GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tadić se juče u Podgorici sreo sa crnogorskim zvaničnicima

Beograd smiruje strasti

Dogovoreno da prvi potezi obe države posle proglašenja nezavisnosti budu preuzimanje vojske

BEOGRAD - Iako Republička referendumska komisija još nije objavila konačne rezultate crnogorskog referenduma predsednik Srbije Boris Tadić lično je juče, u Podgorici, razgovarao sa vlastima Crne Gore o budućim odnosima dve nezavisne države. Tadić je time ispunio obećanje, dato u utorak, kada je priznao preliminarne zvanične rezultate RRK, da će biti prvi političar iz Srbije koji će otići u Podgoricu da zvaničnoj Crnoj Gori čestita na nezavisnosti.

Mada se iz usta prvog čoveka Srbije juče nije mogla čuti reč "čestitam", Tadić je sa trojcem: Đukanović, Marović, Vujanović, razgovarao kako da budući odnosi dve države budu "najbolji mogući", tim pre što u ekonomiji, odbrani i spoljnim poslovima, treba naći "zajedničke interese".

- Na celoj planeti ne postoje dve države koje treba da budu otvorene i prijateljske kao što su Srbija i Crna Gora - poručio je predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

LUPAĆEMO U ŠERPE!

I dok je Tadić boravio u Podgorici, RRK je nastavila maratonsko razmatranje prigovora unionista na ishod glasanja. U jučerašnjem nastavku sednice RRK je odbacila još 117 prigovora Bloka za SCG, čime se ukupan broj odbijenih primedbi popeo na 199, ali će RRK i sutra nastaviti da razmatra još stotinak njihovih pritužbi. František Lipka, predsednik RRK, rekao je da su prigovori odbačeni jer nisu u nadležnosti Komisije. "Devet prigovora upućeno je državnom tužiocu, a 16 Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde, dok su ostali odbijeni jer je konstatovano da RRK nije nadležna da se njima bavi", rekao je Lipka.
Ako ih sve odbije Kadić ne isključuje proteste svojih pristalica.
- Kad je Beograd mogao da lupa u šerpe, što ne bismo mogli i mi! Nećemo se nikome žaliti što Evropa, kroz "zlatni glas" Lipke, učestvuje u ovoj pljački. Okupacija je bilo i ranije i Crna Gora neće biti nezavisna, budu li priznati ovi rezultati, nego oteta - poručio je on.

Tadić je u vili "Gorica" izjavio da će ne samo on, već i Vlada Srbije, priznati konačne rezultate.
- Moja želja je da nakon referenduma Crna Gora postigne što pre apsolutnu stabilnost. Država Srbija će poštovati sve što građani Crne Gore odluče i ja kao predsednik Srbije i onaj koji predstavlja njene građane to kažem sa punom odgovornošću - rekao je on i poručio da sada treba razmišljati "hladne glave".

Dva predsednika su se saglasila i da će prvi potezi obe države biti preuzimanje Vojske koja, kako je precizirao Tadić, "nijednog trenutka ne može biti bez civilne kontrole".
Srpski predsednik Tadić i crnogorski premijer Đukanović, kako je saopšteno iz kabineta Vlade Crne Gore, naglasili su potrebu daljeg jačanja dobrosusedskih odnosa i saradnje u regionu, "u kojoj crnogorsko-srpski odnosi moraju imati posebno mesto". Đukanović je poručio i da je, osim evroatlantskih integracija, prioritet da se na osnovama Deklaracije crnogorske vlade o odnosima sa Srbijom definišu pitanja od zajedničkog interesa.

A iz kabineta predsednika SCG saopšteno je da su se Svetozar Marović i Boris Tadić saglasili da je po objavljivanju konačnih rezultata neophodno što pre organizovati dogovor Beograda i Podgorice o transferu nadležnosti državne zajednice.
Kasno popodne srpski predsednik sastao se i sa liderom Bloka za SCG Predragom Bulatovićem. Bulatović je Tadiću preneo stav da bi EU morala da stavi pečat na rezultate referenduma ako članovi RRK iz Bloka za SCG ne prihvate njen konačan izveštaj.

Tadićevu posetu Podgorici pre objavljivanja konačnih rezultata, predsednik crnogorske DSS-a Ranko Kadić ironično je za Glas javnosti juče prokomentarisao:
- Pre nego što je došao u Podgoricu Boris Tadić je trebalo da pita svog oca.

LJubomir Tadić je jedan od lidera Pokreta za zajedničku evropsku državu Srbije i Crne Gore, koji se žalio Sudu SCG zbog neregularnosti referenduma.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Socijalisti juče uslovili podršku Koštunici
Skup o govoru mržnje u haškoj optužnici protiv lidera radikala Vojislava Šešelja
Tadić se juče u Podgorici sreo sa crnogorskim zvaničnicima
Šef diplomatije Vuk Drašković imitira Amerikance, organizovao "Molitveni doručak"
 


     


FastCounter by LinkExchange