GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Razoran potres pogodio Jogjakartu na indonežanskom ostrvu Java

Na hiljade mrtvih u zemljotresu

Jako pomeranje tla, od 6,2 stepena po Rihteru, zabeleženo je juče rano ujutro još dok je većina stanovnika spokojno spavala

Najmanje 2.700 ljudi poginulo je, a na hiljade ih je povređeno u razornom zemljotresu, od 6,2 stepena po Rihterovoj skali, koji je juče ujutro pogodio oblast u okolini grada Jogjakarta, na indonežanskom ostrvu Java, javila je američka novinska agencija AP dodavši da nema opasnosti od udara cunamija.
Jak potres, nadomak drevnog grada, zabeležen je oko šest časova, kada je većina stanovništva spokojno spavala u svojim domovima.

BEZ PODATAKA O NAŠIMA

Ambasada SCG u Indoneziji zasad nema zvaničnih podataka da među žrtvama zemljotresa ima državljana SCG, rekla je u telefonskoj izjavi za Tanjug prvi sekretar ambasade Sandra Rajić. Srna prenosi da je, izjavivši saučešće, unesrećenom području pomoć juče ponudio ruski predsednik Vladimir Putin. "Sa iskrenim saučešćem i tugom primio sam vest o tragediji koja se dogodila u vašoj zemlji, zemljotresu na ostrvu Java, koji je odneo mnogo ljudskih života", naveo je Putin u poruci. Pomoć su ponudile i Francuska i Britanija.

Prema prvim izveštajima s mesta velike nesreće, broj poginulih bio je oko 300, međutim do jučerašnjeg popodneva taj broj već je narastao na 2.700, a tamošnje vlasti strahuju da bi mogao da bude mnogo veći.

Inače, reč je o prvoj velikoj katastrofi posle stravičnog udara cunamija krajem 2004. godine. Međutim, da nesreća nikad ne dolazi sama svedoči i podatak da su žitelji tog dela ostrva Java i grada Jogjakarta udaljeni tek tridesetak kilometara i od vulkana Merapi, aktivnog već nekoliko poslednjih nedelja, koji je juče počeo da "izduvava" i izbacuje oblake prašine.

Izveštač AP-a iz Indonezije navodi da je zemljotres uzrokovao rušenje na desetine kuća, hotela, vladinih zgrada, mostova... što je preživele nagnalo u paničan beg na ulice još uspavanog grada. Očevici tvrde da su bolnice pretrpane povređenima koji su zatražili lekarsku pomoć, kao i da su preživeli već počeli da kopaju masovne grobnice.

Jedan od preživelih, 70-godišnji ulični prodavac Subardžo, ispričao je potresnu priču o tome kako je juče ujutro pokušao da iz ruševina vlastite kuće izvuče ženu i decu, ali da mu to nije pošlo za rukom.

- Nisam uspeo da pomognem svojoj ženi. Pokušavao sam da spasem decu, jednom od njih bila je slomljena noga, kada se kuća srušila - ispričao je prodavac sedeći pored supruginog beživotnog tela.

Jogjakarta je bivši kraljevski grad i turistički centar koji se nalazi na Javi, na oko 440 kilometara istočno od glavnog grada Džakarte. Indonezija, inače, leži na veoma trusnom području - na azijskopacifičkom "vatrenom prstenu". Za taj deo sveta karakteristična je i jaka vulkanska aktivnost.

Pripremila S. Đ. Pijevac


vesti po rubrikama

^svet

Razoran potres pogodio Jogjakartu na indonežanskom ostrvu Java
Tinejdžer nožem izbo 20 ljudi
Republika Srpska nema pravo na otcepljenje?
 


     


FastCounter by LinkExchange