GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 28. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Skup o govoru mržnje u haškoj optužnici protiv lidera radikala Vojislava Šešelja

Predsednik SRS je kriv za snove o "velikoj Srbiji"

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka je održala skup u Beogradu na kojem je ukazala na, kako su učesnici ocenili, govor mržnje u optužnici tužilaštva Haškog tribunala protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja i srpskog naroda. Na skupu koji je prenela Beta, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić ocenio je da se optužnica protiv Šešelja zasniva na govoru mržnje jer lider radikala nije počinio stvarne zločine.

- Oni nisu odgovarali za stvarne zločine, ubistvo Milice Rakić u Batajnici, i 50 ljudi u vozu 1999. godine jer su to opravdali kolateralnom štetom, a Vojislavu Šešelju žele da pripišu izmišljene zločine koje nije počinio - rekao je Nikolić.

Profesor Pravnog fakulteta Kosta Čavoški ocenio je da je Šešelju ugrožen život u Haškom tribunalu i prisutnima pročitao listu sa 11 imena Srba koji su umrli, ili se ubili u tom sudu, ili poginuli prilikom pokušaja hapšenja. Prema njegovoj oceni, optužnica protiv Šešelja je "krhka konstrukcija na klimavim nogama", po kojoj bi se moglo optužiti najmanje 10.000 Srba.

- Optužili su ga za snove o "velikoj Srbiji", ali je prihvatljivo da se pravi velika "Albanija", optužen je za organizovanje dobrovoljaca, a nije im problematično kada iz čitavog sveta dolaze mudžahedini da se bore protiv Srba, optužen je za etničko čišćenje, a Srba u Hrvatskoj i na Kosovu više nema - naveo je Čavoški.

Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić prisutne je podsetio na niz izjava u kojima bivši međunarodni zvaničnici Klaus Kinkel, Helmut Kol, Margaret Tačer, Žak Širak, Ričard Holbruk i drugi negativno izražavaju o Srbima, Srbiji i njenoj istorijskoj ulozi i ocenio da su te izjave bile poziv na genocid.
Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj nalazi se u pritvoru Haškog tribunala gde više od tri godine čeka da mu počne suđenje.


vesti po rubrikama

^politika

Socijalisti juče uslovili podršku Koštunici
Skup o govoru mržnje u haškoj optužnici protiv lidera radikala Vojislava Šešelja
Tadić se juče u Podgorici sreo sa crnogorskim zvaničnicima
Šef diplomatije Vuk Drašković imitira Amerikance, organizovao "Molitveni doručak"
 


     


FastCounter by LinkExchange