine Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji
 
 


     


FastCounter by LinkExchange